Ένα βιβλίο αφιερωμένο σε αυτούς που δε χάνουν τις ελπίδες τους


«Το Εργατικό Δίκαιο στην Κύπρο» παρουσιάστηκε  στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Το βιβλίο των Αχιλλέα Αιμιλιανίδη (Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής) και Χριστίνας Ιωάννου (Αναπληρώτριας Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής), με τίτλο «LabourLawinCyprus» (Το Εργατικό Δίκαιο στην Κύπρο), παρουσιάστηκε  στην αίθουσα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας  παρουσία δεκάδων επισήμων, νομικών και φοιτητών της  Νομικής Σχολής  του Πανεπιστημίου

«Έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ σημαντικό βιβλίο. Είναι γραμμένο στην Αγγλική γλώσσα, με σκοπό την κυκλοφορία του όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και  στο εξωτερικό. Δεν είναι αποκλειστικά νομικό. Ασχολείται με τις νομικές πτυχές του θέματος, αλλά και με πολλά άλλα, όπως το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί  το νομικό σύστημα, το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, το θέμα της τριμερούς συνεργασίας και θέματα συνταγματικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο  κ. Πόλυς Πολυβίου, Δικηγόρος, παρουσιάζοντας το βιβλίο.

Ο ομιλητής επισήμανε πως αντικείμενο του Εργατικού Δικαίου δεν είναι μόνο  ένα είδος ή μία μορφή σύμβασης, αλλά το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα του εργαζόμενου να προσφέρει τις υπηρεσίες του έναντι αμοιβής, ένα βασικό ατομικό  και κοινωνικό δικαίωμα. «Στην Κύπρο έχουμε ιδιάζον σύστημα Εργατικού Δικαίου, που βασίζεται στην αντίληψη ότι οι εργατικές σχέσεις δεν αποτελούν απλώς μέρος του νομικού συστήματος, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας», υπέδειξε, προσθέτοντας πως βάση δεν είναι οι Νόμοι, αλλά η βούληση των κοινωνικών εταίρων να συνεργαστούν για το κοινό καλό.«Στις κρίσεις του 1974 και του 2013, ο αφανής ήρωας ήταν ο εργαζόμενος, που πρόσφερε απλόχερα στην αναστήλωση των ερειπίων. Οι συγγραφείς με το βιβλίο τους προσφέρουν όχι μόνο  στην επιστήμη αλλά και στην Κυπριακή κοινωνία, ενώ το βιβλίο καθιστά το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ευρετήριο γνώσης και τη Νομική Σχολή του την πιο αξιοπρόσεκτη στον τόπο μας», κατέληξε.

Η υπουργός Εργασίας,Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου, τόνισε πως το βιβλίο είναι εξαιρετικά καλογραμμένο, εύστοχα αναφέρεται  σε αυτό πως η Κύπρος είναι θετικά προδιατεθειμένη στην προστασία των πολιτών της και των δικαιωμάτων τους μέσω κατάλληλου θεσμικού πλαισίου. «Αυτές είναι αξίες που έχουν επενεργήσει καταλυτικά ως προς τη δημιουργία της μακράς παράδοσης αρμονικής συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, η οποία με τη σειρά της έχει βοηθήσει στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης στον τόπο και στην αντιμετώπιση πολύ σοβαρών κρίσεων, όπως των συνεπειών της Τουρκικής εισβολής του 1974 στην οικονομία και την κοινωνία, καθώς και της σοβαρής οικονομικής κρίσης που διεξήλθε ο  τόπος μας», επισήμανε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τόνισε πως η  Κύπρος, όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης ταλανίζονται από τη φοβερή διεύρυνση της κοινωνικής και της οικονομικής ανισότητας, ενώ η κρίση που την έπληξε προκάλεσε αρνητικές συνέπειες στα ατομικά και τα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα. «Το βιβλίο αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη μονογραφία του βασικού κορμού του εργατικού Κυπριακού Δικαίου που δημοσιεύεται  στην Αγγλική γλώσσα, κάτι που θα βοηθήσει τόσο τους κοινοτικούς εργαζόμενους στον τόπο μας, όσο και τις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο» κατέληξε.

Μίλησαν επίσης, ο  Μάριος Τσιακκής, Γενικός Γραμματέας ΚΕΒΕ («Το βιβλίο των Αιμιλιανίδη-Ιωάννου εμπλουτίζει τη νομική βιβλιογραφία»), ο Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ («Το επιμελημένο και επιστημονικά άρτιο έργο των συγγραφέων είναι ένα εργαλείο ανεκτίμητης αξίας») και ο Ανδρέας Μάτσας, Γενικός Γραμματέας ΣΕΚ («Καλογραμμένο εγχειρίδιο που καταγράφει τις πτυχές του Εργατικού Δικαίου στον τόπο μας»).

Ο εκ των συγγραφέων καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, αναφέρθηκε  στο πως προέκυψε η συγγραφή του βιβλίου, τόνισε πως χρειάστηκαν επτά ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ υπέδειξε πως το Εργατικό Δίκαιο είναι κλάδος Δικαίου όπου συνυπάρχουν η Κοινωνία, η Οικονομία, η Πολιτική Επιστήμη και το Δίκαιο. «Παρά τις δοκιμασίες που υπέστησαν  οι Κύπριοι δεν έχασαν τις ελπίδες τους. Το βιβλίο μας αφιερώνεται σε αυτούς που δεν χάνουν την ελπίδα τους», κατέληξε.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Οδυσσέας Χρίστου, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










202