Ελλάδα: Οι Πρυτάνεις ζητούν ανάληψη πρωτοβουλιών για να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ


Οι πρυτάνεις κατηγορούν την υπουργό Παιδείας ότι «παρεμβαίνει στη διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των Συμβουλίων των πανεπιστημίων με τροπολογίες και ρυθμίσεις που συνιστούν θεσμική εκτροπή και ευνοούν τη δημιουργία ισχυρών ομαδοποιήσεων» αναφέρουν σε ψήφισμα τους οι πρυτάνεις. Ετσι «διακυβεύεται η ενότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποδυναμώνεται η διοίκηση των Πανεπιστημίων και ακυρώνεται η συμβολή τους στην έξοδο της χώρας από την κρίση» τονίζουν. Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο στην Κομοτηνή με «οικοδεσπότη» το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς την παρουσία της κυρίας Διαμαντοπούλου, η οποία λείπει στο εξωτερικό

Η ανακοίνωση
«Η 68η Σύνοδος των Πρυτάνεων συνεδρίασε σε μια από τις πλέον κρίσιμες στιγμές για την ελληνική κοινωνία και οικονομία» αναφέρεται στην απόφαση της Συνόδου πρυτάνεων. «Η κλιμακούμενη κρίση επιδρά με δραματικό τρόπο και στη λειτουργία των Πανεπιστημίων της χώρας» τονίζουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ.
«Αντί για διάλογο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, απούσα και από αυτή τη Σύνοδο, παρεμβαίνει στη διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των Συμβουλίων με τροπολογίες και ρυθμίσεις που συνιστούν θεσμική εκτροπή και ευνοούν τη δημιουργία ισχυρών ομαδοποιήσεων. Διακυβεύεται έτσι η ενότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποδυναμώνεται η διοίκηση των Πανεπιστημίων και ακυρώνεται η συμβολή τους στην έξοδο της χώρας από την κρίση» αναφέρεται στην ομόφωνη απόφαση των πρυτάνεων.
«Την ίδια στιγμή, με ουσιαστική πολιτική ευθύνη του υπουργείου, τα Πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα προϋπολογισμού, κάλυψης των εκπαιδευτικών, διοικητικών και ερευνητικών λειτουργιών και υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού τους. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων με αίσθημα ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών απευθύνεται στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, ζητώντας να αναληφθούν πρωτοβουλίες με σκοπό την αποκατάσταση των όρων ομαλής ακαδημαϊκής λειτουργίας των Πανεπιστημίων».

 






Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










182