ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ*
Ένα από τους πλέον πετυχημένους θεσμούς προωθεί και αναβαθμίζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αυτόν των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Μ.Ι.Ε.Ε..Κ).
Τα Μ.Ι.Ε.Ε.Κ προσφέρουν την ευκαιρία στους νέους της Κύπρου για απόκτηση, βελτίωση ή αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων και δεξιοτήτων, έτσι ώστε να καταστούν ικανότεροι για απασχόληση και συμμετοχή στην αγορά εργασίας.
Τα Μ.Ι.Ε.Ε.Κ μέσα από σύγχρονα Προγράμματα Σπουδών, παρέχουν επιστημονικές, τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες και ταυτόχροναχαρακτηρίζονται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα προς τις ραγδαίες επιτελούμενες εξελίξεις στην απασχόληση, την οικονομία, τα επαγγέλματα και το περιεχόμενο των επαγγελμάτων.
Η αναγκαιότητα για ίδρυση των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ είχε προκύψει από:
επαγγελματική κατεύθυνση.
Σκοποί των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ είναι:
● Η αποτελεσματικότερη προώθηση και υλοποίηση δράσεων που υποστηρίζονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.
Τα προγράμματα σπουδών των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. είναιː
Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών, Εγκατάσταση και Συντήρηση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Ανεμογεννητριών, Διαχείριση Φυσικού Αερίου Βιομηχανικών και Οικιακών Εγκαταστάσεων,Hλεκτρομηχανολογικές Ψυκτικές Εγκαταστάσεις στη Βιομηχανία, Συγκόλληση Σωληνώσεων Διακίνησης Αερίων και Βιομηχανικών Κατασκευών, Συντήρηση και Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτηρίων, Διαχείριση Αγορών και Προμηθειών Πλοίων, Βιολογική Κηπευτική Καλλιέργεια, Ζαχαροπλαστική και Αρτοποιία. |
Είναι διετούς διάρκειας και προσφέρονται στις υποδομές των Τεχνικών Σχολών σε όλες τις επαρχίες. Η φοίτηση στα Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. παρέχεται δωρεάν ενώ ο καταρτισμός των τμημάτων για τις διάφορες ειδικότητες γίνεται κατόπιν προκήρυξης των θέσεων και στοχευμένηςμοριοδότησης των υποψηφίων, διασφαλίζοντας καταυτό τον τρόπο ότι επιλέγονται οι καταλληλότεροι υποψήφιοι για τη συμπλήρωση των τμημάτων. Κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά λειτουργούν δέκα προγράμματα σπουδών με 307 σπουδαστές στις διάφορες περιφέρειες.
Το συνολικό κόστος για την ίδρυση και λειτουργία τους για την περίοδο 2012-2013 μέχρι 2014-2015, ανέρχεται στα €4.411.696, ποσό το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια ο θεσμός αυτός έχει μεγάλη επιτυχία αφού σε αρκετές περιπτώσεις το ποσοστό εργοδότησης των αποφοίτων του ξεπερνά το 80 %,στοιχείο που συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας.
*Λειτουργός Γραφείου Τύπου
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού