Ελλάδα: Η καινοτομία πάει... Πανεπιστήμιο


 

Ένα βασικό πρόβλημα στη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με τους ειδικούς, εντοπίζεται στη δυσκολία παρακολούθησης του ασθενούς από τον γιατρό. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία σωστής διάγνωσης της εξέλιξης της νόσου. Ομάδα επιστημόνων όμως κατασκεύασε μία συσκευή με πέντε αισθητήρες που λύνει το παραπάνω πρόβλημα: Ο ασθενής φοράει τους αισθητήρες μερικές ώρες την ημέρα. Τα σήματά τους καταγράφονται, επεξεργάζονται και στέλνονται ασύρματα στον υπολογιστή του γιατρού.

Έτσι, ο γιατρός μπορεί να έχει μια πολλή καλή εικόνα για τον ασθενή ή για τους ασθενείς που παρακολουθεί. Οι ερευνητές που έφτιαξαν αυτή την πρωτοποριακή συσκευή - «perform» είναι το όνομά της - είναι Έλληνες, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επικεφαλής της είναι ο καθηγητής Δημήτρης Φωτιάδης, διευθυντής της Μονάδας Ιατρικής Τεχνολογίας και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων. Μάλιστα η ερευνητική δουλειά τους διακρίθηκε προσφάτως σε διαγωνισμό Καινοτομίας του ΣΕΒ και της Eurobank.

Όπως αποδεικνύεται, τα ελληνικά πανεπιστήμια καινοτομούν όχι μόνο στη Δυτική Ελλάδα, αλλά σε όλη την επικράτεια. Μολονότι τα ιδρύματα παίρνουν πενιχρές χρηματοδοτήσεις από την Πολιτεία για τον τομέα της έρευνας, καθηγητές και επιστημονικές ομάδες καταφέρνουν να ξεπερνούν τις δυσκολίες. Εκμεταλλεύονται ευρωπαϊκά κονδύλια και κάθε τόσο παρουσιάζουν πρωτοποριακές εφευρέσεις που μπορούν να βελτιώσουν, την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο ανατολικά από τα Ιωάννινα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο υλικό που απομακρύνει το αρσενικό από το νερό. Σε ένα διπλανό εργαστήριο, της ιατρικής πληροφορικής, μια άλλη ομάδα ερευνητών εφηύρε και κατασκεύασε συσκευή που προγραμματίζεται εκ των προτέρων από γιατρό ή φυσικοθεραπευτή για να κάνει φυσικοθεραπεία βοηθώντας στην ταχύτερη και καλύτερη αποκατάσταση ασθενών με κινητικές δυσκολίες.

Αλλά και στον Νότο της χώρας οι καινοτομίες δεν είναι λίγες. Ερευνητές από την Πάτρα κατασκεύασαν συσκευή εύχρηστη σαν πιεσόμετρο που μπορεί να παρακολουθεί την ποιότητα και τις μεταβολές των οστών βοηθώντας τους γιατρούς στη διάγνωση και την παρακολούθηση της οστεοπόρωσης. Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω πατέντες διακρίθηκαν στον διαγωνισμό εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας του ΣΕΒ και της Eurobank.

Το βασικό πλεονέκτημα της πρωτοποριακής συσκευής που κατασκεύασε η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ότι δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείται συνεχώς και μάλιστα από απόσταση η νόσος Πάρκινσον. «Όταν ένας ασθενής με Πάρκινσον επισκεφτεί τον γιατρό του, αυτό του δίνει συγκεκριμένες οδηγίες. Ακολουθεί ένα πρωτόκολλο εξετάσεις. Του λέει δηλαδή να κάνει κάποιες κινήσεις. Η εξέταση διαρκεί περίπου μισή ώρα. Αλλά σ' αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ο ασθενής μπορεί να μην εμφανίσει τα συμπτώματα της Πάρκινσον. Έτσι, ο γιατρός θα του δώσει μία θεραπεία που βασίζεται κυρίως στην εμπειρία του και στην περιγραφή που του έδωσε ο ασθενής» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Δημήτρης Φωτιάδης.

Αντίθετα η συσκευή που κατασκεύασε η ομάδα του προσφέρει συνεχώς δεδομένα για τη νόσο. «Ο ασθενής φοράει τους πέντε αισθητήρες - έχουν μέγεθος ρολογιού χειρός - στους καρπούς, τους αστραγάλους, στη μέση. Οι αισθητήρες μάλιστα είναι σε θέση να βρουν και τα πέντε συμπτώματά της» λέει ο Δημήτρης Φωτιάδης. Καταγράφουν σήματα τα οποία μεταφέρονται σε έναν υπολογιστή κοντά στον ασθενή. Τα δεδομένα επεξεργάζονται και αναλύονται και έπειτα αποστέλλονται ασύρματα στον υπολογιστή του γιατρού. «Έτσι, ο γιατρός έχει μία καλύτερη εικόνα για την κατάσταση του ασθενούς του. Και βέβαια μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα πολλούς ασθενείς».

Όπως τονίζει ο Δημήτρης Φωτιάδης, η συσκευή δοκιμαζόταν σε 84 ασθενείς με Πάρκινσον επί ενάμιση χρόνο και διαπιστώθηκε ότι έμειναν ικανοποιημένοι και δεν είχαν πρόβλημα στη χρήση της.

Από την αθηναϊκή εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










160