Εξετάσεις Τετραμήνων: Αλήθειες και ψέματα


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ*

Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις της «Μεταρρύθμισης» (ναι, υπάρχουν και τέτοιες!), δείχνουν νεωτερισμούς και βελτιώσεις. Είναι όμως αυτή η αλήθεια; Θα προσπαθήσω να κοιτάξω πίσω από την κουρτίνα των εξετάσεων τετραμήνων, αναλύοντας τα σλόγκαν που χρησιμοποιούν. 

  • «Θα έχουν να διαβάσουν τη μισή ύλη»

Άμεση παραδοχή της απομνημόνευσης και της παπαγαλίας. Εξετασιοκεντρική λογική, για να έχουν να μάθουν «από έξω» λιγότερη ύλη. Καμία παιδαγωγική πρόνοια προς την κατεύθυνση της κριτικής σκέψης, της διατύπωσης ιδεών και απόψεων, της επίλυσης προβλήματος και γενικότερα σε ότι οδηγεί σε συνθετική σκέψη και ανώτερες νοητικές δεξιότητες. Άρα καμία παιδαγωγική αξία.

  • «Η εξεταστέα ύλη θα είναι το 50% της διδαχθείσας»

Κυπριακή ευφάνταστη ιδέα, που αποτελεί ίσως και παγκόσμια πρωτοτυπία! Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι σύμφωνο με τον νόμο για τις Παγκύπριες εξετάσεις. Αλλά σίγουρα δεν συνάδει με το πνεύμα και τον σκοπό τους.

Εδώ έχει μεγαλύτερη σημασία η ουρά της εξαγγελίας. Ισχύει για την χρονιά 2019-20 !!! Για τις επόμενες χρονιές τηρείται σιγή ... Δόλωμα ή Καρότο;

  • «Μειώθηκε η ύλη»  ΠΡΟΣΟΧΗ: Μειώθηκε, όχι θα ... μειωθεί

Θα ήθελα να πληροφορηθώ σε ποια μαθήματα μειώθηκε και τι ποσοστό αφορά, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχω δεί κάτι τέτοιο. Και  είναι γνωστό σε όλους, ότι από του χρόνου, θα έχουμε 6 μήνες μαθήματα και 4 μήνες εξετάσεις ...

  • «Θα μειωθεί το άγχος»

Τώρα, το άγχος των εξετάσεων κορυφώνεται στο τέλος, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Από του χρόνου, θα ξεκινά η κορύφωση από τον Νοέμβρη και όποιος αντέξει ... Το άγχος όχι μόνο δεν θα μειωθεί, αλλά αντίθετα θα αυξηθεί. Και το άγχος δεν αφορά μόνον μαθητές και γονιούς. Αφορά όλους τους εμπλεκόμενους ... Όλους, εκτός βέβαια από το Υπουργείο, που δεν βιώνει αλλά μόνο προκαλεί άγχος…

  • «Θα μειωθούν τα διαγωνίσματα»

Τα διαγωνίσματα μετονομάζονται σε γραπτά δοκίμια ελέγχου, σε γραπτές ασκήσεις ελέγχου, σε ασκήσεις αξιολόγησης, σε γραπτή αξιολόγηση, σε δοκίμια αξιολόγησης, κλπ. Πάντως δεν θα γράφουν διαγωνίσματα ...  Όλα θα βαθμολογούνται και θα καταχωρούνται. Βέβαια, θα είναι περιορισμένα σε αριθμό! Εδώ παραχωρείται ευελιξία, η οποία όμως αφορά μόνον το 60% του τελικού βαθμού ...

  • «Θα καταργηθούν τα απροειδοποίητα 45άλεπτα διαγωνίσματα»

Τα απροειδοποίητα διαγωνίσματα αλλάζουν μορφή, αλλά κυρίως αλλάζουν όνομα. Γίνονται  καθημερινή προειδοποιημένη ολιγόλεπτη εξέταση!

  • «Θα μειωθούν τα φροντιστήρια»

Αυξάνεται η ανάγκη για φροντιστήρια σε καθημερινή βάση και σε όλα τα μαθήματα. Στο μυαλό όλων υπάρχει η εξίσωση: γραπτή εξέταση = φροντιστήριο. Πόσο μάλλον να είναι και Παγκύπρια Εξέταση, με θέματα από τους σοφούς του ΥΠΠ.

  • «Θα υπάρχει πολύς ελεύθερος χρόνος στους μαθητές»

Αναβαθμίζεται και εντατικοποιείται η κατ οίκον εργασία. Πολλαπλασιάζονται και πυκνώνουν οι μέθοδοι και οι τρόποι της αξιολόγησης. Οπότε θα απαιτείται περισσότερο και συστηματικότερο διάβασμα. Αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος! Τα σχόλια δικά σας ...

