ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Μέσα στο χάος και το ψάξιμο για να βρεθεί η άκρη του νήματος στο κουβάρι της οικονομίας, ο εκσυγχρονισμός της παιδείας είναι το μόνο όπλο που μπορεί να δώσει ελπίδα στην πατρίδα μας. «Εκσυγχρονισμός της παιδείας»! Τρεις λέξεις με τόσο ευρύ και βαρυσήμαντο νόημα που όμως ρίχνονται μέχρι ανελέητα στην σκακιέρα, με την παραπαιδεία και την ιδιωτική εκπαίδευση να κάνουν τσεκ-ματ!
Ας πάρουμε το παράδειγμα της δημοτικής εκπαίδευσης για να γίνει πιο αντιληπτό πώς στήνεται το παιχνίδι, στο όνομα πάντα του εκσυγχρονισμού της παιδείας. Περισσότεροι από 4000 δάσκαλοι εργάζονται στα σχολεία ενώ, ως εχόντων των πραγμάτων, μέχρι και το 2025 αναμένεται να προσληφθούν συνολικά γύρω στους 170 δασκάλους (με βάση τις αφυπηρετήσεις). Αν ο στόχος είναι να γίνουν κάποια βήματα να βελτιώσουμε την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης που θα στοχεύσουμε πρώτα; Να γίνει μια ορθότερη αξιολόγηση των 4000 ή να μελετήσουμε πώς θα προσλαμβάνονται 5-10 εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο; Αν και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, το μόνο σχέδιο που περιέχει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα είναι αυτό του Νέου Σχεδίου Διορισμών Εκπαιδευτικών!!!Το ερώτημα είναι το γιατί…
Καιρός είναι να στραφούμε σε πιο ουσιαστικά κι εποικοδομητικά ερωτήματα:
Σε αυτά κι άλλα ερωτήματα θα έπρεπε να αναλωθούμε κι όχι να αναλύουμε τα αυτονόητα! Φυσικά πρέπει να εκσυγχρονιστεί η παιδεία μας με βασική προϋπόθεση να ξεφύγει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τα γρανάζια του ρουσφετιού και των κομματικών αλυσίδων. Αντ’ αυτού πάμε προς ολοταχώς να εμπλέξουμε και τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών σε αυτά, δημιουργώντας ένα δημοσιοϋπαλληλίστικο καθεστώς όπου μάλιστα τα περισσότερα πτυχία (μεταπτυχιακό/διδακτορικό) αυξάνουν τις πιθανότητες εργοδότησης! Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι εκσυγχρονισμού του τρόπου εργοδότησης πέραν του προτεινόμενου;… Δεν αντιστεκόμαστε στις αλλαγές, αντιστεκόμαστε στις αλλαγές που γίνονται εις το όνομα των αλλαγών.
*Συμβασιούχος Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης
Μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Έρευνα
Υποψήφια Διδάκτωρ