Εννιά θέματα τέθηκαν στη συζήτηση φοιτητών με τη Διοίκηση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Φοιτητικής Ένωσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη 30/5/2013 με τη Διοίκηση του Πανεπιστήμιου συζητήθηκαν τα πιο κάτω θέματα:

«Φοιτητικό Πακέτο

Μετά από άμεση παρέμβαση της Φοιτητικής Ένωσης, το πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί με τις επιταγές του Φοιτητικού Πακέτου έχει λυθεί. Κανένας φοιτητής δεν είναι αναγκασμένος να δώσει την επιταγή που δικαιούται από το Φοιτητικό Πακέτο στο Πανεπιστήμιο γιατί έχει υπόλοιπο στο λογαριασμό του. Καθορίστηκε ως ξεκάθαρο ότι, τα χρήματα του Φοιτητικού Πακέτου αφορούν τη σίτιση, τη στέγαση, τα βιβλία και την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή και όχι την πληρωμή του Πανεπιστημίου.

Δίδακτρα

Ως ΦΕΕΠΑΚ αφού εκφράσαμε τη μερική ικανοποίηση μας σχετικά με τη μείωση των διδάκτρων της τάξης του 10%, ζητήσαμε από το Πανεπιστήμιο την περαιτέρω μείωση των διδάκτρων, που να φτάνει το 30% των διδάκτρων για κάθε φοιτητή. Η απαίτηση μας προς το Πανεπιστήμιο κρίνεται ως επιτακτική, για το λόγο ότι αρκετοί φοιτητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά ούτε καν στα δίδακτρα των 268 ευρώ credit που θα κοστίζουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Δυστυχώς, οι αρχές του Πανεπιστημίου, βλέπουν αρνητικά στη περαιτέρω μείωση, αναφέροντας ότι θα κινδυνεύσει η βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου αν τα μειώσουν περαιτέρω.

Ως ΦΕΕΠΑΚ θα συνεχίσουμε να απαιτούμε την περαιτέρω μείωση των διδάκτρων, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αντιλαμβανόμενοι τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά ο λαός μας. Ως προς αυτή την κατεύθυνση, θα καταθέσουμε έρευνα και πρακτικές προτάσεις που να καταδεικνύουν ότι μείωση δε θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πανεπιστημίων και θα δώσει συγχρόνως την ευκαιρία σε όλους τους νέους να αρχίσουν, ή ακόμη και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Υποτροφίες

Η δέσμευση του Πανεπιστημίου στη συνάντηση ήταν ότι οι υποτροφίες θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα αυξηθούν. Συγκεκριμένα ειπώθηκε ότι οι υποτροφίες θα δίδονται πλέον με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, αφού προηγουμένως, οι φοιτητές θα καταθέσουν στο Πανεπιστήμιο τις ετήσιες απολαβές των οικογενειών τους.

Επίσης μετά από δική μας απαίτηση θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο του γενικού βαθμού για να δίδονται πιο πολλές υποτροφίες στους υφιστάμενους φοιτητές. Η απαίτηση της ΦΕΕΠΑΚ θα συνεχίσει να είναι ότι υποτροφίες θα πρέπει να αυξηθούν δίδοντας έτσι αρκέτα κίνητρα στους φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου να συνεχίζουν τις σπουδές τους.

Πτυχία Νομικής

Στη συνάντηση, συζητήθηκε επίσης το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη μη αναγνώριση των πτυχίων της Νομικής στην κατηγορία των φοιτητών που μεταγράφονταν στο ανάλογο τμήμα του Πανεπιστημίου από το εξωτερικό. Το Πανεπιστήμιο δεσμεύτηκε ότι το πρόβλημα θεωρείται λήξαν και ότι οι φοιτητές που αποφοίτησαν ή αποφοιτούν δεν θα αντιμετωπίσουν καμία ένσταση όταν θα καταχωρήσουν τα πτυχία τους. Το Πανεπιστήμιο προχώρησε σε αυτή τη δέσμευση αφού προηγουμένως συναντήθηκε με το Νομικό Συμβούλιο και συγκεκριμένα με το Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου, κ. Δώρο Ιωαννίδη.

Ως ΦΕΕΠΑΚ ζητήσαμε από το Πανεπιστήμιο να προχωρήσει σε άμεση συνάντηση από κοινού με την Φοιτητική Ένωση με τους φοιτητές που αποφοίτησαν και αποφοιτούν για να τους ενημερώσει για το λόγο που δημιουργήθηκε όλος αυτός ο σάλος με τα πτυχία τους. Η συνεδρία του Νομικού Συμβούλιο όπως μας έχει πληροφορήσει η Διοίκηση θα γίνει στο τέλος Ιουνίου και όταν παρθεί τελική απόφαση για το ζήτημα, το Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει και με τις ανάλογες συναντήσεις με τους φοιτητές. Η ΦΕΕΠΑΚ έχει τη θέση ότι όταν θα δημοσιοποιηθεί η τελική απόφαση του Νομικού Συμβουλίου η ΦΕΕΠΑΚ θα πάρει όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των φοιτητών.

Καλοκαιρινά μαθήματα:

Στη συνάντηση με την διοίκηση συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα των καλοκαιρινών μαθημάτων. Ως ΦΕΕΠΑΚ είχαμε συναντήσεις με τους υπεύθυνους των τμημάτων και των Σχολών, μας είχαν προβάλει το επιχείρημα ότι το Πανεπιστήμιο φέρει ενστάσεις στο να ανοίγονται πιο πολλά μαθήματα για το καλοκαίρι. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, το Πανεπιστήμιο δεσμεύτηκε ότι εάν υπάρχουν τουλάχιστον 10 φοιτητές και ο καθηγητής είναι διαθέσιμος δεν θα υπάρχει καμιά ένσταση. Ως ΦΕΕΠΑΚ ζητούμε από το Πανεπιστήμιο να προσφέρονται όσο πιο πολλά μαθήματα για το όφελος των φοιτητών.

Χώρος στάθμευσης:

Σχετικά με τους χώρους στάθμευσης ζητήσαμε τα ακόλουθα:

α) να δίνονται δωρεάν οι κάρτες για το υπόγειο parking. Επίσης, ζητήσαμε να μπει μετρητής στον υπόγειο χώρο στάθμευσης έτσι ώστε να αποφεύγεται οι ταλαιπωρία για τους φοιτητές και το Πανεπιστήμιο δεσμεύτηκε να μελετήσει τη πρόταση και να μας απαντήσει.

β) το πανεπιστήμιο θα εξετάσει τη δημιουργία ασφάλτου στο parking απέναντι από το Πανεπιστήμιο.

Φοιτητική ταυτότητα:

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τον ΟΝΕΚ ( Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου) ενημερωθήκαμε ότι οι φοιτητικές ταυτότητες στέλνονται στο Πανεπιστήμιο με την εγγραφή του φοιτητή στο Πανεπιστήμιο. Παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο ότι οι εν λόγω ταυτότητες δέν δίνονται στους φοιτητές. Ως Φοιτητική Ένωση εκφράσαμε την έντονη μας δυσαρέσκεια και οι υπεύθυνοι μας υποσχέθηκαν ότι θα το ερευνήσουν. Εμείς ζητούμε να γίνει έρευνα για το γεγονός αυτό από το Πανεπιστήμιο και να δοθούν άμεσα οι ταυτότητες στους φοιτητές. Η Φοιτητική Ταυτότητα είναι κατάκτηση των φοιτητών αφού είναι το μέσο αναγνώρισης της πολιτείας προς ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που είναι οι φοιτητές.  

Η φοιτητική ταυτότητα είναι ένας θεσμός που πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει προς ουσιαστικό όφελος των φοιτητών και να παρέχει ακόμα πιο ουσιαστικά ωφελήματα στη φοιτητική κοινότητα, όπως: μειωμένα κόμιστρα στους φοιτητές για μετακινήσεις τους με ταξί, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φθηνό internet για όλους καθώς και φθηνά ωφελήματα σε όλες τις υπηρεσίες σε είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. βιβλιοπωλεία).

Κόστος αποφοίτησης:

Ως ΦΕΕΠΑΚ εισηγηθήκαμε στη συνάντηση το κόστος αποφοίτησης πρέπει να το αναλαμβάνει το πανεπιστήμιο και όχι οι φοιτητές. Το πανεπιστήμιο δεσμεύτηκε να μελετήσει την πρόταση μας και να μας απαντήσει το συντομότερο αν θα υλοποιηθεί για την επόμενη αποφοίτηση.

Η πρόταση μας είναι ότι τόσο οι στολές, τόσο και το πτυχίο πρέπει να δίδονται δωρεάν στους φοιτητές, που έχουν ξοδέψει ένα τεράστιο ποσό στα χρόνια σπουδών τους. Η τελετή αποφοίτησης και η λήψη του πτυχίου είναι ανταμοιβή των προσπαθειών των φοιτητών σε όλη τη διάρκεια της φοιτητικής του ζωής.

Φοιτητικό βιβλιοπωλείο:

Το Πανεπιστήμιο δεσμεύτηκε ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμο το κτήριο για να ξεκινήσει η λειτουργία του Φοιτητικού Βιβλιοπωλείου, αφού τα σχέδια είναι έτοιμα. Ως ΦΕΕΠΑΚ θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την άμεση δημιουργία του Φοιτητικού Βιβλιοπωλείου αφού προηγούμενες δεσμεύσεις έπεσαν δυστυχώς στο κενό

Κλείνοντας, ως ΦΕΕΠΑΚ, αντιλαμβανόμενοι την δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειες τους, θα επιδιώξουμε μέχρι τέλους την εφαρμογή των δεσμεύσεων και των υποσχέσεων της Διοίκησης του Πανεπιστημίου. Καλούμε τους συμφοιτητές μας, να σταθούν δίπλα τη ΦΕΕΠΑΚ. Τα μέλη του Δ.Σ δεν μπορούν να κάνουν τίποτε από μόνα τους. Καλούμε τους συμφοιτητές μας σε συλλογική προσπάθεια, για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί ένα ανθρώπινο πανεπιστήμιο, που να έχει στο επίκεντρο του τη γνώση και την ευημερία των φοιτητών». 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










196