  • «Η γραπτή εξέταση θα αποτελεί μόνον το 40% του βαθμού»

Με τα τρίμηνα ήταν 25%, με τα τετράμηνα έγινε 30% και με τις εξετάσεις τετραμήνων θα γίνει 40%. Ποια είναι η παιδαγωγική σκοπιμότητα της αύξησης του ποσοστού της γραπτής εξέτασης;

  • «Κανένα διαγώνισμα στα εξεταζόμενα μαθήματα»

Το 40% του τελικού βαθμού ΔΕΝ θα το βάζει ο δάσκαλος, θα το βάζει το ΥΠΠ. Υποβάθμιση προς τον διδάσκοντα, έλλειψη εμπιστοσύνης, περιορισμός αρμοδιοτήτων. Αφαίρεση δυνατότητας ανατροφοδότησης και επαναπρογραμματισμού.

Ο μαθητής στερείται της 2ης ή και 3ης  ή και εναλλακτικής ευκαιρίας. Κατάργηση της δυνατότητας διαφοροποιημένου γραπτού.

  • «1 μόνον γραπτό διαγώνισμα στα μη εξεταζόμενα μαθήματα»

Συνήθης πρακτική που ακολουθούσε η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών. Κάποιοι το είχαν αντικαταστήσει με εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης. Τώρα υποχρεώνονται να το επαναφέρουν.

  • «Το 60% θα είναι ο προφορικός βαθμός»

 Θα βγαίνει από: Ατομικές και ομαδικές εργασίες, αυτοαξιολόγηση(;), ετεροαξιολόγηση,  ενδοσχολικούς – εξωσχολικούς! διαγωνισμούς και εκδηλώσεις!, επίδοση σε εργαστήρια, πρότζεκτ, κουίζ, εθελοντική δράση – κοινοτική πρωτοβουλία! κλπ>

Όλα αυτά τα ευφάνταστα μπαίνουν στην εξίσωση του τελικού βαθμού, για να μην τρομάξουν κάποιοι, από την συνεχή αύξηση του ποσοστού των γραπτών εξετάσεων στον υπολογισμό του τελικού βαθμού. Όμως, όλα αυτά γίνονται και αξιολογούνται στα πλαίσια του ΔΔΚ. Τώρα θα συνυπολογίζονται και στον προφορικό βαθμό;

  • «40% η γραπτή εξέταση – 60% ο προφορικός βαθμός»

Υπάρχουν μαθητές που δεν μπορούν να γράψουν (ναι, υπάρχει μερίδα και τέτοιων μαθητών) ή που αποτυγχάνουν στα γραπτά (ακόμα μεγαλύτερη μερίδα με διάφορες αιτιολογίες).  Ένας τέτοιος μαθητής για να περάσει, χρειαζόταν προφορικούς βαθμούς από τα δύο τετράμηνα, συνολικά 27 μονάδες, πχ 13 και 14 ή 12 και 15. Τώρα θα χρειάζεται 30 συνολικά μονάδες, πχ 15 και 15 ή 14 και 16. Επειδή δεν ξέρουμε τον ακριβή τρόπο υπολογισμού, μπορεί να μην αρκούν ούτε οι 30 μονάδες και να χρειάζονται 31 !!  Άρα προφανής ο στόχος, να μένουν όσο το δυνατόν περισσότεροι! Νόμος λαιμητόμος για τα λιγότερο  προικισμένα παιδιά, για τα μη προνομιούχα παιδιά. 

  • «Θα αυξηθεί η αξιοπιστία των απολυτηρίων μας»

Τα ξένα Πανεπιστήμια δεν αμφισβητούν τα άριστα στα απολυτήρια, ούτε ρωτούν να μάθουν τι ποσοστό αντιστοιχεί σε γραπτή εξέταση και τι ποσοστό στα προφορικά. Ρωτούν για τα αναλυτικά προγράμματα, όπου βρίσκουν πρόβλημα στην δομή και την έκταση της ύλης. Όμως οι σοφοί του ΥΠΠ επιμένουν: περισσότερες εξετάσεις = πιο αξιόπιστο απολυτήριο.

  • «Θα εμπλουτιστούν με πολλαπλές μορφές αξιολόγησης»

Συμπληρώνω: Οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους, τα 9 διαφορετικά είδη της νοημοσύνης (τουλάχιστον όσα περισσότερα από αυτά είναι δυνατόν).

 Ευρύτατα διαδεδομένη πρακτική, που εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση, κατά την αλληλεπίδραση δάσκαλου – μαθητή. Λανσάρονται σαν καινοτομίες πολλές ήδη εφαρμοζόμενες πρακτικές.

  • «Τα διαγωνίσματα από το ΥΠΠ διασφαλίζουν την ισονομία»

Ας το κάνουμε κατ αρχήν δεκτό για τις Παγκύπριες Εξετάσεις και την εξασφάλιση θέσης στα Πανεπιστήμια.

Σε όλες τις άλλες τάξεις, ποια είναι η παιδαγωγική του σημασία; Σε τι αποσκοπεί η  αντικειμενική σύγκριση και κατάταξη των παιδιών; Γιατί να αξιολογούμε ανόμοιες ικανότητες, με ομοιόμορφα και ισοπεδωτικά κριτήρια; Τι κερδίζει κάθε άτομο, γνωρίζοντας την σειρά του στην κατάταξη της τάξης ή του σχολείου; Μήπως το κίνητρο για την βελτίωση, δεν είναι αποκλειστικά ο βαθμός; Μήπως το κίνητρο είναι το ενδιαφέρον για το μάθημα και η ταυτόχρονη δυνατότητα επιτυχίας;

Δώστε μας λοιπόν ύλη ενδιαφέρουσα και σύγχρονη, προσεγγίσεις που προωθούν την αυτενέργεια και την δημιουργικότητα, καθώς και αξιολογήσεις ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα.

  • «Θα γίνεται έγκαιρη διάγνωση των αδυναμιών»

Μα πότε; Τον Γενάρη που έχει ήδη φύγει η μισή+ χρονιά;

Ο δάσκαλος γνωρίζει με περισσότερη ακρίβεια τις ικανότητες και τις αδυναμίες των μαθητών του από τον πρώτο μήνα. Αλλά σύμφωνα με το ΥΠΠ, ο δάσκαλος είναι αναξιόπιστος. Μόνον η γραπτή κεντρική εξέταση είναι αξιόπιστη ...

  • «Θα γίνεται έγκαιρη γνωστοποίηση των αδυναμιών στους γονείς»

Οι γονείς μπορούν να έχουν την ακριβή εικόνα του παιδιού τους από τον πρώτο μήνα, απευθυνόμενοι στους διδάσκοντες.

  • «Θα γίνεται συστηματική παρακολούθηση της προόδου»

Η πρόοδος είναι καθημερινή ποικιλόμορφη διαδικασία και υπεύθυνος για αυτήν είναι ο δάσκαλος. Δεν φαίνεται από 1 ή 2 κεντρικά διαγωνίσματα του ΥΠΠ.

  • «Θα γίνεται ενισχυτική διδασκαλία»

Πότε; Θα σταματά το σχολείο τον Γενάρη; Θα τους φέρνουμε στο σχολείο και τον Ιούνιο; Θα είναι υποχρεωτική για όλους;  

  • «Θα γίνεται ανατροφοδότηση της ύλης διάρκειας 1 εβδομάδας»

Αρκούν 4-5 ώρες για την ανατροφοδότηση; Η ανατροφοδότηση του Ιουνίου πότε θα γίνεται; Σήμερα γίνεται όλο τον χρόνο, σε καθημερινή βάση, δια μέσου της διαφοροποιημένης διδασκαλίας.

  • «Οι μαθητές θα συμπληρώνουν τα κενά τους»

Δηλαδή, θα δείξουν τρομερό ενδιαφέρον για να μάθουν ύλη, στην οποία έχουν εξεταστεί και πήραν ήδη βαθμό; Και στην οποία δεν θα εξεταστούν ξανά;

  • «Η εξέταση θα έχει διαμορφωτικό χαρακτήρα»

Κάθε εξέταση έχει και διαμορφωτικό χαρακτήρα. Αφού όμως θα συνυπολογίζεται στον τελικό βαθμό για λόγους σύγκρισης και κατάταξης, ο χαρακτήρας της θα είναι κυρίως συγκριτικός.

  • «Το ΥΠΠ είναι έτοιμο να εφαρμόσει τις εξετάσεις τετραμήνων»

Ακριβώς την ίδια δήλωση έκαναν και πέρσι, αλλά και πρόπερσι. Πρόπερσι ο Καδής - παίρνοντας μέτρα αυτοπροστασίας - τις ανέβαλε μόνος του. Πέρσι ο Χαμπιαούρης – μετά την αρχική εμμονή του – κρύφτηκε πίσω από την απόφαση της Βουλής. Θυμάστε, ο Πρόεδρος έκανε αρχικά αναπομπή στο νόμο για αναστολή των εξετάσεων, αλλά τελικά άλλαξε ιδέα και τον υπέγραψε. Φτάσαμε αισίως στην τρίτη χρονιά που η κυβέρνηση δηλώνει ... ξανά έτοιμη. Βέβαια δεν έχουν συμφωνηθεί, ούτε ψηφιστεί, ούτε κοινοποιηθεί κανονισμοί. Πόσο μάλλον να γίνει ενημέρωση και επιμόρφωση των εμπλεκομένων ... Όμως οι εξετάσεις τετραμήνων αποτελούν την κορυφαία εμμονή τους και πρέπει να περάσουν με κάθε τίμημα. Γι αυτό δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν μια ακόμα κλωτσιά στο Δημόσιο Σχολείο. Συνοδοιπόροι της κυβέρνησης και τα υπόλοιπα κόμματα (εκτός του ΑΚΕΛ). Όλοι έτοιμοι να κάνουν ένα ακόμα παιδαγωγικό έγκλημα.

Τελικά όλα είναι θέμα Ακουστικής. Τους είπαν ότι χρειαζόμαστε  Μεταρρύθμιση και αυτοί άκουσαν Απορρύθμιση ...

*Καθηγητής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










174