Εξετάσεις ΝΣΔΕ: Αξιοκρατία ή αλχημεία;


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΟΛΗ*

Με αγωνία και έκδηλη απογοήτευση παρακολουθώ το σήριαλ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εξετάσεων του ΝΣΔΕ. Είπαν στους υποψηφίους να διαβάσουν για να γράψουν καλά και να διοριστούν. Πλήρωσε ο καθένας €150 - €200 για δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις. Αρκετοί πλήρωσαν μεγάλα ποσά για ιδιαίτερα. Περίμεναν τέσσερις ολόκληρους μήνες για τα αποτελέσματα. Όταν τελικά ανακοινώθηκαν προέκυψε η αρχαία τέχνη της …Αλχημείας. Κάποιοι μετάτρεψαν τα αγενή μέταλλα σε χρυσό ή το αντίθετο.. Η μαγική συνταγή της Αλχημείας όμως παραμένει κρυφή, γιατί οι μεγάλοι μάγοι που παίζουν και μαγειρεύουν τους αριθμούς… δεν ήταν  βέβαια δυνατόν να αποκαλύψουν τα χρυσοφόρα μυστικά τους.

Το αποτέλεσμα; Κάποιοι έγραψαν, αλλά η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων των γραπτών τους  στέρησε σχεδόν τους μισούς βαθμούς   και τους έστειλε στο βάραθρο. Κάποιοι άλλοι επίσης έγραψαν, όμως η στατιστική επεξεργασία τους έδωσε και μερικούς επιπλέον βαθμούς bonus για ένα καλό διορισμό…

 Ο Νεόφυτος Σέας, στο εμπεριστατωμένο άρθρο του για το θέμα, τεκμηριώνει την πιο πάνω αναφορά με το παράδειγμα υποψήφιου δασκάλου που οι μονάδες του μειώθηκαν μετά την αναγωγή από 27 σε 15. Άλλος υποψήφιος όμως με την ίδια αναγωγική μέθοδο είδε τις μονάδες του να αυξάνονται από 40 σε 42. Πώς γίνεται η ίδια αναγωγική μέθοδος για ανθρώπους που έδωσαν τα ίδια γραπτά του ενός να του ανεβάζει τη βαθμολογία και του άλλου να την κατεβάζει; Η αναγωγή των βαθμολογιών υποτίθεται ότι γίνεται επειδή τα γραπτά έχουν διαφορετική δυσκολία. Ακόμα και να συμβαίνει αυτό, γιατί θα πρέπει να  πληρώσει ο εξεταζόμενος τις αστοχίες των εξεταστών;

Αδιαφάνεια

Ο διδάκτορας στην Στατιστική Κυριάκος Ματθαίου στο αξιόλογο άρθρο του με τίτλο «Τα μαγικά της στατιστικής επεξεργασίας στα αποτελέσματα των εξετάσεων διορισίμων » αναφέρει τα ακόλουθα αποκαλυπτικά:

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διορισίμων ανακοινώθηκαν εφαρμόζοντας μια συγκεκριμένη Στατιστική επεξεργασία που δεν ήταν γνωστή σε κανένα από πριν, και η οποία αλλοίωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό την κατάταξη των επιτυχόντων. Η δικαιολογία ήταν ότι πρέπει να γίνουν τα αποτελέσματα συγκρίσιμα με τις επόμενες χρονιές. Η συγκεκριμένη όμως επεξεργασία το μόνο που πετυχαίνει είναι την ΑΛΛΟΙΩΣΗ των αποτελεσμάτων και καθόλου τους σκοπούς συγκρισιμότητας. 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα:

