H Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια πολύπλοκη, πολυπαραγοντική, χρόνια νόσος που πιθανώς προκαλείται από την αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Η Κύπρος είναι μια από τις χώρες χωρίς πραγματική ιστορία σχετικά με επιδημιολογικά στοιχεία για τη νόσο. Η παρούσα μελέτη αποτελεί μεταπτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Έλενας Χαραλαμπίδου Βακανά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, για μεταπτυχιακό τίτλο Μάστερ υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Ιωάννη Πατρικίου σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ Μάριο Παντζαρη του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Είναι μια περιγραφική καθώς και συγκριτική μελέτη.
Αναδρομικά έχουν αναλυθεί τα αρχεία ασθενών με ΠΣ που έχουν γίνει δεκτοί στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου(ΙΝΓΚ), μεταξύ των ετών 2000 και 2014. Μελετήθηκε ένα σύνολο 427 ασθενών με ΠΣ που αποτελεί περίπου το 25% του συνόλου των ασθενών με ΠΣ στη Κύπρο. Έχει εκτιμηθεί ότι ο επιπολασμός της ασθένειας στη Κύπρο ήταν 198: 100.000, με την περιοχή της Αμμοχώστου να συνδέεται με την υψηλότερη επικράτηση (57: 100.000). Η αναλογία ανδρών-γυναικών καταγράφηκε στο 1.6: 1 με μέση ηλικία κατά τη διάρκεια της έξαρσης της νόσου το 37,4 έτος για τις γυναίκες και 38,7 έτος για τους άνδρες. Η κατανομή των περιστατικών ανάλογα με τον τόπο γέννησης δεν ήταν στατιστικά σημαντική (p = 0,152) αλλά η κατανομή των περιστατικών από τον τόπο κατοικίας κατά το χρόνο της διάγνωσης ήταν στατιστικά σημαντική (p = 0,049). Το οικογενειακό ιστορικό δεν είχε καμία στατιστικά σημαντική σημασία (p = 0,246). Η πλειοψηφία των ασθενών (66,2%, p = 0.038) ήταν παντρεμένοι κατά τη διάρκεια της διάγνωση της ασθένειας και 22,5% ήταν σοβαροί καπνιστές (p = 0.81). Επιπλέον, 0,74% με πρωτοπαθή προοδευτική και 0,49% με δευτερογενή προϊούσα ασθενείς πέθαναν ως αποτέλεσμα της ασθένειας. Ο επιπολασμός καταγράφεται ως υψηλότερος από τον αναμενόμενο, υψηλότερος από τον επίσημο που αναφέρεται από τον Άτλαντα για ΠΣ του 2013 και δυσανάλογος προς την παγκόσμια μέση επικράτηση του 90: 100,000. Παράμετροι όπως το επάγγελμα και το κάπνισμα δεν φαίνεται να είχαν καμία σημασία σε σχέση με την ασθένεια.
Η παρούσα μελέτη έχει μόλις δημοσιευτεί από το επιστημονικό έντυπο «American Journal of Epidemiology and Infectious Disease» (American Journal of Epidemiology and Infectious Disease Vol. 4, No. 1, 2016, pp 1-9. doi: 10.12691), παγκοσμίουεμβέλειας.
Η μελέτη στο πιο κάτω έγγραφο: