Εξετάσεις Τετραμήνων στη Μέση Εκπαίδευση: Παραπληροφόρηση και αλήθειες


ΤΗΣ ΔΑΝΑΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ*

Στις 21 Δεκεμβρίου, παραμονές Χριστουγέννων, γίναμε μάρτυρες μιας αχρείαστης αναστάτωσης στα σχολεία μας, καθώς η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) κάλεσε τους μαθητές των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών να απόσχουν από τα μαθήματά τους για μια διδακτική περίοδο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) να καθιερώσει Εξετάσεις Τετραμήνων (ΕΤ) στη Μέση Εκπαίδευση. Η συγκεκριμένη καινοτομίατου ΥΠΠ εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, οι οποίες γίνονται τα τελευταία χρόνια και τις οποίες κατά γενική ομολογία είχε ανάγκη το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπειόλοι – μαθητές, γονείς, καθηγητές και γενικότερα η κοινή γνώμη –να ενημερώνονται σωστά και αντικειμενικά, ώστενα μη γίνονται θύματα παραπληροφόρησης και προπαγάνδας καινα μην εξυπηρετούν, χωρίς να το θέλουν, αλλότρια συμφέροντα.

Στην ανακοίνωσή της της 19ης Δεκεμβρίου 2016 η ΠΣΕΜ αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, ότι«τα τετράμηνα  θα μετατρέψουν το σχολείο σε ένα μεγάλο εξεταστικό κέντρο, με τον μαθητή να βρίσκεται σε διαρκές άγχος για τις εξετάσεις και σε ένα συνεχή αγώνα δρόμου για προετοιμασία, …θα αυξήσουν την παραπαιδεία και οι μαθητές θα κυνηγούν τους βαθμούς και όχι τη γνώση.»

Οι πιο πάνω θέσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και φανερώνουν την πλήρη άγνοια των μαθητών για το θέμα για το οποίο καλούν σε διαμαρτυρία. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, λοιπόν, είναι καλό να έχουμε όλοι υπόψη μας τα εξήςδεδομένα για τις Εξετάσεις Τετραμήνων και τις εξής θετικές συνέπειες που αναμένεται να προκύψουν από την καθιέρωσή τους:

  1. Με τις ΕΤ οι μαθητές θα εξετάζονται μόνο στα εξεταζόμενα μαθήματα που ισχύουν και με το υφιστάμενο σύστημα – τέσσερα για το Γυμνάσιο και την Α΄ Λυκείου, και πέντε για τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου – και όχι σε όλα τα μαθήματα. Συνεπώς, τα εξεταζόμενα μαθήματα δεν αυξάνονται.
  2. Η ύλη, αντί να εξετάζεται ολόκληρη στο τέλος της χρονιάς για το κάθε μάθημα, θα εξετάζεται η μισή στο τέλος του πρώτου τετραμήνου και η μισή στο τέλος του δεύτερου. Αυτό θα είναι προς όφελος των μαθητών, οι οποίοι, λόγω του διαχωρισμού της ύλης, θα έχουν το μισό (απ΄ όσο έχουν σήμερα) άγχος και πίεση εν όψει των εξετάσεων Μαΐου – Ιουνίου.
  3. Οι μαθητές θα κρίνονται, όσον αφορά τη γραπτή εξέταση, από δύο γραπτά – των δύο τετραμήνων –αντί ενός, και θα έχουν, έτσι, μια δεύτερη ευκαιρία να βελτιώσουν την επίδοσή τους στην περίπτωση που δεν πάνε καλά στην πρώτη.
  4. Οι μαθητές θα μελετούν από την αρχή πιο συστηματικά, αφού θα ξέρουν ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα γίνεται η κατάθεση της βαθμολογίας του Α΄ τετραμήνου (προκειμένου να αρχίσουν οι ΕΤ).
  5. Τα διαγωνίσματα σε ενότητες στα εξεταζόμενα μαθήματα θα περιοριστούνδραστικά, γιατί δεν θα υπάρχει λόγος να γίνονται, αφού οι μαθητές θα αξιολογούνται στο μέσο της χρονιάς από τη γραπτή εξέταση του Α΄ τετραμήνου.
  6. Με τη δραστική μείωση των διαγωνισμάτων σε ενότητες στα εξεταζόμενα μαθήματα θα προωθηθεί η εξέταση των μαθητών (προφορική ή γραπτή) στο μάθημα της ημέρας, κάτι που θα αναγκάσει τους μαθητές να διαβάζουν επί καθημερινής βάσης και συστηματικά, και όχι μόνο όταν έχουν διαγώνισμα, όπως συνήθως γίνεται τώρα. Αυτό αναμένεται να συμβάλει στην αλλαγή της νοοτροπίας των μαθητών και στη βελτίωση της επίδοσής τους.
  7. Επίσης, με τη μείωση των διαγωνισμάτων σε ενότητες θαδοθεί ώθηση στην αξιοποίηση των νέωνανατροφοδοτικών μορφών συνεχούς και δημιουργικής αξιολόγησης (διαθεματικών εργασιών ατομικών και συλλογικών, παρουσιάσεων, projects κτλ). Με τις ΕΤ οι καθηγητές θα κάνουν επαναλήψεις στο τέλος και των δύο τετραμήνων, πράγμα που θα βοηθά στην καλύτερη εμπέδωση της ύλης από τους μαθητές. 
  8. Με την εξέταση στο τέλος του πρώτου τετραμήνου θα αναδεικνύονται έγκαιρα οι εκπαιδευτικές ανάγκες /αδυναμίες των μαθητών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τις ελλείψεις τους και να προσπαθήσουν να βελτιωθούν.
  9. Επίσης, με την εξέταση στο τέλος του πρώτου τετραμήνου θα παρέχεται έγκαιρα στους καθηγητές ανατροφοδοτική αξιολόγηση της δουλειάς τους, ώστε, αν τυχόν διαπιστώνουναδυναμίες στις μεθόδους διδασκαλίας τους,να μπορούν να βελτιώνονται, προς όφελος της μαθησιακής διαδικασίας.  
  10. Με την έγκαιρη ανατροφοδοτική αξιολόγηση της δουλειάς των καθηγητών θα δίνεται η δυνατότητα και στη διεύθυνση του σχολείου ή/και στους Επιθεωρητές, αν διαπιστώνουν ότι σε κάποιο τμήμα υπάρχει πρόβλημα στη διδασκαλία, να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά προς όφελος των μαθητών.
  11. Οι δύο εξετάσεις θα δίνουν δύο φορές ετησίως, αντίμίας, την ευχέρεια για συγκριτική αξιολόγηση όλων των μαθητών της σχολικής μονάδας, και θα ενισχύουν έτσι την προσπάθεια για πιο αντικειμενική αξιολόγηση των μαθητών. 
  12. Ότι τα πιο πάνω αντικατοπτρίζουν την αληθινή πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με τη νέα του Πρόταση, γίνεται αμέσως φανερό σε όποιον ανατρέξει στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠ. Στο δεξί μέρος της αρχικής σελίδας, υπό τον τίτλο «Νέες Προτάσεις για την Παιδεία», υπάρχει αναρτημένη ολόκληρη η Πρόταση, και ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί με τον πλέον έγκυρο τρόπο. Είναι κρίμα η κοινωνία και οι μαθητές να είναι ανενημέρωτοι και να γίνονται, με τον πιο εύκολο τρόπο, έρμαια εύηχων συνθημάτων και παραπληροφόρησης.   

    *Φιλόλογος, Β.Δ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











362