ΤΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ*
Η ραγδαία ανάπτυξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) έχει οδηγήσει σε μια νέα πραγματικότητα όλους τους τομείς της ζωής μας. Οι ανάγκες προσαρμογής της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις απαιτήσεις της νέας αυτής πραγματικότητας, επιτάσσουν την ένταξη των ΤΠΕ σε όλα τα στάδια του εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις μόρφωσης και κατάρτισης και στις ραγδαίες εξελίξεις της αγοράς εργασίας (ΕΠΕ, 2006 [1] και Eurydice, 2013 [2]) Η ιδιότητα της αλληλεπιδραστικότητας, πάνω στην οποία βασίζονται οι ΝέεςΤεχνολογίες, προσφέρει στον μαθητή τη δυνατότητα να συμμετέχει μαζί με τον δάσκαλό του στο σχεδιασμό των μαθησιακών δραστηριοτήτων και να εκφράζειελεύθερα τις αντιλήψεις και τα συναισθήματά του. Επίσης, διαμορφώνεται τοκατάλληλο μαθησιακό περιβάλλον και επικοινωνία μεταξύ των μελώντης τάξης, στα πλαίσια μιας τάσης για ισότιμη σχέση, αλληλεπίδραση και ανατροφοδότηση (Ζωγόπουλος, 2001[3]).
Το Υπουργείο Παιδείας αλλά και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες που παρέχει η Τεχνολογία στη μαθησιακή διαδικασία αλλά και στη μαθητική κοινότητα, καθεχρονικά και προοδευτικά σε μεγαλύτερο βαθμό, εντάσσουν στα παρεχόμενα προγράμματά τους, προγράμματα και δράσεις για εφαρμογή και ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία. Το Υπουργείο αναφέρει στις εκάστοτε ανακοινώσεις των προαναφερθέντων δράσεων τη σημασία της αξιοποίησης των ΤΠΕ στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.Ενδεικτικάμόνογιαφέτοςέχουνήδηανακοινωθεί:
Η εισαγωγή και ένταξη των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία δημιουργεί ένα νέο μαθησιακό περιβάλλον, εποικοδομητικού, αλληλεπιδραστικού και συνεργατικού τύπου. Στην Κυπριακή Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση η χρήση των υπολογιστών παρουσιάζει αυξητική τάση κατά τα τελευταία έντεκα χρόνια. Με βάση σχετικά ευρήματα της Στατιστικής Υπηρεσίας, στη Δημοτική Εκπαίδευση το 2012 αναλογούσαν 15,9 υπολογιστές ανά 100 μαθητές, παρουσιάζοντας αύξηση 1.123% σε σχέση με το 2001 όπου αναλογούσαν μόλις 1,3 υπολογιστές ανά 100 παιδιά. Με άλλα λόγια στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υπήρχαν το 2012 περίπου 7920 υπολογιστές σε χρήση.Ταυτόχρονα, οι σχολικές μονάδες έχουν πλέον εξοπλιστεί με εκτυπωτές. βιντεοπροβολείς και διαδραστικούς πίνακες.Η ενσωμάτωση των Τ.Π.Ε.στην Κυπριακή Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση επιτελείται με τρεις διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας και τους εκάστοτε περιορισμούς που επιβάλλει η υλικοτεχνική υποδομή: 1) υπολογιστής στην τάξη, όπου δημιουργείται η «γωνιά του υπολογιστή» και εντάσσεται στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική και χρησιμοποιείται για ποικίλες δραστηριότητες (εποπτικό – επικοινωνιακό μέσο διδασκαλίαςκαι ως μέσοαναζήτησης πληροφοριών, 2) εργαστήρι πληροφορικής όπου ο υπολογιστής χρησιμοποιείται ως μέσο διδασκαλίας, διερεύνησης και επικοινωνίας και 3)ο συνδυασμός των δύο προηγούμενων πρακτικών.