  1. Γιατί η μέθοδος στατιστικής επεξεργασίας κρατήθηκε μυστική; Μήπως για να «μαγειρευτούν» τα αποτελέσματα;
  2. Εφόσον υπονοείται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι με διαφορετική στατιστική μέθοδο θα είχαμε διαφορετική σειροθέτηση των διορισίμων εκπαιδευτικών, δεν είναι απολύτως σαφές ότι η επιλογή αυτών που θα διοριστούν δεν επαφίεται στα αποτελέσματα των εξετάσεων, αλλά στην επιλογή της στατιστικής μεθόδου;
  3. Είναι ποτέ δυνατόν σε μια δίκαιη εξεταστική διαδικασία να σου αφαιρούνται βαθμοί, όχι γιατί έκανες λάθη στο γραπτό, αλλά για λόγους στατιστικής επεξεργασίας;

Το Υπουργείο Παιδείας υποσχέθηκε μια αξιοκρατική διαδικασία διορισμών για να εξοστρακίσει το προηγούμενο σύστημα, στο οποίο τα κριτήρια ήταν, τουλάχιστον, απολύτως διαφανή και αντικειμενικά μετρήσιμα από τον καθένα. Αντί τούτου έχουμε μια αδιαφανή διαδικασία στην οποία μια στατιστική φόρμουλα, σε μεγάλο βαθμό, αποφασίζει ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. { Συγνώμη ήθελα να πω ποιος διορίζεται και ποιος μένει άνεργος.} Είναι φανερό ότι το ΝΣΔΕ διολισθαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πήγε να λύσει. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πρέπει να ασκήσουν την ανάλογη πίεση στο ΥΠΠ για διόρθωση της κατάστασης. Επιτέλους οι άνεργοι εκπαιδευτικοί δεν θα πρέπει να γίνουν τα αναλώσιμα πειραματόζωα μιας απρόσωπης, σκοτεινής, απάνθρωπης και αδιαφανούς αλχημικής διαδικασίας.

Υστερόγραφο

Δεν απέτυχα κύριοι, γιατί ενώ άφησα το μόλις ενός χρονού παιδάκι μου στο νηπιαγωγείο πληρώνοντας ένα πολύ ψηλό χρηματικό και ηθικό αντίτιμο για να προετοιμαστώ σε ένα μόνο  μήνα, ενώ ταυτόχρονα δούλευα και έτρεχα ένα δεύτερο μεταπτυχιακό και μία δεύτερη εργασία

Το πιο πάνω απόσπασμα από το άρθρο της Χρυστάλλας Στυλιανού με τίτλο « Δεν απέτυχα κύριοι εσείς αποτύχατε» Αναδεικνύει το πόσο άδικο είναι το ΝΣΔΕ. Φανταστείτε ένα άγαμο υποψήφιο που μένει στο σπίτι των γονιών του που φροντίζουν για όλες του τις ανάγκες και πληρώνουν και τα φροντιστήρια για να περάσει ο γιός της τις εξετάσεις του ΝΣΔΕ. Ο άγαμος υποψήφιος έχει 18 ώρες ημερησίως για να διαβάσει και ως καλός παπαγάλος να επιτύχει στις εξετάσεις. Από την άλλη μια  μητέρα πτυχιούχος  με παιδιά, που κάνει δουλειές του ποδαριού για να ζήσει. Πρέπει να φροντίσει το σπιτικό της, να διαβάσει τα παιδιά της και να της μείνει και χρόνος να διαβάσει για τις εξετάσεις διορισμού. Ακόμα και αν ο πρώτος υποψήφιος γράψει καλύτερα από τη δεύτερη πόσο δίκαιο είναι το αποτέλεσμα; Είναι σαν να έχουμε ένα αγώνα δρόμου στον όποιο κάποιοι από τους δρομείς έχουν στα πόδια τους δεμένες βαριές αλυσίδες. Το αποτέλεσμα σχεδόν προδιαγεγραμμένο και πάντως άδικο. Γιατί ο καλός εκπαιδευτικός δεν είναι ο καλός παπαγάλος αλλά αυτός που έχει το θεατρικό σχεδόν χάρισμα της μεταδοτικότητας των γνώσεων…

*Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











124