Ελπίδα Κεραυνού: Πολύ αξιοπρεπή τα αποτελέσματα της συμμετοχής του ΤΕΠΑΚ στο σύστημα U-Multirank


Πολύ αξιοπρεπή για το ΤΕΠΑΚ χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της πρώτης εφαρμογής του νέου, πολυδιάστατου συστήματος κατάταξης ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, του U-Multirank, που ανακοινώθηκαν στις 13 Μαΐου η Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Ελπίδα Κεραυνού. Μιλώντας στην τέταρτη τελετή αποφοίτησης του ΤΕΠΑΚ, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή, η κ. Κεραυνού τα αποτελέσματα που πήρε το Πανεπιστήμιο, αποτελούν χρήσιμο υλικό για τη συνεχή αυτογνωσία που επιδιώκουμε μέσω έξωθεν καλής μαρτυρίας και πρόσθεσε. «Μόνο 12% των ιδρυμάτων που συμμετείχαν, πήραν σε πάνω από δέκα, από τους τριάντα ένα δείκτες, την υψηλότερη βαθμολογία, «Α». Το δικό μας Πανεπιστήμιο πήρε βαθμολογία «Α» σε οκτώ δείκτες, κατανεμημένους μάλιστα και στους πέντε άξονες αξιολόγησης. Οι δείκτες αυτοί αφορούν στην ολοκλήρωση των σπουδών στον κανονικό χρόνο, σε καλλιτεχνικά και δημιουργικά έργα, δηλαδή σε αποτελέσματα που αφορούν τις καλές και εφαρμοσμένες τέχνες, σε κοινές δημοσιεύσεις με τη βιομηχανία, στην κινητικότητα των φοιτητών, στο ακαδημαϊκό προσωπικό με διεθνή εμπειρία, στις διεθνείς δημοσιεύσεις, και στην προσέλκυση χρηματοδότησης από πηγές της περιφέρειας».

Ακολούθως επισήμανε και το γεγονός ότι το ΤΕΠΑΚ δεν τα πήγε και τόσο καλά σε σχέση με τη δημιουργία “spin-offs”, και την προσφορά διεθνών προγραμμάτων σπουδών και συνέχισε: «Πέρσι, από αυτό το βήμα, ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε εξαγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης για προώθηση σημαντικών εκσυγχρονισμών στις γλώσσες διδασκαλίας των δημόσιων πανεπιστημίων. Είναι, επομένως, με μεγάλη ικανοποίηση που λάβαμε την περασμένη βδομάδα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τα σχετικά τροποποιητικά νομοσχέδια, τα οποία συνιστούν μια σημαντική αρχή προς ενίσχυση του διεθνούς προσανατολισμού των δημόσιων πανεπιστημίων.

Με βάση τα πιο πάνω, χαιρετίζουμε την κατάθεση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας του νομοσχεδίου για την ίδρυση Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη διαβεβαίωση τόσο του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, όσο και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, ότι σύντομα θα ψηφιστεί ο εν λόγω Νόμος.

Χαιρετίζουμε επίσης την πρόσφατη εξαγγελία της Κυβέρνησης, δια στόματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι η Κύπρος θα βγει στις Διεθνείς  αγορές σύντομα. Αυτό σίγουρα σημαίνει και την πιθανή σύντομη ανάκαμψη από την σημερινή πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση.Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, το Πανεπιστήμιο μας λειτουργεί μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικών πιέσεων, με σοβαρούς περιορισμούς στην κρατική χορηγία. Παρόλα αυτά, με τις αναγκαίες αναπροσαρμογές, με αυτοπειθαρχία και πάνω από όλα με συνεργασία και σύμπνοια, μπορέσαμε να επιλύσουμε σοβαρά προβλήματα και να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία επιτυγχάνοντας σημαντικούς στρατηγικούς στόχους.

Τι έγινε το 2013-14

Ενδεικτικά αναφέρω, ότι κατά την ακαδημαϊκή χρονιά που ολοκληρώνεται τώρα:

