Έκθεση και διάλεξη του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Παν. Κύπρου στη Νέα Υόρκη


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΜΑΡΙΟΥ Κ. ΦΩΚΑ*

Transforming Utopias. Crisis and Technology-Driven Design Approaches

Εισαγωγή: Thomas Hanrahan, Κοσμήτορας, Σχολή Αρχιτεκτονικής, Pratt Institute

Η έκθεση «Έρευνα με βάση το Σχεδιασμό. Διπλωματικές Εργασίες – Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου» υπό το συντονισμό του Αναπληρωτή Καθηγητή Μάριου Κ. Φωκά, παρουσιάζει 50 διπλωματικές εργασίες σχεδιασμού, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μεταξύ των ετών 2009 και 2013 στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τέσσερις θεματικές περιοχές διαμορφώνουν το αντίστοιχο γενικό θεωρητικό πλαίσιο αρχιτεκτονικού λόγου της έκθεσης, στηρίζοντας τον πειραματισμό και εξελίξεις, οι οποίες επιτεύχθηκαν εντός και διαμέσου διαφορετικών κλιμάκων διαδικασιών έρευνας μέσω σχεδιασμού: Σχεδιασμός Κτιρίων και Δημόσιων Χώρων, Σχεδιασμός Μεταμορφώσιμων Λειτουργικών Μονάδων, Σχεδιασμός Πρωτοτύπων Δομών και Σχεδιασμός Αστικών Συστημάτων. Η Διπλωματική Εργασία Έρευνας με βάση το Σχεδιασμό, όπως αυτή επιτυγχάνεται στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναλαμβάνει ένα πειραματικό μοντέλο στην τοποθέτηση της Αρχιτεκτονικής να οδηγήσει τον επαναπροσδιορισμό σχεδιαστικής έρευνας ως δράση, ακολουθώντας μια μεθοδολογία, η οποία συχνά γεφυρώνει διαμέσου γνωσιολογικών ορίων και συνδυάζει επιστημονική αυστηρότητα με καινοτομία και δημιουργικότητα.

Η διάλεξη από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μάριο Κ. Φωκά, «Μετασχηματιζόμενες Ουτοπίες. Κρίση και Τεχνολογικά Οδηγούμενες Προσεγγίσεις Σχεδιασμού» θα αναφερθεί σε εργασίες σχεδιασμού, οι οποίες διακυμαίνονται σε διεπαφή μεταξύ οράματος και πραγματικότητας και στοχεύουν σε αρχιτεκτονική καινοτομία μέσω σύγχρονων τεχνολογικών μέσων σε απάντηση ατομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών. Οι προσεγγίσεις σχεδιασμού ενισχύονται μέσω ενοποίησης και μεταφοράς τεχνολογίας από τη μια και χρήσης τεχνολογικών εξελίξεων μέσω ανοικτών διαδικασιών διακλαδικής έρευνας από την άλλη. Σε όλες τις περιπτώσεις, διαδικασίες αρχιτεκτονικής ανάπτυξης βασιζόμενες στην απόδοση θα διερευνηθούν όσον αφορά τις ανθρωποκεντρικές επιπτώσεις, αποδοτικότητα και αειφορία του δομημένου περιβάλλοντος.

Η διάλεξη με χαιρετισμούς από την Κα. Κούλα Σοφιανού, Επίτιμη Γενική Πρόξενο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, θα τύχει εισαγωγής από τον Thomas Hanrahan, Κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Pratt Institute και το Θεοχάρη Δαυίδ, FAIA Διακεκριμένο Καθηγητή στο Pratt Institute και Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η έκθεση «Έρευνα με βάση το Σχεδιασμό. Διπλωματικές Εργασίες – Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου» στηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Pratt Institute Σχολή Αρχιτεκτονικής, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, το Σύνδεσμο Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων – Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου και το Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου – ΗΠΑ.

Έναρξη έκθεσης και διάλεξη την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 18:30 στο Σπίτι της Κύπρου 13 East 40 StreetNewYork, N.Y. 10016   Διάρκεια μέχρι 15 Νοεμβρίου 2013

 

*Αναπληρωτής Καθηγητής

Πανεπιστήμιο Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










134