H ΔΗ.ΚΙ. Δασκάλων και Νηπιαγωγών διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Εκπαιδευτικό Συνέδριο και Βιωματικά Εργαστήρια με θέμα: «Διαχείριση Προβλημάτων Συμπεριφοράς στο Σχολείο», το Σάββατο 17 Γενάρη 2015 στο Δημοτικό Σχολείο Πεύκιος Γεωργιάδης στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με ανκοινωση της ΔΗΚΙ:
«Η μαζική προσέλευση τετρακοσίων εκπαιδευτικών επιβεβαιώνει από τη μια την ορθότητα της επιλογής του θέματος, αλλά παράλληλα μαρτυρεί το γνήσιο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων συμπεριφοράς που προκύπτουν στη σχολική καθημερινότητα.
Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν ο έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, το μέλος της ΕΕΥ και επίτιμος πρόεδρος της ΔΗ.ΚΙ. Αλέξανδρος Κουράτος, ο ΠΛΕ κ. Χρίστος Χατζηαθανασίου και ο ΕΔΕ κ. Πανίκος Λουκάς. Το Συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής και ο Πρόεδρος της ΔΗΚΙ κ. Γιώργος Σπύρου.
Εισηγητής στο Α΄ Μέρος του Συνεδρίου ήταν ο Δρ Παναγιώτης Σταυρινίδης, Λέκτορας Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου με την εισήγηση «Πρόληψη και διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς: ο δάσκαλος ως ψυχολόγος;»
Στο Β΄ Μέρος ακολούθησαν εργαστήρια με τα πιο κάτω θέματα και εμψυχωτές:
Εργαστήρι 1: Δεξιότητες επικοινωνίας, τεχνική διαμεσολάβησης για επίλυση συγκρούσεων (Δρ Μαρία Καραγιάννη, Λειτουργός ΟΑΠ και Αγγελική Ανδρέου, Λειτουργός Π.Ι).
Εργαστήρι 2: Διαχείριση εκφοβιστικής συμπεριφοράς (Άντρη Σουρουλλά, Λειτουργός ΟΑΠ και Χρυστάλλα Μαζέρη, Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος, ΥΕΨ Λειτουργός ΟΑΠ).
Εργαστήρι 3: Διαχείριση τάξης-ψυχική ανθεκτικότητα-πρακτικές προσεγγίσεις (Δώρα Παπαγεωργίου, Κλινική Ψυχολόγος).
Εργαστήρι 4: Πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά (Νίκος Σώζος, Οργανισμός Hope for Children UNCRC Policy Centre).
Πέραν της ευθύνης του κάθε εκπαιδευτικού στη σχολική τάξη αποτελεί κοινή παραδοχή η αυξανόμενη παραβατική, αντικοινωνική συμπεριφορά και τα προβλήματα συμπεριφοράς που επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή λειτουργία των σχολείων και την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ η αποτελεσματική διαχείρισή τους προσκρούει στα κενά της νομοθεσίας και των κανονισμών, στις ελλιπείς δομές στήριξης, στην υποστελέχωση των υπηρεσιών και στον ελλιπή συντονισμό τους.
Καλούμε το ΥΠΠ: