Ενδιαφέροντα πορίσματα έρευνας του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως με θέμα «Το Δεν ξεχνώ, ξεχάστηκε;»


Στο πλαίσιο του στόχου της φετινής σχολικής χρονιάς «Δεν ξεχνώ, γνωρίζω, διεκδικώ» διοργανώθηκε με επιτυχία, από την Επιτροπή Προώθησης των Στόχων της σχολικής χρονιάς, το Μαθητικό Συνέδριο του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως

Το συνέδριο χαιρέτισαν ο Διευθυντής του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως κ. Τάσος Τάσου και ο κ. Κώστας Γεωργιάδης, Επαρχιακός Επιθεωρητής, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη του συνεδρίου.

Το συνέδριο παρακολούθησαν περίπου 140 μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

 Η πρώτη εισήγηση έγινε από τη Δρ. Αναστασία Χάματσου , εκπαιδευτικό, που ανέπτυξε το θέμα «Η συγκρότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της το 1959-1963». Η δεύτερη εισήγηση με θέμα « Πολιτικές εξελίξεις και πορεία του Κυπριακού τη δεκαετία 1964-1974» έγινε από το Δρ. Χρίστο Ιακώβου, Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι μαθητές διατύπωσαν εύστοχα ερωτήματα που αφορούσαν τα ιστορικά γεγονότα που ανέπτυξαν οι εισηγητές επιδεικνύοντας  ωριμότητα σκέψης αλλά και ενδιαφέρον για ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

Επιπλέον οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα πορίσματα έρευνας που διενεργήθηκε στο πλαίσιο  του συνεδρίου . Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνηθεί κατά πόσο οι μαθητές μας θυμούνται και  γνωρίζουν τα  ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την τούρκικη εισβολή και την κατοχή της σκλαβωμένης γης μας

Μέσα από την έρευνα διαφάνηκε πως οι μαθητές μας γνωρίζουν και δεν ξεχνούν τα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις και  ούτε θέλουν να ξεπουλήσουν τη γη των παππούδων τους. Επίσης μέσα από τις απαντήσεις τους φάνηκε η αγωνία αλλά και ο φόβος τους για τη συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Πορίσματα της έρευνας  

Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνηθεί κατά πόσο οι μαθητές μας θυμούνται και  γνωρίζουν ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την τούρκικη εισβολή και την κατοχή της σκλαβωμένης γης μας.Επιπλέον να διαπιστωθεί ποιες απόψεις έχουν οι μαθητές μας και αυριανοί πολίτες  για σοβαρά θέματα όπως αν  θα πουλούσαν το σπίτι του παππού τους στα κατεχόμενα σε περίπτωση που είχαν οικονομική ανάγκη ή αν πιστεύουν πως θα είναι ασφαλές να ζήσουμε σε ένα κοινό κράτος με τους Τουρκοκύπριους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο Αγίας φυλάξεως και συμμετείχαν τέσσερα τμήματα από κάθε τάξη τα οποία επιλέγηκαν με κλήρωση.

Το 34% των ερωτηθέντων μαθητών ήταν μαθητές της Α’ Λυκείου, το 32% ήταν μαθητές της Β’ Λυκείου, ενώ το υπόλοιπο 33% ήταν μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Το 48% του δείγματος ήταν αγόρια, ενώ το 52% ήταν κορίτσια.

Τα πορίσματα της έρευνας ήταν αρκετά ενδιαφέροντα και φάνηκε πως οι μαθητές στην πλειοψηφίας τους γνωρίζουν και έχουν άποψη για σοβαρά θέματα που αφορούν το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον της Κύπρου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών φάνηκε να γνωρίζει πού βρίσκονται οι κατεχόμενες πόλεις μας καθώς και πότε έγινε η τουρκική εισβολή.

Παρόλα αυτά, περισσότεροι από ένας στους δέκα μαθητές εμφανίζονται να μην ξέρουν πότε έγινε η Τουρκική Εισβολή, αφού 10% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έγινε στις 15 Ιουλίου, ενώ το υπόλοιπο 4% απάντησαν ότι έγινε στις 20 Αυγούστου.

Το 80% των μαθητών αναγνωρίζει ως αίτιο της Τουρκικής εισβολής την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Επίσης, ποσοστό περίπου  12%, αποδίδει την Τουρκική εισβολή ως συνέπεια του πραξικοπήματος.

Σε ερώτησή μας που αφορούσε το πού βρίσκονται σήμερα οι εγκλωβισμένοι, μόνο το 79% απάντησαν σωστά, ότι δηλαδή βρίσκονται στην Καρπασία.

Σημαντικά και ενδιαφέροντα  ήταν τα στοιχεία στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι θα ήταν ασφαλές να ζήσουμε σε ένα κοινό κράτος με τους Τουρκοκύπριους,  στην οποία το 41% των μαθητών  απάντησαν θετικά, ενώ το υπόλοιπο 59% πιστεύουν ότι η συμβίωση αυτή δε θα ήταν ασφαλής.Σε μια παράλληλη ερώτηση αν πιστεύουν ότι Έλληνες και Τούρκοι δεν μπορούν να ζήσουν ξανά μαζί μετά τη λύση του Κυπριακού,  η πλειοψηφία, σε ποσοστό που φτάνει το 57% των μαθητών, απάντησαν αρνητικά , ενώ  το υπόλοιπο 43% φαίνεται να έχουν αντίθετη άποψη.

Αξιοσημείωτη ήταν η απάντηση των μαθητών στην ερώτηση αν θα πουλούσαν το σπίτι του παππού τους στα κατεχόμενα, αν είχαν οικονομική ανάγκη.Μόνο το 24% των μαθητών απάντησαν ναι ενώ το υπόλοιπο 76% των μαθητών τάσσεται εναντίον μιας τέτοιας κίνησης.

Η πλειοψηφία των μαθητών φαίνεται να μην έχει επισκεφθεί τα κατεχόμενα, αφού μόνο το 39% απάντησαν θετικά στην ερώτησή μας αυτή.

Οι μαθητές σε ποσοστό 45% θεωρούν σημαντικό παράγοντα  για τη λύση του Κυπριακού πως πρέπει να είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί μας. Ακόμα, ποσοστό ίσο με 30% πιστεύουν ότι ο πρώτος στόχος της λύσης του κυπριακού πρέπει να είναι η επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

Η πλειοψηφία των μαθητών σε ποσοστό 56%  πιστεύουν  ότι οι σχολικές εκδηλώσεις συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης του «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ». Το υπόλοιπο 44% φαίνεται να μη συμμερίζονται αυτή την άποψη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών,ποσοστό περίπου 96%,  πιστεύει πως οι Ελληνoκύπριοι θυμούνται την εισβολή και τα κατεχόμενα εδάφη μας.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως οι μαθητές μας γνωρίζουν και δεν ξεχνούν. Πονούν τα σκλαβωμένα μας μέρη , έχουν άποψη για τη λύση του κυπριακού και ανησυχούν αν μπορεί να είναι ασφαλής και δυνατή η συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους, αφού ο τουρκικός στρατός εμποδίζει τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

 ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











150