Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και ήθος


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΣΙΑΜΑΡΟΥ*

Τα κυριότερα στοιχεία για τον ελληνικό πολιτισμό είναι η πολιτισμική παράδοση η κοινή γλώσσα και η αίσθηση της κοινής καταγωγής όσο και η σύνδεση της με τον ελληνορθόδοξο χριστιανισμό. Η βασική σκέψη από την οποία ξεκινάμε είναι ότι η γλώσσα ενός λαού αποτελεί κύριο εθνικό χαρακτηριστικό. Σφραγίζει τη φυσιογνωμία, καθορίζει τη ταυτότητα, και ανοίγει συγχρόνως τον δρόμο προς μια βαθύτερη αυτογνωσία του. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον ενός λαού εδράζεται, αντανακλώνται και εκφράζονται μέσα από την γλώσσα του. Από αυτή την άποψη η ελληνική γλώσσα λόγω της μακραίωνης καλλιέργειας αποτελεί δύναμη, όχι απλώς σαν εθνικό γνώρισμα αλλά και εθνικό κεφάλαιο.  

Κάθε περιορισμός στον λόγο είναι συγχρόνως και περιορισμός στη δυνατότητα να σκεπτόμαστε. Η έννοια της ελευθέριας του λόγου, το δικαίωμα να εκφράζεσαι ελεύθερα αποτελεί την βάση της δημοκρατίας. Ο άνθρωπος φέρει θεμελιώδης ηθικές αρχές γεγονός που του επιτρέπει να αξιολογεί τι είναι ηθικό και τι ανήθικο, να αξιολογεί τους ηθικούς φραγμούς και την ελάχιστη αποδεκτή ηθική. “Η ηθική στην πολιτική αποτελεί προϋπόθεση για αυτούς που την ασκούν αφού η συμπεριφορά τους και οι πράξεις τους διοχετεύονται και αντανακλώνται στη συμπεριφορά της κοινωνίας”. Οι πολιτικοί θα πρέπει να λένε τη αλήθεια στους πολίτες και να είναι πολύ προσεκτικοί στο τι λένε και τι πράττουν, για όλα τα θέματα ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Να τους διακατέχει υψηλό ήθος για να αποτελέσουν τα πολιτικά πρότυπα για το λαό και ιδιαίτερα για τους νέους.

Προκειμένου να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στις δομές του κράτους βασικός μας στόχος πρέπει να είναι η τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς. Σ' αυτό το πλαίσιο, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του κατεστημένου αποτελεί προαπαιτούμενο αλλά και κορυφαίο αίτημα των πολιτών. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος με αυστηρά μετρά παρακολούθησης και ασφαλιστικές δικλείδες είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

*Ακαδημαϊκός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










117