Έντεκα αποφάσεις της Κίνησης Καθηγητών «Αλλαγή» με την ευκαιρία της νέας σχολικής περιόδου


Με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς 2013-2014, η Κίνηση Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» απευθύνει σ’ όλους τους εκπαιδευτικούς Μέσης εγκάρδιο χαιρετισμό και τους εύχεται καλή χρονιά, κουράγιο και καλή δύναμη. Καλωσορίζει ιδιαίτερα τους νέους εκπαιδευτικούς που εισήλθαν στο στίβο της εκπαίδευσης και καλεί τους παλαιότερους να τους βοηθήσουν και να τους στηρίξουν. Παράλληλα καλεί τους νέους να ενταχθούν στην ΟΕΛΜΕΚ, η οποία, όπως τονίζει, παραμένει ένα θεσμικό όργανο που αγωνίζεται για τη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και στηρίζει την αναβάθμιση του έργου των εκπαιδευτικών.

Το Παγκύπριο Συντονιστικό της «ΑΛΛΑΓΗΣ», το οποίο συνήλθε στη Λεμεσό στις 7 Σεπτεμβρίου 2013 αποφάσισε τα εξής:

  1. 1.      Δυστυχώς η πατρίδα μας καλείται να λειτουργήσει σ’ ένα νέο πρωτόγνωρο σκηνικό με την παρουσία της Τρόικας και της συνομολόγησης μ’ αυτή του Μνημονίου Δανειακής Σύμβασης. Σίγουρα οι ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης, που οδήγησε την Κυπριακή Οικονομία στην πτώχευση είναι τεράστιες.
  2. 2.      Θεωρούμε θετικό ότι η παρούσα Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, μέσα στα πλαίσια μίας σκληρή διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, κατόρθωσαν να απαλλαγούν οι εκπαιδευτικοί από τη μία πρόσθετη διδακτική ώρα που είχε προσυμφωνήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, γεγονός που θα άφηνε στην ανεργία μετά βεβαιότητας αρκετές εκατοντάδες συμβασιούχους. Μέσα στα πλαίσια της νέας συμφωνίας με την Τρόικα οι εκπαιδευτικοί αποδέχθηκαν να τους γίνει η κλιμακωτή μείωση των μισθών τους κατά 0,8-2%. Ως «ΑΛΛΑΓΗ» θεωρούμε χρέος μας να συγχαρούμε τους Έλληνες Κύπριους εκπαιδευτικούς αποδέχθηκαν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς το Τέλος Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να επαναδιοριστούν οι συνάδελφοι τους που εργάζονται με το καθεστώς του συμβασιούχου και του έκτακτου.
  3. 3.      Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και γενικότερα τη Κυβέρνηση, να προχωρήσει στο διορισμό των συμβασιούχων/εκτάκτων καλύπτοντας εκπαιδευτικές ανάγκες. Ως «ΑΛΛΑΓΗ» καταθέσαμε στην ΟΕΛΜΕΚ τις εξής τρεις προτάσεις, οι οποίες αναβαθμίζουν την δημόσια εκπαίδευση.

Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

α) Εργαστηριοποίηση των μαθημάτων των Νέων Ελληνικών και Μαθηματικών στην Α’ Γυμνασίου με στόχο την αναβάθμιση της διδασκαλίας των δυο μαθημάτων,

β) Εργαστηριοποίηση των μαθημάτων φυσικών επιστημών (Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας) σε σχολεία που δεν εφαρμόζεται, ώστε να μην υπάρχει δυσμενής διάκριση σε βάρος των παιδιών και

γ) Μείωση του αριθμού των μαθητών στο μάθημα της Δακτυλογραφίας ώστε ο αριθμός να αντιστοιχεί με την τεχνολογική υποδομή (Η/Υ) που υπάρχει στις αίθουσες διδασκαλίας.

Η «ΑΛΛΑΓΗ» θεωρεί κοινωνικά άδικο να οδηγηθούν στην ανεργία δεκάδες συναδέλφοι μας, οι οποίοι για χρόνια παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Εκπαίδευση.

