Επαναφορά της Φοιτητικής Χορηγίας στα επίπεδα του 2012 ζητά ΠΟΦΕΝ. Δέκα αιτήματα


Δέκα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος στο Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Χαράλαμπος Χριστοφόρου μιλώντας στο 41ο συνέδριο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας των Φοιτητικών Ενώσεων

1     Την επαναφορά του κονδυλιού για τη Φοιτητική Χορηγία τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012.

2     Την επαναφορά του κονδυλιού για το Πακέτο Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012.

3     Τη μείωση των διδάκτρων σε όλα τα προγράμματα σπουδών των ιδιωτικών πανεπιστημίων και την παραχώρηση των υλικών που χρειάζονται για την παρακολούθηση των μαθημάτων.

4     Την αύξηση των θέσεων στα δημόσια πανεπιστήμια και ιδρύματα της Κύπρου.

5     Τη διασφάλιση της διανομής όλων των θέσεων στους υποψήφιους.

6     Την επέκταση των Δημοσίων Πανεπιστημίων με τη δημιουργία νέων τμημάτων και σχολών.

7     Τη θεσμοθέτηση Β’ κατανομής για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Ελλάδα ώστε να μην μένει καμία θέση αδιανέμητη.

8     Την επαναφορά της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους φοιτητές.

9     Να σταματήσει η οποιαδήποτε συζήτηση για εισαγωγή διδάκτρων στα Δημόσια Πανεπιστήμια.

10  Την πρόνοια όπως όλοι οι φοιτητές στηρίζονται με τρόπο που να αντιμετωπίζουν επαρκώς τις οικονομικές επιβαρύνεις που οι σπουδές τους επιβάλλουν.

 Ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ  αναφερόμενος στα σημερινά οικονομικά προβλήματα επισήμανε τα ακόλουθα:

«Η ΠΟΦΕΝ έθεσε ως προτεραιότητα για το 2014, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την κινητοποίηση των νέων και τη θετική ενεργοποίηση της πολιτείας για τα ζητήματα που αφορούν τη σχέση των νέων με την αγορά εργασίας. Θέλουμε να φύγουμε από πάνω μας την ρετσινιά που κουβαλάμε. Είμαστε δυστυχώς η γενιά των 500 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η ανεργία έχει σταθεροποιηθεί. Κατά την δική μας εκτίμηση ο λόγος είναι απλός. Η ξενιτιά και η μετανάστευση των νέων, του πιο παραγωγικού κομματιού της κάθε κοινωνίας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής οικονομίας έχουμε αποπληθωρισμό.  Τα χρήματα μας του χρόνου, χωρίς να κάνουμε οτιδήποτε, θα αξίζουν λιγότερο. 240.000 συμπολίτες μας, δηλαδή μια πόλη όπως τη Λευκωσία, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.  Τα τελευταία τρία χρόνια χάθηκαν 50.000 θέσεις εργασίας. Ένας στους έξι συμπολίτες μας και ένας στους δυο νέους μας είναι άνεργοι. Στην Κύπρο του 21ου αιώνα έχουμε το ακριβότερο ρεύμα και το ακριβότερο διαδίκτυο. Το νερό και το γάλα έχουν την ίδια περίπου τιμή με το πετρέλαιο».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ είπε ότι για "εμάς τους φοιτητές, η διεκδίκηση θα αποτελέσει την απάντηση μας στην κρίση".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










168