  • Λειτούργησε με επιτυχία το νέο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, προσφέροντας πρόγραμμα στη Λογοθεραπεία / Λογοπαθολογία. Παράλληλα προχωρά η ανέγερση μιας υπερσύγχρονης Κλινικής Αποκατάστασης, η οποία αναμένεται να τελειώσει  εντός της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, με στόχο να λειτουργήσει το Σεπτέμβριο του 2015. Το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, που άρχισε τη λειτουργία του με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, επιβάλλεται να στηριχθεί από την Πολιτεία, με τους αναγκαίους μαθησιακούς πόρους, για να μπορέσει να προσφέρει απρόσκοπτα το πολύ σημαντικό, ακαδημαϊκό του έργο.
  • Εγκρίθηκαν νέα καινοτόμα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών τα οποία θα αρχίσουν τη λειτουργία τους εντός της ερχόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης με το οποίο θα αρχίσει τη λειτουργία του το Τμήμα Καλών Τεχνών.
    • Διεκπεραιώθηκαν οι μελέτες για τη μελλοντική λειτουργία νέων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και την ίδρυση νέων Τμημάτων, μοναδικών στο χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της Κύπρου και άρρηκτα συνδεδεμένων με τη βιομηχανική, επιχειρηματική, και ευρύτερη επαγγελματική δράση της περιφέρειας της πόλης της Λεμεσού, όπως για παράδειγμα προγράμματος και Τμήματος στη Ναυτική Μηχανική και Ναυπηγική.
    • Εξασφαλίστηκαν σαράντα ένα (41) νέα ερευνητικά προγράμματα εξωτερικής χρηματοδότησης, εκ των οποίων στα είκοσι (20) το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο έχει ρόλο Ανάδοχου Φορέα. Τα νέα αυτά ερευνητικά προγράμματα, των οποίων η συνολική χρηματοδότηση για το Πανεπιστήμιο ανέρχεται στα 4.7 εκ Ευρώ,  εντάσσονται στο Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο για Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Δέσμη Προγραμμάτων για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, στα Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του Ιδρύματος Διαχείρισης Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, στα Προγράμματα Διασυνοριακής και Διακρατικής Συνεργασίας με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία, καθώς και σε άλλα ερευνητικά προγράμματα, όπως το COST, EUREKA,  και άλλα.

Ερευνητικά προγράμματα

  • Ανάμεσα στα νέα αυτά ερευνητικά προγράμματα με εξωτερική χρηματοδότηση, ιδιαίτερη επιτυχία για το Πανεπιστήμιο μας αποτελούν τα ακόλουθα τρία:

*        Το πρόγραμμα “InitialTrainingNetworksforDigitalHeritage: ProjectingourPasttotheFuture”, με Ανάδοχο Φορέα το ΤΕΠΑΚ, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις MarieSklodowska-Curie του Εβδόμου Προγράμματος Πλαισίου.

*        Το πρόγραμμα “RiskAssessmentAnalysisonOffshorePlatformsinSouthEastMediterranean” το οποίο εξασφάλισε τη μεγαλύτερη βαθμολογία ανάμεσα στις 1095 προτάσεις που είχαν κατατεθεί στην 2η πρόσκληση του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Μεσογειακής Λεκάνης, ΕNPI, και

*        Το πρόγραμμα “BuildingIntegrationofSolarThermalSystems”, το οποίο χρηματοδοτείται από το COST, με Ανάδοχο Φορέα το ΤΕΠΑΚ, και στοχεύει στην ενσωμάτωση ηλιακών θερμικών συστημάτων στο κέλυφος κτηρίων.

  •  Επιπρόσθετα, ολοκληρώθηκαν οι καθοριστικής σημασίας ενότητες του στρατηγικού προγράμματος “e-University” εφαρμόζοντας πρωτοποριακές για την Κύπρο αρχιτεκτονικές για Κέντρα Δεδομένων, και το έργο προχωρεί τώρα στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου περιβάλλοντος ηλεκτρονικής μάθησης. Και όλα αυτά με τη στήριξη των Ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και των ταμείων περιφερειακής ανάπτυξης.
  • Λειτούργησε ο Πανεπιστημιακός Ραδιοσταθμός.
  • Ιδρύθηκε Κέντρο Καινοτομίας με χρηματοδότηση από την Πρεσβεία της Αμερικής στην Κύπρο, το οποίο ήδη άρχισε τη λειτουργία του.
  • Δημιουργήθηκε πρότυπο υδροπονικό θερμοκήπιο στο πλαίσιο προγράμματος  Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου 2007-2013 και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, και άλλους κοινωνικούς εταίρους, για τη δημιουργία Αγροπεριβαλλοντικού Κέντρου του Πανεπιστημίου στην περιοχή του Τροόδους.
  • Ενισχύθηκαν τα μέτρα οικονομικής στήριξης των φοιτητών μας, αυξήθηκε  ο αριθμός κλινών στις εστίες μας και στο δίκτυο συνεργαζόμενων υποστατικών, καθώς και ο αριθμός θέσεων φοίτησης μέσω της διαδικασίας των μετεγγραφών, χωρίς κρατική χορηγία, και μειώθηκαν τα δίδακτρα για μεταπτυχιακή φοίτηση.
  • Τέλος ολοκληρώνεται το «Κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος» το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προσφέροντας μεγάλα αμφιθέατρα και άλλους σημαντικούς χώρους διδασκαλίας και στήριξης των φοιτητών, τόσο σε σχέση με τη μάθησή τους, όσο και των ευρύτερων δραστηριοτήτων τους».



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










188