  1. 4.      Σημαντικό πρόβλημα στην όλη λειτουργία του Εκπαιδευτικού Συστήματος αποτελεί επίσης η παγοποίηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων,  των προαγωγών. Η παγοποίηση των προαγωγών έχει οδηγήσει στη διοικητική υποστελέχωση όλων των σχολείων μας, σε μια εποχή που οι σχολικές μονάδες μας αντιμετωπίζουν μια σειρά οικονομικών, κοινωνικών και παιδαγωγικών προβλημάτων. Καλούμε  τη Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσει στην αποπαγοποίηση των προαγωγών στον ευαίσθητο τομέα της Εκπαίδευσης. Σε αντίθετη περίπτωση καλούμε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που του δίνει η σχετική νομοθεσία και να ζητήσει από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή την εξαίρεση από την παγοποίηση των θέσεων προαγωγής στην Εκπαίδευση. Η αποπαγοποίηση των προαγωγών θα βοηθήσει στη διοικητική στελέχωση των σχολείων μας και θα οδηγήσει παράλληλα στο διορισμό δεκάδων αδιόριστων συναδέλφων. 
  2. 5.      Η «ΑΛΛΑΓΗ» διαφωνεί με την κατάργηση ή την αλλαγή του Καταλόγου Διοριστέων εφόσον δεν διασφαλιστεί πρώτα ο μόνιμος διορισμός των 1054 συναδέλφων, οι οποίοι κλήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης και να παρακαθίσουν σε σχετικές εξετάσεις. Η παραγνώριση της πιο πάνω προϋπόθεσης θεωρούμε ότι είναι κοινωνικά άδικη και καταστρατηγεί κάθε έννοια χρηστής διοίκησης.
  3. 6.      Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού αντί να ιεραρχήσει ως θέματα πρώτης προτεραιότητας περιφερειακά ζητήματα της Εκπαίδευσης να θέσει ως πρώτη του προτεραιότητα προβλήματα όπως: ο ανασχεδιασμός του Ενιαίου Λυκείου, με τον εξορθολογισμό των επιλογών των μαθητών, ώστε καταστεί το Λύκειο λειτουργικό και παραγωγικό. Παράλληλα, να γίνει εκσυγχρονισμός του Ωρολογίου Προγράμματος στο Γυμνάσιο, ο οποίος θα στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και όχι επανάληψη των προχειροτήτων της προηγούμενης Κυβέρνησης. Δύο άλλα ζητήματα τα οποία χρειάζονται άμεσες λύσεις, είναι η θεσμοθέτηση δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.     
  4. 7.      Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και την Εκκλησία και άλλους κοινωνικούς φορείς να στηρίξουν ουσιαστικά την προσπάθεια σίτισης και στήριξης των παιδιών που προέρχονται από άπορες οικογένειες. Η ΟΕΛΜΕΚ και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί είμαστε βέβαιοι ότι στέκονται δίπλα σ’ αυτά τα παιδιά.
  5. 8.      Η «ΑΛΛΑΓΗ» εκφράζει την ικανοποίησή της για τις διορθωτικές παρεμβάσεις που έγιναν, με οδηγίες του ίδιου του Υπουργού Παιδείας, στη βάση των θέσεων του Συνδέσμου των Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων (ΣΕΚΦ-ΟΕΛΜΕΚ) στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο. Οι διορθωτικές αυτές παρεμβάσεις επιλύουν σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν από λανθασμένες αποφάσεις της προηγούμενη Κυβέρνησης. Αναμένουμε στις αμέσως επόμενες μέρες να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και στο μάθημα της Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου. Ακόμη ένα μάθημα στο οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση και κάποιοι υπηρέτες της στο Υπουργείο Παιδείας δημιούργησαν σοβαρές στρεβλώσεις, είναι η κατάργηση της διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στη Α΄ Λυκείου.
  6. 9.      Η «ΑΛΛΑΓΗ» καλεί τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα του Σχεδίου Υπηρεσίας των Καθηγητών Τεχνολογίας αποκαθιστώντας την ορθολογιστική αξιολόγηση των καθηγητών αυτών από Επιθεωρητές της Μέσης Εκπαίδευσης και όχι της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Επίσης θεωρούμε την υφαρπαγή της διδασκαλίας του Μαθήματος των Γραφικών Τεχνών από τους Καθηγητές της Τέχνης μία άδικη, αντιπαιδαγωγική και αντιλειτουργική λύση.    
  7. 10.  Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει στη σύσταση Δευτεροβάθμιου Οργάνου εξέτασης των ενστάσεων των εκπαιδευτικών για θέματα αξιολόγησής τους, στην βελτίωση των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, στη θεσμοθέτηση Κανονισμών Μετακινήσεων όλων των εκπαιδευτικών ασχέτως βαθμίδας και τη σύνταξη Κανονισμών για τους Διορισμούς των συμβασιούχων/ εκτάκτων με βάση αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια.  
  8. 11.  Τέλος, η «ΑΛΛΑΓΗ» θεωρεί θετικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθιέρωσε ως ένα από τους στόχους της σχολικής χρονιάς 2013-2014 το «Δεν Ξεχνώ – Διεκδικώ». Η καθιέρωση του στόχου αυτού είναι ένα χρέος έναντι της κατεχόμενης πατρίδας μας και εκείνων που θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της πατρώας γης το 1974. Οι νέοι μας οφείλουν να γνωρίσουν τα κατεχόμενα εδάφη μας και να γίνουν λάτρεις του αγαθού της ελευθερίας.   Η «ΑΛΛΑΓΗ» θα καταθέσει εισήγηση προς την ΟΕΛΜΕΚ, ώστε ο στόχος αυτός να εξυπηρετηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Οργάνωσής μας για τα 60χρονα της.

Η Κίνηση Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» διαβεβαιώνει όλους τους εκπαιδευτικούς ότι θα εργαστεί με σθένος, ευθύνη, σοβαρότητα  και μ’ όλες της τις δυνάμεις για τη διασφάλιση της αναβάθμισης της δημόσιας παιδείας και τη διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπρέπειας των καθηγητών.

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










154