Ενδιαφέροντα μηνύματα από σεμινάριο για τις σχέσεις Κύπρου- Ισραήλ στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


    «Είναι μονάχα φυσιολογικό η Κύπρος και το Ισραήλ να συνεχίσουν την εμβάθυνση και την περεταίρω ανάπτυξη των σχέσεων τους, ως αξιόπιστοι εταίροι που ασπάζονται τις ίδιες δημοκρατικές αξίες, ως δύο χώρες που αντιμετωπίζουν κοινούς κινδύνους. Οι σημαντικές ανακαλύψεις αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρόσθετος καταλύτης για σταθερότητα και ασφάλεια σε μια «εκρηκτική» περιοχή. Είναι υψίστης σημασίας η συνεισφορά του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου, ιδιαίτερα σε συντονισμό με τις  Ελληνοαμερικανικές και τις Αμερικανοκυπριακές ομάδες πιέσεως (Lobbies) στην προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. Αυτή την εποχή διαπιστώνονται  ακραίες καταστάσεις στη Μέση Ανατολή. Εξαπλώνεται η ανθρωπιστική κρίση. Οι Αμερικανικές επεμβάσεις προκάλεσαν πολλαπλά προβλήματα  τα οποία εντάθηκαν από την Αμερικανική υποχωρητικότητα  αλλά και την ανυπαρξία πολιτικής από την ΕΕ. Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με το Ιράν και στα τρία σύνορά του με αραβικές χώρες. Προς το παρόν δεν υπάρχουν  οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών  συνομιλιών ανάμεσα  στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους. Πρέπει να αποτραπεί η συνέχιση της δράσης αυτών που προκαλούν την ένταση στην περιοχή».

Αυτά ήταν μονάχα  μερικά από τα όσα υποδείχθηκαν στη διάρκεια σεμιναρίου για την «Περιφερειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ», που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε εκτενέστατα στις ολοένα βελτιούμενες σχέσεις ανάμεσα  στην Κύπρο και το Ισραήλ καθώς και στον σημαντικό ρόλο του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου  και της Διευθύντριας του αντισυνταγματάρχη ε.α . Αβιτάλ Λέϊμποβιτς, πρώην εκπροσώπου Τύπου των Ισραηλινών Στρατιωτικών Δυνάμεων – που   επίσης παραβρέθηκε  στο σεμινάριο – για  την αναβάθμιση των σχέσεων ανάμεσα  στις δύο χώρες. «Η Κύπρος και το Ισραήλ είναι δύο μικρές χώρες σε μια δοκιμαζόμενη αλλά σημαντική περιοχή. Αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Αναφέρθηκε  στη τεράστια σημασία των συμμαχιών, λόγω του αυξανόμενου εξτρεμισμού, εμφύλιου πολέμου και τρομοκρατίας. «Η Κύπρος με σταθερότητα έχει επεκτείνει τη συνεργασία της με το Ισραήλ, αλλά επίσης με τις Ην. Πολιτείες,  σε τομείς  όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

«Πρέπει να υπογραμμίσουμε την αποφασιστική Ρωσική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο δρ. Ανδρέας Θεοφάνους, καθηγητής  Πολιτικής  Οικονομίας και πρόεδρος του Κέντρου  Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Αναφέρθηκε στις Ελλάδα και Κύπρο, ως το τελευταίο σύνορο της ΕΕ στη νοτιανατολική Μεσόγειο , τονίζοντας πως τα τεράστια οικονομικά  τους προβλήματα,  τις εμποδίζουν να αναπτύξουν περισσότερες πρωτοβουλίες. Μίλησε  για προσπάθεια επαναπροσδιορισμού  των συνόρων στη Μέση Ανατολή,  για τον ρόλο του Ισλαμικού Κράτους, για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών  στην περιοχή , για την προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση  και την πρόσφατη συμφωνία του Ιράν με την Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.  Ολοκλήρωσε την  εισήγηση του, λέγοντας  πως παρά τις δυσκολίες υπάρχουν ευκαιρίες για τις Ελλάδα και Κύπρο μέσω των συνεργασιών, τόσο με το Ισραήλ, όσο και τις Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία.

Η Αβιτάλ Λέϊμποβιτς, μίλησε  εκτενέστατα  για τις σχέσεις  του Ισραήλ με τους γείτονες της τονίζοντας πως η χώρα της αντιμετωπίζει εχθρούς σε όλα της τα σύνορα. «Το Ιράν μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Χεζμπολά, η Χαμάς και  το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται στις πόρτες του Ισραήλ. Αντιμετωπίζουμε  εχθρούς παντού. Παρακολουθούμε πολύ στενά  το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας δεν εμπλεκόμαστε φανερά, αλλά στα σύνορά μας νοσηλεύουμε χιλιάδες πρόσφυγες από αυτή τη χώρα, χωρίς όμως τυμπανοκρουσίες», υπέδειξε.  Αναφέρθηκε στην ανυπαρξία προόδου στις σχέσεις με τους Παλαιστινίους  και τόνισε πως το σχέδιο για δύο κράτη στην Παλαιστίνη προς το παρόν έχει ανασταλεί λόγω της έκρυθμης κατάστασης  σε όλη την περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης  στις σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο, επισημαίνοντας πως  είναι μεγάλες οι ευκαιρίες   για κέρδη  και για τις δύο χώρες.

Ο δρ.Γιώργος Κέντας, επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μίλησε για τις «Νέες ανησυχίες για την ασφάλεια της Κύπρου», παρουσίασε με χάρτες την επεκτατική πολιτική και τις πρακτικές τις Τουρκίας, αναφέρθηκε  στην παρουσία 40.000 τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο , αλλά εξέφρασε την άποψη πως η ανατολική Μεσόγειος μπορεί να εξελιχθεί σε μια ζώνη ειρήνης. «Φτάνει να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε  τους ταραχοποιούς  της περιοχής», υπέδειξε. Ο ομιλητής  άσκησε κριτική στην πολιτική «της θώπευσης» της Τουρκίας, που επιχειρεί  η σημερινή κυβέρνηση της Κύπρου με αφορμή το Φυσικό Αέριο  αποκαλώντας  την  λανθασμένη «γιατί η ΄Αγκυρα δεν καταλαβαίνει από τέτοια πράγματα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










127