Έναρξη της λειτουργίας του δικτύου ενάντια στη βία στο σχολείο


 O Yπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος  κήρυξε σήμερα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, την έναρξη της λειτουργίας του δικτύου ενάντια στη βία στο σχολείο. H δράση αυτή αποτελεί μία πρωτοβουλία  του γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο σχολείο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και στο οποίο μετέχουν διάφοροι φορείς.

  Στην ομιλία του τόνισε τη σημασία της λειτουργίας του δικτύου ειδικότερα αν αναλογιστούμε όλοι τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η βία μεταξύ της νεολαίας μας αλλά και για την κοινωνία γενικότερα καθώς και την ανάγκη για συστηματική και συντονισμένη αντιμετώπιση του φαινομένου.

 

«Τέθηκε ως πρωταρχικός στόχος η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, της κυπριακής κοινωνίας για το φαινόμενο της βίας στο σχολείο. Η δημιουργία μιας κοινής αντίληψης του φαινομένου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση και τον εντοπισμό των περιστατικών βίας, ώστε να αναληφθεί  δράση αντιμετώπισής τους και στήριξης των παιδιών που εμπλέκονται», είπε ο υπουργός Παιδείας.  

 

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ανέφερε, το Παρατηρητήριο για τη Βία, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ανέλαβε τη δημιουργία και έκδοση ενός ενημερωτικού τρίπτυχου, με το οποίο το κοινό ενημερώνεται για τον ορισμό της βίας,  τις μορφές με τις οποίες μπορεί να εκδηλωθεί στο περιβάλλον του σχολείου και τα χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού.

 

Επίσης, σημείωσε, γνωστοποιούνται στο κοινό όλες οι τηλεφωνικές γραμμές που λειτουργούν από διάφορους φορείς για να παρέχουν  ενημέρωση, στήριξη και συμβουλευτική σε παιδιά, εφήβους  και ενήλικες που χρειάζονται οι ίδιοι ή δικά τους πρόσωπα στήριξη σε θέματα βίας.

 

Ο κ. Κενεβέζος πρόσθεσε ότι η θεσμοθέτηση του νέου γνωστικού αντικειμένου της Αγωγής Υγείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης συμβάλλει στην πρόληψη πολλών κοινωνικών προβλημάτων.

 

Με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου, ανέφερε, για τη Βία στο Σχολείο καταγράφεται η έκταση και οι μορφές βίας στο σχολείο, ώστε οι δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας  που υιοθετούμε να είναι στοχευμένες και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας.

 

Στο Δίκτυο, σημείωσε, συμμετέχουν το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως  και συγκεκριμένα η Αρχή κατά των Διακρίσεων, ο Οργανισμός Hope for Children UNCRC Policy Center, η αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Μεσογειακό Ινστιτούτο  Μελετών Κοινωνικού Φύλου, ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, το Κυπριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Cyber Ethics.

 

Από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, είπε, συμμετέχουν η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας , η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής,  το Γραφείο Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο, που συντονίζει τη λειτουργία του Δικτύου.

 

Το Δίκτυο, κατέληξε  ο ΥΠΠ, είναι σε συνεχή ανάπτυξη και πολλοί φορείς επέδειξαν ενδιαφέρον για ένταξη τους σ’ αυτό. Επίκειται, πρόσθεσε, η ένταξη αρμόδιων Τμημάτων της  Αστυνομίας Κύπρου, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, οργανωμένων γονέων, εκπαιδευτικών και άλλων. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











131