ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΥ*
Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία, θα κτυπήσει το πρώτο κουδούνι και όλοι οι φορείς που εμπλεκόμαστε με την εκπαίδευση έχουμε μπροστά μας μια σημαντική πρόκληση: Μέσα στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν και υπό τον ασφυκτικό κλοιό της Τρόικα και του Μνημονίου, τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν σωστά!
Για να υπάρξει ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και παραγωγική συνέχεια που είναι και το πιο σημαντικό, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνει έγκαιρη, επαρκής και σωστή στελέχωση των σχολείων, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση. Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ένας περισσότερος εκπαιδευτικός, αλλά ούτε και ένας λιγότερος, γιατί οι ανάγκες είναι συγκεκριμένες και καθορισμένες. Κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι αυτές οι ανάγκες δεν καθορίζονται μόνο από τον αριθμό των μαθητών που θα φοιτήσουν στα σχολεία, παρόλο που είναι μια σημαντική παράμετρος. Στη Δημοτική Εκπαίδευση υπήρξε μικρή μείωση του αριθμού των μαθητών κατά ένα ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 1% (800 μαθητές λιγότεροι άρα αναμένεται να φοιτήσουν φέτος στα σχολεία γύρω στις 49000 παιδιά), γεγονός που δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους διορισμούς, ενώ σε συνδυασμό με κάποιες άλλες ανάγκες οι οποίες υπάρχουν και μάλιστα αυξημένες εμείς ως ΠΟΕΔ εκτιμούμε ότι οι διορισμοί που μέχρι σήμερα ανακοινώθηκαν δεν επαρκούν για να συμπληρωθούν με διδακτικό προσωπικό όλα τα σχολεία. Αναμένουμε λοιπόν, ότι στις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξουν και άλλοι διορισμοί.
Την ίδια ώρα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού οφείλει να εξεύρει λύσεις για να καλύψει τα διοικητικά κενά που υπάρχουν λόγω της παγοποίησης των προαγωγών. Σημειώνουμε ότι έχουν παγοποιηθεί 40 και πλέον θέσεις Βοηθών Διευθυντών για τα Δημοτικά Σχολεία και άλλες τόσες για τα Νηπιαγωγεία. Στα Νηπιαγωγεία οι κενές θέσεις Βοηθών Διευθυντριών ξεπερνούν το 65% και αυτό εκ προοιμίου αναδεικνύει τα διοικητικά κενά που θα υπάρξουν. Ιδιαίτερα στην Προδημοτική Εκπαίδευση θα έχουμε μεγάλο αριθμό νηπιαγωγείων να είναι ουσιαστικά ακέφαλα, χωρίς διευθυντικό προσωπικό!
Σημαντικά θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν από τώρα και σχετίζονται απόλυτα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι ασφαλώς η έγκαιρη αποστολή των βιβλίων στα σχολεία και η επαρκής και κατάλληλη υλικοτεχνική / κτιριακή υποδομή, εννοώντας τα διάφορα εργοτάξια που λειτουργούν σε κάποια σχολεία και επιδιορθώσεις που γίνονται σε αυτά. Θεωρούμε ότι τα θέματα αυτά, εφόσον υπήρχε αρκετός χρόνος για να ρυθμιστούν και να διεκπεραιωθούν, το Υπουργείο έχει μεριμνήσει ώστε να μην αφήσει εκκρεμότητες σε αυτά.
Ένα πολύ μεγάλο και ουσιώδες ζήτημα που σηματοδοτεί οπωσδήποτε τη νέα σχολική χρονιά είναι η συνέχιση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης και κυρίως η συνέχιση της προώθησης των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων με τις όποιες αλλαγές, προσθήκες και συμπληρώσεις που χρειάζεται να γίνουν. Στη Δημοτική Εκπαίδευση εισερχόμαστε φέτος στην τρίτη χρονιά αυτής της μεγαλεπήβολης προσπάθειας και εμείς ως ΠΟΕΔ αναμένουμε ότι θα γίνουν όλα όσα χρειάζονται σε αυτό τον τομέα που θα ξεκαθαρίσουν επιτέλους στον εκπαιδευτικό κόσμο τη γραμμή πλεύσης. Η εξαγγελία για συμμετοχή της ΠΟΕΔ σε μια από τις επιτροπές που δημιουργούνται για τα θέματα της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης αντιμετωπίζεται πολύ θετικά, αρκεί να λειτουργήσουν αυτές οι επιτροπές σωστά. Αναμένουμε φυσικά να έχουμε πλήρη ενημέρωση από τον Υπουργό Παιδείας για τις αρμοδιότητες των επιτροπών και το ρόλο που θα έχουμε ως Οργάνωση.
Η νέα σχολική χρονιά έχει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την κυπριακή κοινωνία τις δικές της ιδιαιτερότητες. Αν αναλογιστούμε τα κοινωνικά προβλήματα που αναδύονται και πολλαπλασιάζονται καθημερινά (καλπάζουσα ανεργία, οικονομική ανέχεια, ανάγκη για συσσίτισα) τα οποία ασφαλώς το σχολείο απορροφά σαν σφουγγάρι, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο ρόλος που το σχολείο και κατ’ επέκταση οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διαδραματίσουν, επεκτείνεται πέρα από το εκπαιδευτικό και διδακτικό έργο που αρμοδίως επιτελείται και αγγίζει και αυτήν την συναισθηματική και ηθική στήριξη τόσο των παιδιών, όσο και των οικογενειών τους.
Το δημόσιο σχολείο μπορεί και πρέπει να αποτελεί μια όαση για όλα ανεξαίρετα τα παιδιά, χώρο μάθησης, δημιουργίας και ξεγνοιασιάς γι’ αυτό όλοι και πρωτίστως η πολιτεία, οφείλουμε να το χαλυβδώσουμε και να το περιφρουρήσουμε. Ως ΠΟΕΔ έχουμε κατ’ επανάληψη διακηρύξει και διασαφηνίσει ότι η εκπαίδευση δεν νοείται να αντιμετωπίζεται με στεγνούς και ψυχρούς αριθμούς, γιατί οι αριθμοί κρύβουν πίσω τους παιδιά, ανθρώπους και σε τελευταία ανάλυση το μέλλον του τόπου μας.
Ως προς το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας για τον διορισμό των αδιόριστων εκπαιδευτικών στην Εθνική Φρουρά, εμείς ως Οργάνωση δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το εν λόγω δημοσίευμα και έτσι δεν μπορούμε να πούμε οτιδήποτε στην παρούσα φάση. Αναμένουμε ότι τουλάχιστον ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού οφείλει να μας ενημερώσει επίσημα για το τι πραγματικά ισχύει και τότε εμείς θα μελετήσουμε ό,τι προκύψει και θα τοποθετηθούμε.
*Πρόεδρος ΠΟΕΔ