Έκθεση Ανδρέα Χαραλαμπίδη στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου


Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Πάφου Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης οργανώνει στην Μεγάλη Αίθουσα Υποδοχής του Πανεπιστημίου έκθεση του καταξιωμένου κύπριου ζωγράφου Ανδρέα Χαραλαμπίδη. Τα εγκαίνια θα τελέσει σήμερα Τετάρτη 31 Μαΐου στις 19.30 μ.μ. ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του πανεπιστημίου κ. Μιχαλάκης Λεπτός.

Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για παρουσίαση του έργου των ζωγράφων της πρώτης γενιάς της Ανεξαρτησίας.

Γεννημένος στην Πάφο ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης, σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα και στο Readingτης Βρετανίας. Δίδαξε μέχρι το 1975 τέχνη στα γυμνάσια της Πάφου και έκτοτε ιδιωτεύει ασχολούμενος αποκλειστικά με την τέχνη του. Εκτός από τη ζωγραφική ασχολείται με την τοιχογραφία, τη χαρακτική και τη μεταξοτυπία. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στη Κύπρο, στη Αθήνα, στη Βηρυτό, στη Νέα Υόρκη και αλλού.

Καλλιτέχνης με ιδιαίτερη ευαισθησία εμπνέεται από τον κύκλο της παφιακής μυθολογίας και στα έργα του διαχέεται ένας μυστηριακός ρυθμός, με ιερουργικές αναγωγές στη λατρεία της Αφροδίτης. Η ζωγραφική τουχαρακτηρίζεται από ανασύνθεση στοιχείων της αρχαιοελληνικής και της βυζαντινής τέχνης σε συνάρτηση με επιλογές της σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτοπορίας. Πρόσωπα και προσωπεία, ιέρειες και ιεροφάντεςφαίνονται να ξεπηδούν μέσα από το μύθο και το αρχαίο δράμα για να συναντήσουν ασκητές και αυτοκράτορες σε μια διαχρονική πορεία προςτο σύγχρονο κόσμο. Την εκφραστικότητα των μορφών επιτείνει το σκηνικό βάθος σε κιαρόσκούρο και χρυσό, μεταλλάξεις από Βυζάντιο και την Αναγέννηση.

Η κριτική έχει επισημάνει τη δύναμη, την πρωτοπορία και την ιδιαιτερότητα της τέχνης του. Ο μεγάλος Άγγλος ζωγράφος Τέρρυ Φρόστ έγραψε για τον κύπριο μαθητή του: ¨ Είναι βουτηγμένος στην ποίηση του χρώματος και της μυθολογίας του δικού του κόσμου. Τα αρμονικά του χρώματα έχουν μια αίσθηση απόλυτης πληρότητας με βάθος και ζωντάνια που σε παρασύρουν σε ένα πνευματικό ταξίδι¨.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουλίου. Ώρες επισκέψεων 9 π.μ. – 9 μ.μ.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










164