Την ίδια στιγμή, παρά τα πλούσια τεχνολογικά περιβάλλοντα που υπάρχουν στα πλείστα σχολεία, τα τελευταία χρόνια είναι παρατηρείται έλλειψη γνώσεων ή σιγουριάς, από αρκετούς εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τις Νέες Τεχνολογίες και τις δυνατότητές τους. Παράλληλα, σχετική έκθεση της Κομισιόν διαπιστώνει ανεπάρκεια των μαθητών σε ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες και την ανάγκη να ενταχθεί η αποτελεσματική χρήση των Τ.Π.Ε. στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών λειτουργών. «Η βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων και η πρόσβαση σε ψηφιακούς και ανοικτούς πόρους είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για τη βελτίωση της διδασκαλίας, αλλά και για τη δημιουργία ευέλικτων εκπαιδευτικών προτύπων που θα καταστήσουν ευκολότερη τη δια βίου μάθηση». Η Επιτροπή προβλέπει ότι η υπολογιστική ταμπλέτα θα χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλά ευρωπαϊκά σχολεία εντός ενός έτους, ενώ η μάθηση μέσω ηλεκτρονικών παιχνιδιών και ο συνδυασμός φυσικού και εικονικού περιβάλλοντος θα αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της διδασκαλίας στα επόμενα δύο έως τρία έτη [4].
Όπως έχει αναφερθεί πιο πάνω, η ανάπτυξη των ΤΠΕ έχει οδηγήσει την κοινωνία σε αλλαγές με πολύ γρήγορουςρυθμούς και το σχολείο ως ζωντανή κοινότητα, οφείλει να είναι σε θέση να παρακολουθεί την εξέλιξη αυτήκαι να προσαρμόζεται σε αυτούς τους ρυθμούς. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι αναγκαία η υποστήριξή του από όλους τους φορείς, έτσι ώστε οι Τ.Π.Ε. νααξιοποιηθούν με τρόπο κατάλληλο και να βελτιώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Οισημερινοί μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να εκπαιδεύονται σωστάκαι μεθοδευμένα, ώστε να είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσειςτης κοινωνίας(ΕΠΕ, 2006).Σύμφωνα δε με τα Ν.Α.Π. «η συνετή χρήση των Τ.Π.Ε. αποτελεί μία από τις οκτώ κομβικές ιδιότητες, ικανότητες και δεξιότητες που απαιτούνται στην κοινωνία του 21ου αιώνα και που πρέπει να διαθέτουν οι μαθητές στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο»[5].
Προς αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος του τοπικού συντονιστή αλλά και των συμβούλων πληροφορικής είναι ίσως, όσο ποτέ άλλοτε κρίσιμος για την υποστήριξη και την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη σχολική μονάδα.
Επιβάλλεται λοιπόν, ουσιαστική υποστήριξη των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση από την πολιτεία. Αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό μόνο με τη θεσμοθετημένη παραχώρηση επαρκούς χρόνου για αποσπάσεις Συμβούλων Τ.Π.Ε. και Τοπικούς Συντονιστές Πληροφορικής στις σχολικές μονάδες. Η επιμόρφωση και ενημέρωση σε θέματα τεχνολογίας, η εγκατάσταση νέων προγραμμάτων για επικαίροποίηση του εκπαιδευτικού υλικού, ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και συντήρηση της λειτουργίας των υπολογιστώνκαι του εξοπλισμού, καταδεικνύουν την ανάγκη για βραχυπρόθεσμη διευθέτηση παραχώρησης χρόνου τόσο για τους Συμβούλους όσο και για τους Τοπικούς Συντονιστές στα σχολεία, ανάλογα με το μέγεθος και τον εξοπλισμό που αυτά διαθέτουν, και μεσοπρόθεσμα την προώθηση της θεσμοθέτησης του Τοπικού Συντονιστή με επαρκή χρόνο. Μπορεί επίσης να επεκταθεί ο θεσμός του Τοπικού Συντονιστή, με την εισαγωγή περιφερειακού συντονιστή για μικρό αριθμό σχολείων.
*Μιχάλης Αλεξόπουλος. Μέλος ΔΣ ΠΟΕΔ, Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ, Εκπαιδευτικός
*Λεωνίδας Χατζηλοΐζου, Γενικός Αντιπρόσωπος ΠΟΕΔ, Μέλος ΔΣ Ακίδα, Εκπαιδευτικός
[1]Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος (2006). Μελέτη επισκόπησης της πληροφορικής στην Ελλάδα. Αθήνα
[2]Eurydice (2013). Teachers' and school heads' salaries and allowances in Europe 2013/14. EuropeanCommission.
[3]Ζωγόπουλος, Σ. (2001). Νέες Τεχνολογίες και Μέσα Επικοινωνίας στην Εκπαιδευτική Διαδικασία, Κλειδάριθμος.
[9] Texas Department of Information Resources (2013). PC Life Cycles Guidelines for Establishing Life Cycles for Personal Computers. Austin, Texas