Ελεγκτής: Να αποσυρθούν οι απαλλαγές εκπαιδευτικών που περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο του ΥΠΠ 2015


Ο Γενικός Ελεγκτής επανέρχεται στο θέμα των απαλλαγών των εκπαιδευτικών από τον διδακτικό χρόνο. Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που παραδόθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη:

«Όπως αναφέρθηκε σε ετήσιες εκθέσεις μας επανειλημμένα, υφίσταται πρόβλημα σχετικά με το θέμα των διδακτικών περιόδων εκπαιδευτικών και των απαλλαγών που τους παραχωρούνται από τον διδακτικό χρόνο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το ιδιαίτερα υψηλό κόστος στην εκπαίδευση το οποίο επιβαρύνει άμεσα τις δημόσιες δαπάνες, χωρίς μάλιστα αυτό να αντικατοπτρίζεται ανάλογα στα αποτελέσματα στην κυπριακή δημόσια εκπαίδευση όπως αναφέρεται από ανεξάρτητους μελετητές, γεγονός που θορυβεί ιδιαίτερα.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα ότι, παρά τη δέσμευση του ΥΠΠ ότι το θέμα του αριθμού των ωρών διδασκαλίας θα επανεξεταστεί συνολικά στα πλαίσια της προώθησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ειδικότερα των προτάσεων του που αφορούν στις πολιτικές για τους εκπαιδευτικούς (κυρίως αυτές της επιμόρφωσης και της αξιολόγησης), εντούτοις, όπως διαπιστώνουμε, η δέσμευση αυτή δεν έχει ακόμη τηρηθεί από το ΥΠΠ, αφού σε σχετική εγκύκλιο του Γραφείου Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης ημερ. 13.2.2015, που αφορούσε στις οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό για το 2015- 2016, συμπεριλαμβάνεται σημαντικός αριθμός απαλλαγών από τον διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών οι οποίες παραχωρούνται όπως επιχειρηματολογείται σε «αντιστάθμισμα» άλλων καθηκόντων που αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί αυτοί, χωρίς ωστόσο αυτό ούτε καν να ελέγχεται ότι ισχύει σε κάθε περίπτωση.

Η Υπηρεσία μας θεωρεί την εν λόγω εγκύκλιο απαράδεκτη, παράτυπη/μη σύννομη εφόσον δεν προκύπτει από οποιαδήποτε νομοθεσία, όπως στις περιπτώσεις ρύθμισης θεμάτων άλλων δημόσιων λειτουργών, ενώ έχει ως αποτέλεσμα και τη σπατάλη δημοσίου χρήματος αντί τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών.

Σημειώνεται ενδεικτικά σε σχέση με τη σχετική επιβάρυνση στο δημόσιο ότι, σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου σας, οι εν λόγω απαλλαγές κατά το σχολικό έτος 2003/2004 ισοδυναμούσαν με ώρες υπηρεσίας 554 εκπαιδευτικών, που αντιστοιχούσαν σε ετήσια δαπάνη ύψους περίπου €10,941,883 (£6.404.000) και, λαμβάνοντας υπόψη το έμμεσο κόστος εργοδότησης, η πραγματική ετήσια δαπάνη ανερχόταν σε €18.242.737 (£10.677.000) γεγονός που καθιστά τη λήψη μέτρων για το υπό αναφορά θέμα ως άμεση προτεραιότητα για τον τερματισμό της εν λόγω συνεπαγόμενης τεράστιας σπατάλης δημοσίων πόρων.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού μάς πληροφόρησε ότι, το Υπουργικό Συμβούλιο (Αρ. Απόφ. Ε81.127, ημερ. 24.8.2016) έχει εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την αγορά υπηρεσιών εμπειρογνώμονα για αξιολόγηση τόσο του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών, ανάλογα με τη θέση και τα έτη υπηρεσίας τους, όσο και των διαφόρων απαλλαγών σε διδακτικές περιόδους για εκτέλεση άλλων καθηκόντων.

Επίσης μας πληροφόρησε ότι, υλοποιώντας την πιο πάνω Απόφαση, το ΥΠΠ έχει αναθέσει, σε εμπειρογνώμονες που επιλέγηκαν μετά από διαγωνισμό, την ετοιμασία μελέτης για εξορθολογισμό του τρόπου αξιοποίησης των εκπαιδευτικών και όταν ετοιμαστεί η μελέτη και παραδοθεί στο ΥΠΠ, θα παρουσιαστεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για τη λήψη αποφάσεων.

Σύσταση: Δεδομένων των πιο πάνω, χρειάζεται η υπό αναφορά εγκύκλιος και οι απαλλαγές που συμπεριλαμβάνει να αποσυρθούν αμέσως και να προωθηθεί νομοθεσία/κανονισμοί οι οποίοι να διέπουν το θέμα για έγκριση/ψήφιση μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου και της Βουλής των Αντιπροσώπων ως ενδείκνυται, κατόπιν επαρκούς τεκμηρίωσης σε κάθε περίπτωση βάσει ολοκληρωμένης μελέτης που να καλύπτει το όλο θέμα της εκπαίδευσης στην Κύπρο όπως αναφέρεται πιο κάτω, από ειδικούς βάσει των βέλτιστων πρακτικών σε χώρες με καλύτερες επιδόσεις από της χώρα μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










170