Έλενα Παπαναστασίου: Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν είναι τέλειο και γι αυτό όλοι φέρουμε ευθύνη


«Να αναγνωρίσουμε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν είναι τέλειο και ότι όλοι φέρουμε μερίδιο ευθύνης για αυτό  να αρχίσουμε να δρούμε!

Να ξεκαθαρίσουν άμεσα οι στόχοι της εκπαίδευσής μας, καθώς και οι δεξιότητες που θέλουμε να αποκτήσουν οι μαθητές μας.

  • Να σταματήσουμε να φοβόμαστε οποιαδήποτε μορφή αξιολόγησης ή και έρευνας.
  • Στόχος δεν είναι η απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα άτομα, αλλά η βελτίωση της εκπαίδευσης, ειδικά όταν οι αξιολογήσεις οργανώνονται σωστά. Σίγουρα όμως χρειαζόμαστε πιο συστηματικές αξιολογήσεις στην παιδεία μας.
  • Να αρχίσουμε να ενεργούμε πιο συστηματικά με τη συνεργασία όλων των συμβαλλόμενων φορέων για τη βελτίωση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, βασιζόμενοι τόσο σε διεθνείς ή ευρωπαϊκές έρευνες όσο και σε δεδομένα που έχουν αντληθεί από το  δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα».

Σε αυτά τα σχόλια και εισηγήσεις κατέληξε η αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Έλενα Παπαναστασίου μιλώντας στην εκδήλωση «προβληματισμοί για τη Εκπαίδευση».  

Η Παπαναστασίου σχολιάζοντας  την παρατήρηση του Πρύτανη Χριστοφίδη ότι «η Μέση Εκπαίδευση διέρχεται μια περίοδο πλήρους κατάρρευσης» είπε ότι η εκπαίδευσή μας χρήζει βελτίωσης και ότι  η άρνησή μας να αναγνωρίσουμε τα όποια προβλήματα, μας οδηγεί σε εφησυχασμό, που παρεμποδίζει την οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Ακολούθως  τόνισε  ότι υπάρχει άρνηση αποδοχής  και αξιοποίησης δεδομένων  από διεθνείς έρευνες «Δεν υπερβάλλω. Τα προβλήματα, όπως αναδεικνύονται από τις επιδόσεις των Κύπριων μαθητών σε διεθνείς διαγωνισμούς, είναι εξόφθαλμα» είπε.

*Οι χαμηλές επιδόσεις έχουν εντοπιστεί: Σε διάφορα θεματικά αντικείμενα όπως Μαθηματικά, Επιστήμη, Αλφαβητισμός, Πολιτική Αγωγή, Εκπαιδευτική τεχνολογία

*Σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: 9, 15, 18 χρονών

*Από διαφορετικούς οργανισμούς,  ΙΕΑ (International Association for the Evaluation of Educational Achievement) -  TIMSS, PIRLS

Επίσης αναφέρθηκε σε τρόπους  με τους οποίους η Γερμανία αντιμετώπισε τα χαμηλά αποτελέσματα και παρέθεσε τους εξής:

  • Μετά την εις βάθος ανάλυση των αποτελεσμάτων  (συζητήσεις  με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς)
  • Βελτίωση των υποδομών έρευνας
  • Καθορίστηκαν εθνικά επίπεδα για παρακολούθηση και αξιολόγηση σχολείων
  • Δημιουργήθηκαν ειδικές εξετάσεις για εκπαιδευτικούς, σχετικά με την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος
  • Αποφασίστηκε η συχνή συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς έρευνες
  • Έγιναν αλλαγές σε θέματα παιδαγωγικής, με έμφαση στα μαθηματικά και την επιστήμη
  • Δόθηκε έμφαση στα ολοήμερα σχολεία



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










146