Εκθέσεις Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας


Στις εκθέσεις αυτές θα παρουσιαστούν πτυχές της κυπριακής ιστορίας από τα προϊστορικά μέχρι τα πρόσφατα χρόνια. Τα εκθέματα δεν θα προέρχονται μόνο από την Κύπρο, αλλά και από  άλλα μουσεία της Ευρώπης. Επίσης, κάποιες πρεσβείες της Κύπρου στο εξωτερικό (Αίγυπτος, Αυστραλία) θα διοργανώσουν τις δικές τους εκθέσεις κατά τη διάρκεια της Προεδρίας.

«Αρχαία Κύπρος: Πολιτισμικοί Διάλογοι»,
Μουσεία Τέχνης και Ιστορίας, Βρυξέλλες, 30/10/2012-27/02/2013

Η έκθεση θα αφορά τον πολιτισμό της Κύπρου από την προϊστορική περίοδο μέχρι το τέλος της Ρωμαïκής περιόδου. Θα παρουσιαστούν μοναδικά αντικείμενα από ανασκαφές σε θεματικές ενότητες που αφορούν: τη γεωλογία και τους πόρους του νησιού όπως και το εμπόριο/επαφές με άλλους πολιτισμούς, την καθημερινή ζωή,  με ιδιαίτερη έμφαση στη μεταλλουργία, τη θάλασσα, τους ανθρώπους του νησιού, ακόμα και τη φυσιογνωμία ή τον τρόπο που η τέχνη επέβαλλε την απεικόνιση τους, στους οικισμούς και την αστικοποίηση, τη γραφή κλπ. Στην έκθεση θα συμπεριληφθούν αρκετά σημαντικά αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο, το Ashmolean της Οξφόρδης και τα περισσότερα Βελγικά μουσεία. Θα υπάρχουν επίσης διαδραστικά εκπαιδευτικά βοηθήματα και ταινίες μικρού μήκους με μερικές από τις θεματικές ενότητες που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

«Η Μεσαιωνική Κύπρος»
Μουσείο Λούβρου, Παρίσι, 26/10/2012-28/01/2013

Στο Μουσείο του Λούβρου θα παρουσιαστούν σημαντικά αντικείμενα από την Παλαιοχριστιανική περίοδο μέχρι το τέλος της Eνετικής από πολλά μουσεία της Κύπρου και της Γαλλίας. Πρόκειται για μακρά περίοδο με πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα που θα τεκμηριώνεται με αντικείμενα από την αρχιτεκτονική και τη θρησκεία όπως εικόνες και άλλα λατρευτικά αντικείμενα  από τις διάφορες περιόδους με έμφαση στην τεχνοτροπία και τις διάφορες επιδράσεις.

«Η λατρεία της Αφροδίτης»
Palazzo del Quirinale, Ρώμη, 17/10/2012-07/01/2013
Η λατρεία της Αφροδίτης είναι ένα δημοφιλές θέμα λόγω της σχέσης της Κύπρου με τη λατρεία της θεάς. Η λατρεία της μεγάλης θεάς, είτε αυτή ήταν η θεά της γονιμότητας-(εγκυμονούσα μητέρα, κουροτρόφος κλπ.) είτε αργότερα η θεά της ομορφιάς και του έρωτα, ως αποτέλεσμα της επίδρασης από την Ελλάδα, αποτελούσε σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού της Κύπρου. Θα παρουσιαστούν γνωστά αντικείμενα από μουσεία της Κύπρου που δείχνουν τη φύση της λατρείας και  τις επιδράσεις στις διάφορες περιόδους από την Ανατολή και τη Δύση, από την προϊστορική μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο.

«Η πόλη του χρυσού: Η αρχαιολογία της Πόλεως Χρυσοχούς»,
Πανεπιστήμιο
Princeton, Νέα Υερσέη, 20/10/2012-20/01/2013
Η έκθεση στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ θα επικεντρωθεί στις μακροχρόνιες ανασκαφές στο βασίλειο του Μαρίου της Αρσινόης στη σημερινή Πόλη Χρυσοχούς, η οποία βρίσκεται στα δυτικά του νησιού. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν επίσης ευρήματα από τις παλιότερες ανασκαφές στον ίδιο χώρο, από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τη σουηδική αποστολή.

«anThrOPOS: Πρόσωπα της Κύπρου από την Προϊστορία μέχρι τον 20ο αιώνα»,
Αρχαιολογικό Μουσείο, Λευκωσία, 18/05/2012-18/01/2013

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων διοργανώνει έκθεση με τίτλο «anThrOPOS» στην Αίθουσα Εκθέσεων του Κυπριακού Μουσείου. Το κύριο μέρος της έκθεσης θα επικεντρωθεί στην απεικόνιση του ανθρώπινου προσώπου όπως αυτό παρουσιάζεται από την Ακεραμική Νεολιθική (7η χιλιετηρίδα π.Χ.) μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο. Από τα εντελώς σχηματικά και αφαιρετικά πρόσωπα της Χοιροκοιτίας (ενός από τους αρχαιότερους οικισμούς που ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο) μέχρι τα Ρωμαϊκά πρόσωπα-πορτραίτα, η έκθεση αυτή στόχο έχει να αναδείξει τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους απεικονίζεται το ανθρώπινο πρόσωπο αλλά και η έννοια της προσωπικής ταυτότητας ανά τους αιώνες. Ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να δώσει ένα πιο προσιτό και ζωντανό πρόσωπο στην αρχαιολογία. Εκτός από αρχαιότητες, η έκθεση θα περιλαμβάνει και επιλεγμένες φωτογραφίες-πορτραίτα (1933-1956) παρμένα από τον Πορφύριο Δίκαιο, Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων (1960-1963). Τέλος, η έκθεση θα περιλαμβάνει και οπτικοακουστικό έργο εμπνευσμένο από τα αντικείμενα της έκθεσης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










234