Επικήδειος λόγος του Δ. Ταλιαδώρου για τον Παύλο Σεμελίδη


To Paideia-News δημοσιεύει τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε σήμερα Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019 ο πρόεδρος της Κίνησης «Αλλαγή» Δημήτρης Ταλιαδώρος στην κηδεία του πρώην προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ και της «Αλλαγής» Παύλου Σεμελίδη.

«Συναισθηματικά δύσκολο και θλιβερό το έργο του αποχαιρετισμού, εκ μέρους της Κίνησης Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ», του Παύλου Σεμελίδη, ενός πολύ καλού φίλου, συνεργάτη και συνδικαλιστικού καθοδηγητή, που από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας κέρδισε την εκτίμηση και τον σεβασμό μας.

Ο Παύλος Σεμελίδης καταγόταν από το χωριό Πύλα της Επαρχίας Λάρνακας και γεννήθηκε το 1938. Αποφοίτησε από το Παγκύπριον Γυμνάσιον το 1955, και στη συνέχεια η αγάπη και η έφεσή του για τα ελληνικά γράμματα οδήγησαν τα βήματά του στην Αθήνα, όπου σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Το 1973 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο από το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, με τη διατριβή του με θέμα «Η Βυζαντινή Στοιχειώδης Εκπαίδευση και η επίδρασή της στη σύγχρονη Ελληνική Κύπρο».

Το συγγραφικό του έργο του Παύλου Σεμελίδη περιλαμβάνει δύο σχολικά βοηθήματα – ένα για τον Πλάτωνα και ένα λεξικό Φιλοσοφίας – που εκδόθηκαν το 1972 και το 1976 αντίστοιχα. Το 1980 εξέδωσε ένα ιδιαίτερα αξιόλογο βιβλίο για τις «Παιδαγωγικές αντιλήψεις στην κλασική Ελλάδα».

Εργάστηκε για χρόνια στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης στη Λάρνακα. Υπήρξε άριστος φιλόλογος με βαθιά γνώση του αντικειμένου του και διακρινόταν από το χάρισμα της μεταδοτικότητας, που τον καθιστούσε έναν απόλυτα αποτελεσματικό και αγαπητό φιλόλογο. Ο Παύλος υπήρξε, και παραμένει στη μνήμη όσοι τον έζησαν ως μαθητές και ως συνάδελφοι καθηγητές, ένα άριστο πρότυπο Έλληνα Κύπριου Φιλολόγου.

Η Τουρκική Εισβολή του 1974 τον βρίσκει να εργάζεται στο Γυμνάσιο Λάρνακας (το σημερινό Λύκειο Αγίου Γεωργίου). Με την ανθρωπιά που τον διέκρινε, στάθηκε ως πραγματικός παιδαγωγός, συμπαραστάθηκε και στήριξε τους εκατοντάδες μαθητές, οι οποίοι ως πρόσφυγες κατέφυγαν στα σχολεία της Λάρνακας. Ο Παύλος, τους δύσκολους εκείνους μήνες, συνόδευσε, μετά από παράκληση του Δημάρχου Λάρνακας, μια ομάδα προσφυγόπουλων στην Πάτρα, όπου φιλοξενήθηκαν από οικογένειες για ένα χρόνο.

Η «ΑΛΛΑΓΗ» ευτύχησε να τον έχει πρόεδρό της την περίοδο 1993-1996. Ο Παύλος εκπροσώπησε την Κίνησή μας στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ ως αντιπρόσωπος της Λάρνακας για τρεις θητείες (1987-1991 και 1993-1996), ενώ την περίοδο 1995-1996 τίμησε κατά τον καλύτερο τρόπο τη θέση του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ.

Με το ήθος, τη νηφαλιότητα της σκέψης του, τη σοβαρότητα, τη μετριοπάθεια και την υπευθυνότητα που τον διέκριναν πάντα, υπηρέτησε τον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό, καταγράφοντας ένα άριστο πρότυπο για μας τους νεότερους. Την περίοδο της θητείας του, μεταξύ άλλων, ο Παύλος εργάστηκε άοκνα για να αντιμετωπιστεί και το φλέγον θέμα του εξωδιδακτικού έργου των φιλολόγων. Σε συνεργασία με τον τότε Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Νίκο Αναστασιάδη, θεσμοθετήθηκαν οι ώρες του εξωδιδακτικού έργου των φιλολόγων, ζήτημα το οποίο ταλάνιζε τα σχολεία τότε.

Η «ΑΛΛΑΓΗ» αναγνωρίζοντας και τιμώντας τη μεγάλη προσφορά του Παύλου στην ελληνική μας παιδεία, το 1998, με την αφυπηρέτησή του από τη θέση του Διευθυντή Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, τον τίμησε ανακηρύσσοντάς τον Επίτιμο Πρόεδρο της Κίνησής μας.

Ο αγαπητός και σεβαστός Παύλος και μετά την αφυπηρέτησή του από τη θέση του Διευθυντή Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης το 1998, δεν έπαυσε να ενδιαφέρεται και να αγωνιά για την πορεία των εκπαιδευτικών μας πραγμάτων. Η πολιτεία αξιοποιώντας την εκπαιδευτική του εμπειρία τον διόρισε μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου.

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω την αγωνιστικότητα του Παύλου και τον τρόπο με τον οποίο στάθηκε δίπλα στην «ΑΛΛΑΓΗ» και δίπλα στην ΟΕΛΜΕΚ το 2008 και το 2009, όταν η Πολιτεία επεδίωξε τη θεσμοθέτηση της εισαγωγής στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου φοιτητών με το κριτήριο των Διεθνών Εξετάσεων, παρακάμπτοντας τη διαδικασία των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Τούτη την ώρα του μεγάλου σου ταξιδιού, αγαπητέ Παύλο, θα ήθελα να σου εκφράσω τις ευχαριστίες και την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας για όσα προσέφερες στην ελληνική παιδεία της Κύπρου μας, στους εκπαιδευτικούς, στον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό, στην ΟΕΛΜΕΚ και στην Κίνησή μας.

Στη σύζυγό σου, την αγαπητή Λένια, που με αφοσίωση σου συμπαραστάθηκε σε κάθε δυσκολία, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο της ζωής σου, που ήταν και η πιο επώδυνη, και στα παιδιά σου και τους λοιπούς συγγενείς, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και ευχόμαστε να είναι ελαφρύ το χώμα που σε λίγο θα σκεπάσει το σκήνωμά σου.

Αιωνία η μνήμη σου, αγαπητέ Παύλο»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










165