Ένα Συνέδριο και μια απολογία…


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΙΚΕΛΛΙΔΗ*

Το διήμερο 15 και 16 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε το 18ο Παγκύπριο Συνέδριο του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου (ΕΟΚ), στη Λεμεσό. Ήταν ένα συνέδριο που το χαρακτήριζε η υψηλού επιπέδου οργανωτική δουλειά που έγινε, από μια μεγάλη ομάδα εκπαιδευτικών της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (αλλά και της Ανώτερης εκπαίδευσης), και προς τούτο όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου νιώθει ιδιαίτερη περηφάνια.  Πέρα όμως από αυτό και ως Αντιπρόεδρος του Ομίλου θα ήθελα να αναφερθώ σε μια δυο πτυχές  του συνεδρίου που ανέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ποιότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης των εκπαιδευτικών μας. Θα αναφερθώ λοιπόν στις εισηγήσεις που έγιναν και στη συμμετοχή στο συνέδριο.

Όταν Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο από το πρωί ίσαμε το απόγευμα 300 εκπαιδευτικοί αφήνουν οτιδήποτε άλλο θα μπορούσαν να κάνουν κι αφιερώνουν πάμπολλες ώρες για την επιμόρφωσή τους, τότε υποκλίνεσαι. Κι όταν ακόμη ξέρεις πως στην ίδια επαρχία τις μέρες εκείνες του συνεδρίου του ΕΟΚ έτρεχαν και τρέχουν κι άλλα συνέδρια με επίσης πλούσια συμμετοχή εκπαιδευτικών τότε τι να πεις; Κι όταν ακόμη, τις ίδιες ακριβώς μέρες με το συνέδριο του ΕΟΚ πραγματοποιήθηκαν συνέδρια για εκπαιδευτικούς, με μεγάλη επίσης συμμετοχή, από άλλους οργανισμούς και συνδέσμους σε άλλες επαρχίες τότε τι να πει κανείς για τον επαγγελματισμό των δασκάλων μας, των νηπιαγωγών μας, των καθηγητών μας;

Το πιο πάνω, η συμμετοχή στο συνέδριο του ΕΟΚ, είναι μόνο το ένα στοιχείο που θα ήθελα να σημειώσω. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο στοιχείο ιδιαίτερα αξιοθαύμαστο. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν 72 εισηγήσεις και έγιναν 5 βιωματικά εργαστήρια. Καλύφθηκαν θέματα σχετικά με τη διδακτική, την ηγεσία, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τις τεχνολογίες στην εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, το θέατρο, τη μουσειακή αγωγή, καλές πρακτικές στα σχολεία μας, καινοτόμα προγράμματα, εκπαιδευτική πολιτική και συνδικαλισμό, φιλοσοφία της παιδείας και ένα σωρό άλλα. Είδαμε εκπαιδευτικούς που παρουσίασαν με ενθουσιασμό τη δουλειά τους, μοιράστηκαν εμπειρίες και καλές πρακτικές στην τάξη τους και στο σχολείο τους. Θαυμάσαμε την επινοητικότητά τους, τη δημιουργικότητά τους, την ευρυμάθεια και τον πλούτο των νέων γνώσεων και την έγνοια τους  να μεταδώσουν τη γνώση στα παιδιά με ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο.

Προσωπικά και ως Επιθεωρητής Δημοτικών Σχολείων ένιωσα περηφάνια για τους εκπαιδευτικούς μας. Είναι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που σαν Άτλαντες κρατούν ψηλά το επίπεδο της παιδείας μας. Είναι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που καταπονούνται να μελετούν και να βρίσκουν νέες ιδέες, για να τις εφαρμόσουν στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη. Είναι όμως κι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που πριν μερικούς μήνες στήθηκαν στον τοίχο από μια αγνωμονούσα κοινωνία (και όχι μόνο).

Σ’ όλες και όλους που για να ολόκληρο χρόνο κοπίασαν για να παρουσιάσει ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου ένα άψογο συνέδριο υψηλότατου επιπέδου και σε όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς που κατέθεσαν εισηγήσεις, αλλά και σε όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο που παρακολούθησε όλο ή μέρος του συνεδρίου εκφράζω τον θαυμασμό μου. Ταυτόχρονα όμως εκφράζω και τις απολογίες μου, γιατί από τη θέση μας πολλοί από εμάς φανήκαμε μικροί και δεν στηρίξαμε στο βαθμό που οφείλαμε αυτό τον κόσμο που κοσμεί με το ήθος του και τον επαγγελματισμό του την κυπριακή κοινωνία και τον αφήσαμε βορά σε καννιβαλιστικές συμπεριφορές μιας φθίνουσας κοινωνίας πνιγμένης στα «εγώ» της.  

Τέλος, καταθέτω το θαυμασμό μου στους ανθρώπους του ΤΕΠΑΚ για την αγαστή συνεργασία μας και τον άψογο επαγγελματισμό τους, καθώς και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου για τη μεγάλη στήριξη που παρείχε στον ΕΟΚ προκειμένου να φέρει σε πέρας το δύσκολο εγχείρημα που επιχείρησε.

*Εκπαιδευτικός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










147