Εμπάθεια, ύβρις και κάθαρση


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΠΟΥΜΠΟΥΡΗ*

Δεν αποκλείω, κάποιες μη διδακτικές ενασχολήσεις να υπεραντιπροσωπεύονται ή να υποαντιπροσπεύονται ή να ανατίθενται λανθασμένα στα σχολεία μας.

Πιθανόν να χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί η σχέση μεταξύ εξειδίκευσης και πολυδιδασκαλίας μαθημάτων από το ίδιο εκπαιδευτικό, φαινόμενο που ευδοκιμεί στα φιόρδ της Νορβηγίας, όπου για λίγους μαθητές δεν είναι δυνατόν να απασχολούνται όλες οι ειδικότητες. Πιθανόν να χρειάζεται να υπηρετήσουν τα σχολεία ειδικότητες που πρόλαβαν άλλες χώρες να εργοδοτήσουν πριν από μας.

Ούτε θα ήθελα να μελετήσω προσωπικά το φαινόμενο και να δώσω λύσεις, διότι δεν έχω ούτε το σχήμα, ούτε την κοινωνική αναγνώριση και το δος μοι πάστω. Προσωπικά πιστεύω ότι θα υπήρχαν τρόποι μείωσης των μη διδακτικών αναθέσεων, αν η κοινωνία ήταν λιγότερο πολύπλοκη και οι συμπεριφορές της λιγότερο συγκρουσιακές και βίαιες.

Αυτά όμως εμπίπτουν στην αρμοδιότητα ενός adhoc οργάνου το οποίο δεν υπάρχει και το οποίο αν κάποτε συσταθεί, θα πρέπει να διαγιγνώσκει και να κρίνει θέματα ανθρώπινης προετοιμασίας και ετοιμότητας για χειρισμό ατομικών και ομαδικών αναπτυξιακών, μαθησιακών και συμπεριφορικών διαδικασιών, ειδικά στον μαθητικό πληθυσμό που είναι εξ ορισμού ανομοιογενής και απρόβλεπτος.

Αυτά δεν εμπίπτουν στην Ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους με όλο το σεβασμό που της αρμόζει. Δεν έχει ούτε ένα άτομο καταρτισμένο σ’ αυτά. Αυτή ασχολείται με αριθμούς και οτιδήποτε άλλο άσχετο με τα σχετικά με τον άνθρωπο που μόλις ανέφερα. Εξάλλου η προοπτική που έκτισε πάνω στα ευρήματα της είναι ότι με την "εξοικονόμηση" θα κτίζονταν περισσότερες υποδομές. Καθένας κρίνει βάσει των προσόντων του που εδώ περιορίζονται προφανώς στα άψυχα. Ευσεβάστως τους υποβάλλω ότι η εξοικονόμηση που υποδεικνύουν, βραχυπρόθεσμα θα διοχετευόταν σε ζημιές εντός και εκτός σχολείου, ενώ ανυπολόγιστη θα είναι κατόπιν η επιβάρυνση στο διωκτικό, δικαστικό και σωφρονιστικό σύστημα, για να μην αναφέρω επιπλέον τη δυστυχία και οικονομική ζημιά στις οικογένειες που επηρεάζονται και στον κοινωνικό περίγυρο.

Είναι και θέμα ηθικής τάξης. Εφόσον δεν έγινε οικονομική απάτη, εφόσον οι εξωδιδακτικές αναθέσεις έγιναν σύννομα, δεν υπήρχε κανένα έρισμα για έρευνα και διατύπωση διαπιστώσεων και φυσικά για εξωτερίκευση και υποδαύλιση συναισθημάτων.

Στο θέμα πρέπει πολύ σοβαρά να εγκύψει το διορίζον όργανο και να επιστήσει την προσοχή της υπηρεσίας στα καθήκοντα, στα οποία έχει έννομη εντολή και υπαρκτά προσόντα. Όσον δε αφορά σύσταση οργάνου που θα ελέγχει αυτά τα σχετικά με την παιδεία θέματα, αυτό είτε θα προκύψει με τη σοφία της Ακαδημίας που εξαγγέλθηκε, (όχι από το πανεπιστήμιο, αφού το ίδιο επέλεξε να είναι μέρος του προβλήματος,) είτε από παγκομματική συνεννόηση για εκπόνηση εθνικής πολιτικής για την παιδεία.

*Εκπαιδευτικός  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










156