Εμβάθυνση συνεργασίας στην Παιδεία συζήτησαν Έλληνες και Κύπριοι Βουλευτές


ΚΥΠΕ -  Τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων, αλλά και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού συζήτησαν Έλληνες και Κύπριοι Βουλευτές, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίας που είχε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωση των δύο Επιτροπών αναφέρεται ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν στα πλαίσια της κοινής συνεδρίας τους αφορούν τη σύσταση Μεικτής Συντονιστικής Επιτροπής για κοινές δράσεις/θεματικές και  χάραξη προτεραιοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης, την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι/Ελλαδίτες φοιτητές στην Ελλάδα/Κύπρο, την ανάπτυξη δράσεων για διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας και την ενίσχυση της ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Λήφθηκαν επίσης αποφάσεις για αντιμετώπιση προβλημάτων όσον αφορά την αναγνώριση των πτυχίων. Ειδικότερα, αναφέρεται, «θεσμοθέτηση κοινών επιτροπών από τα σώματα του ΔΟΑΤΑΠ και ΑΔΙΠ Ελλάδας και του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου, για έγκαιρη επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές σε σχέση με θέματα αναγνώρισης διπλωμάτων». Συμφωνήθηκε επίσης η εντατικοποίηση δράσεων για νέες εκπαιδευτικές συνεργασίες και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των κρατικών μνημονίων συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Σε εναρκτήρια τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι εκφράσαμε τις διαχρονικές μας ευχαριστίες για το τι η Ελλάδα έχει προσφέρει στον κυπριακό ελληνισμό και ειδικότερα στον τομέα της εκπαίδευσης.
Διαχρονικά, ανέφερε, οι φοιτητές μας έτυχαν όλων των ευεργετημάτων που μπορούσε να δώσει η ελληνική πολιτεία.
Στόχος, σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης είναι να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία και να της δώσουμε τέτοια εφόδια έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής. Με θετικό βλέμμα, είπε, να αναζητήσουμε τους δρόμους δημιουργίας του κυπριακού ελληνισμού μαζί με τον ελληνισμό ευρύτερα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτριος Σεβαστάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πώς θα μπορούσε «να υπάρξουν εκείνες οι διασυνδέσεις των ιδρυμάτων που να κάνουν πολύ πιο εύκολη την κινητικότητα μεταξύ των φοιτητών μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, το στοίχημα θα είναι «να δημιουργήσουμε εκείνους τους μηχανισμούς για να γίνεται πολύ εύκολα χωρίς ένα τεράστιο γραφειοκρατικό σύστημα που να το υποστηρίζει». Εύκολα, πρόσθεσε, οι φοιτητές και οι καθηγητές να έχουν μια διαφορετική πανεπιστημιακή εμπειρία.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι «θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μια διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει στην εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο Επιτροπές, στις δύο Βουλές, στα δύο κράτη, με τρόπο που να μας οδηγήσει στην υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών και πιο συγκεκριμένα να μπορέσουμε μέσα από την αλληλοεπίδρασή μας να επιλύσουμε πρακτικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές στην Ελλάδα αλλά και οι Ελλαδίτες φοιτητές στον τόπο μας.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των Κυπρίων φοιτητών, είπε ότι έχουμε αναφερθεί στη διευκόλυνση σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εγγραφής στα πανεπιστήμια, η οποία είναι και χρονοβόρος και ενέχει κόστος, στη θέσπιση της δεύτερης κατανομής και απόδοσης των θέσεων που δικαιούνται οι Κύπριοι φοιτητές, στη διασφάλιση του θέματος των απογραφών από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, στην υιοθέτηση του ποσοστού κατά 10% περίπου σε ό,τι αφορά το δικαίωμα των Κύπριων φοιτητών να εγκαθίστανται στις φοιτητικές εστίες, αλλά και σε προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγω του μονοπωλίου κάποιων αερογραμμών, πολύ ακριβά ναύλα αλλά και τη χρέωση που υφίστανται οι Κύπριοι φοιτητές από τις αναλήψεις τους από αυτόματες ταμειακές μηχανές.
Τα προβλήματά αυτά θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο εγκαθίδρυσης μιας επιτροπής ανάμεσα στις δύο Επιτροπές Παιδείας και Μορφωτικών Υποθέσεων, πρόσθεσε ο κ. Γεωργίου.
Υπενθύμισε ότι οι Έλληνες φοιτητές στην Κύπρο, μετά από τροπολογία που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, έχουν αποκτήσει το δικαίωμα να παίρνουν φοιτητικά επιδόματα.
«Έχουμε την πεποίθηση ότι το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό και θα αποβεί προς όφελος των παιδιών μας αλλά και της παιδείας γενικότερα, της τριτοβάθμιας στην περίπτωσή μας, ανάμεσα στις δύο χώρες», είπε.
Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε σε δικές του δηλώσεις ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων «συζητήσαμε θέματα που αφορούν ευρύτερα την παιδεία μας». Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της παιδείας και του πολιτισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στο κοινό μας στοιχείο που είναι η ελληνική γλώσσα.
«Έχουμε κατά την άποψή μου υποχρέωση και καθήκον να ενισχύσουμε αυτή τη γλώσσα που ξέρουμε πάρα πολύ καλά πόσα χρόνια πριν έχει δημιουργηθεί. Γι αυτό μέσα από την παγκοσμιοποίηση και τις προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους», σημείωσε.
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν οι Βουλευτές από το Υπουργείο Παιδείας, είπε, «υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη που δημιουργεί ακριβώς τη βάση για να συζητήσουμε και να βρούμε τους τρόπους οι δύο θεσμοί για να λύσουμε και να ενισχύσουμε τα θέματα που αντιμετωπίζει η ελληνική γλώσσα σήμερα».
Αναφορά έκανε ο κ. Λεωνίδου σε πρόταση του ΔΗΚΟ για τη σύσταση ενός κοινού μηχανισμού των δύο επιτροπών, πλαισιωμένου από συνεργάτες, για να  μπορεί να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.
Στην αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, την οποία συνόδευε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, συμμετέχουν επίσης τα μέλη της Επιτροπής, Βουλευτές Μαρία Αντωνίου (Νέα Δημοκρατία) και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο Επιτροπών, η σημερινή συνάντηση «αποτελεί τη συνέχεια σειράς συναντήσεων στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και στα πλαίσια σχετικής συμφωνίας που έγινε το Φεβρουάριο του 2009 μεταξύ των εν λόγω Επιτροπών που προνοεί για την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ τους πάνω σε τακτική βάση».
 
Ειδικότερα, αναφέρεται, η ανταλλαγή απόψεων αφορούσε μεταξύ άλλων την εκπαίδευση στα όρια της Ευρώπης, μορφωτικούς προσανατολισμούς, εκπαιδευτικές στρατηγικές, κοινές δράσεις για την προστασία της ελληνικής γλώσσας και την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού, συνεργασία στους τομείς της έρευνας/καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, προβλήματα Κυπρίων/Ελλαδιτών φοιτητών που διαμένουν στην Ελλάδα/Κύπρο και τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και τον επηρεασμό Κυπρίων φοιτητών.
«Η συνεργασία ξεκίνησε το 2009 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με επισκέψεις και συναντήσεις μεταξύ των δύο ομόλογων επιτροπών», σημειώνεται. 
«Στόχος της συνεργασίας είναι η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοβουλίων για αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας και του πολιτισμού», αναφέρεται.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










581