Έκθεση φωτογραφίας Γεργιανού καθηγητή Αρχαιολογίας για τους ιστορικούς δεσμούς Γεωργίας Κύπρου


O Καθηγητής Vakhtang Licheli, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τιφλίδας, έδωσε στις 9 Οκτωβρίου 2018 διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο «Glimpse to the Archaeology of Georgia». Η διάλεξη που ήταν είναι ανοικτή για το κοινό διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γεωργίας στην Κύπρο.

Η παρουσίαση του Καθηγητή Αρχαιολογίας εστίασε στην Αρχαία Ιστορία και την Αρχαιολογία της Γεωργίας. Σύμφωνα με τη χρονολόγηση της ιστορίας της χώρας (από την Πρώιμη εποχή του Λίθου μέχρι την αρχή του Χριστιανισμού) ο Καθηγητής επικεντρώθηκε στις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στη Γεωργία (αρχαιολογικοί χώροι Dmanisi, Grakliani Gora, Tsaishi, Vani, Mtskheta), ενώ αφιέρωσε ειδικό κεφάλαιο στις μοναδικές επιγραφές του 10ου π.Χ. αιώνα του Grakliani Gora.

Ο Καθηγητής Licheli διεξάγει αρχαιολογικές ανασκαφές πολυεπίπεδων αρχαιολογικών χώρων της Κεντρικής και Δυτικής Υπερκαυκασίας. Είναι επικεφαλής διαφόρων διεθνών έργων, συμπεριλαμβανομένων ανασκαφών Γεωργιανών μοναστηριών στην Κύπρο.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρέσβης της Γεωργίας, κ. Revaz Lominadze και ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιντζάκης. Και οι δυο εξήραν τις άριστες φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γεωργίας και την μετέπεια πορεία των συνεργασιών μεταξύ των Πανεπιστημίων των δύο χωρών.

Στο χώρο της διάλεξης λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας για τη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τους ιστορικούς δεσμούς Γεωργίας-Κύπρου, με υλικό από την Γεωργιανή Μονή της Παναγίας της Χρυσογιαλιώτισσας, αλλά και φωτογραφιών από αντικείμενα που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Γεωργιανού Μοναστηριού κατά τον 10ο αιώνα. Η έκθεση ήταν αφιερωμένη στην 100ή επέτειο της πρώτης Λαϊκής Δημοκρατίας της Γεωργίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











121