«Σημαντική πρωτοβουλία, ενταγμένη στη συνολικότερη προσπάθεια της πολιτείας για εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που προσφέρονται», χαρακτήρισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής, το Έργο «Θέσπιση μηχανισμών για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης»,το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και υλοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του εναρκτήριου Συνεδρίου του Έργου, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού τόνισε ότι η επικύρωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που αποκτώνται μέσω της μη τυπικής και άτυπης μάθησης, προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα, αφενός, να αποδεικνύουν τι έχουν μάθει επιπρόσθετα από την τυπική εκπαίδευση και κατάρτιση. Αφετέρου, συμπλήρωσε, θα μπορούν, χάρη στην επικύρωση, να αποδεικνύουν τα προσόντα που απέκτησαν και να τα αξιοποιούν στη σταδιοδρομία τους τόσο την επαγγελματική, όσο και τηνεκπαιδευτική.
Σημειώνεται ότι η μη τυπική μάθηση, που προκύπτει μέσα από την εμπλοκή σε προγράμματα εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), καθώς και η άτυπη μάθηση, που προκύπτει από δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, οι οποίες σχετίζονται µε την εργασία, την οικογένεια ή τον ελεύθερο χρόνο, δεν είναι διαρθρωμένες από άποψη μαθησιακών στόχων, χρόνου μάθησης ή διδακτικής υποστήριξης, γι’ αυτό και τυπικά δεν οδηγούν σε επίσημη πιστοποίηση. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ώστε σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, κοινωνικούς εταίρους, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να θεσπιστούν μηχανισμοί που θα δώσουν ώθηση στην επικύρωση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον κ. Καδή, το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει ευεργετικές συνέπειες σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση, την απασχολησιμότητα και την κινητικότητα -ιδίως των ατόμων που μειονεκτούν κοινωνικοοικονομικά ή που δεν διαθέτουν σημαντική εξειδίκευση- ενώ, ταυτόχρονα, θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη. Κατά την παρουσίαση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης από το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τονίστηκε ότι αυτό θα βασίζεται στην κατανόηση της παρούσας κατάστασης, τη διαμόρφωση ξεκάθαρων επιδιώξεων και χρονοδιαγραμμάτων ενώ θα λαμβάνει υπόψη τις απόψεις και τις προσδοκίες όλων των εμπλεκομένων φορέων και θα λειτουργεί ως ομπρέλα για υφιστάμενες και νέες πρωτοβουλίες.
Ως κύριοι ομιλητές στο Συνέδριο, συμμετείχαν ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κ. Γιάννης Γιαννάκη, και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, κ. Παναγιώτης Σεντώνας, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία της επικύρωσης της μη τυπικής και άτυπης μάθησης στους τομείς του εθελοντισμού και της νεολαίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαννάκη ανέφερε ότι «ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών, των ενεργών πολιτών αλλά και των ΜΚΟ είναι ανεκτίμητος. Η αναγνώριση – πιστοποίηση της μάθησης που αποκτάται σε αυτό το περιβάλλον θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του ρόλου αυτού», σημείωσε Ο κ. Σεντώνας, από την πλευρά του δήλωσε: «Η επικύρωση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης θα δώσει περαιτέρω ώθηση στη συμμετοχή των νέων σε δράσεις εμποτισμένες με αυτές τις μορφές μάθησης, πράγμα που επενεργεί θετικά για τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων και ικανοτήτων της νέας γενιάς, στοιχεία που μπορούν να επιτελέσουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας, της μαθησιακής κινητικότητας, αλλά και της ενεργού πολιτότητας».
Στο Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν πέραν των εκατό εκπροσώπων Υπουργείων, ημικρατικών οργανισμών, κοινωνικών εταίρων, εθελοντικών οργανώσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και Πανεπιστημίων παρουσιάστηκε, επίσης, Έργο που υλοποιεί η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού στον τομέα της απόκτησης επαγγελματικών προσόντων.