Επιμορφωτικές δραστηριότητες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Ιουνίου - Οκτωβρίου 2011


 

Α. Επιμορφωτικές Δράσεις που Ολοκληρώθηκανw Εργαστήριο επιμόρφωσης στην αξιοποίηση του Content Management System για δημιουργία και διαχείριση δυναμικής ιστοσελίδας σχολείου.

Ο Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, σε συνέχεια αιτήματος εκπαιδευτικών, διοργάνωσε επιμορφωτικό εργαστήριο για την αξιοποίηση της διαδικτυακής πλατ- φόρμας διαχείρισης πληροφοριών Simple CMS. Το συγκεκριμένο λογισμικό μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια των υπεύθυνων καθηγητών για τη δημιουργία ή/και συντήρηση της ιστοσελίδας του σχολείου τους, εφόσον αποτελεί μια εφικτή και φιλική λύση για δημιουργία και διαχείριση δυναμικής ιστοτοποθεσίας σχολείου. Το εργαστήριο διεξήχθη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

w Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού έργου «Design Practice: Training teachers to teach with ICT» και διοργάνωση ημερίδας με παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων του έργου:

Εν όψει της λήξης του Προγράμματος και σε συνέχεια της ημερίδας που διεξήχθη το Νοέμβριο 2010 με θέμα Innovative Learning Environments (ILE 2010), το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο συνδιοργάνωσε με το CARDET και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας καταληκτική ημερίδα κατά την οποία παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της εφαρμογής, η οποία αφορά στη μεταφορά καινοτομίας με θέμα τον Οπτικοποιημένο Μαθησιακό Σχεδιασμό, όπως και της έρευνας που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του έργου. Ως προς τα αποτελέσματα της εφαρμογής, συμπεραίνεται ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχουν κατανοήσει τη διαδικασία του μαθησιακού σχεδιασμού και οι ομάδες θα ήταν πρόθυμες να επαναλάβουν τη διαδικασία αυτή για το σχεδιασμό νέων μαθημάτων.

Οι εκπαιδευτικοί εκτίμησαν τη διαδικασία κυρίως διότι (α) αντιλήφθηκαν ότι εξωτερικεύοντας τους σχεδιασμούς τους, χρησιμοποιώντας οπτικοποιημένα εργαλεία τα οποία υποστηρίζουν τη διαδικασία μαθησιακού σχεδιασμού, κατάφεραν να αναστοχαστούν και να ενισχύσουν τη δική τους πρακτική και (β) κατανόησαν την αξία του διαμοιρασμού, συνεργασίας και αλληλεπίδρασης με άλλους επαγγελματίες ως μια διαδικασία που οδηγεί σε ουσιώδεις και τεκμηριωμένες παιδαγωγικές αποφάσεις.

 

w Ημερίδα με εργαστήρια κατάρτισης στην κοινωνική έρευνα και τη χρήση νέων ΜΜΕ και τεχνολογιών στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου SHARP (SHare & RePresent):

Εν όψει της λήξης του Προγράμματος και σε συνέχεια της ημερίδας που διεξήχθη, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργάνωσε καταληκτικό εργαστήριο, κατά το οποίο παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του έργου. Στο εργαστήριο συμμετείχαν 15 εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης. Το εργαστήριο διεξήχθη στις 29 Σεπτεμβρίου 2011 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

 

Β. Επιμορφωτικές Δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη w Επιμόρφωση στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα:

Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά (2011-2012), η οποία χαρακτηρίζεται ως χρονιά προετοιμασίας για την ομαλή εισαγωγή των Ν.Α.Π. στα σχολεία της Κύπρου, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Γραφείο Αναλυτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠ σχεδίασε δράσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των στελεχών της εκπαίδευσης, στην παραγωγή υλικού και στη μικρής κλίμακας, περιορισμένη εφαρμογή των νέων Α.Π. («μπόλιασμα»). Οι δράσεις αφορούν και τις τρεις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης, Προδημοτική, Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (Γυμνάσια). Συγκεκριμένα σχεδιάστηκε ένα ευρύ πλάνο επιμόρφωσης, το οποίο αναπτύχθηκε καταρχήν σε τέσσερις φάσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς προσφέρεται επιμόρφωση (συνέδρια- σεμινάρια) σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε γνωστικού αντικειμένου. Η επιμόρφωση αντιμετωπίζεται ενιαία (συνδυασμός κεντρικής επιμόρφωσης που προσφέρεται σε πρωινό χρόνο αλλά και εφαρμογής στη σχολική πράξη) και έχει διάρκεια αλλά και ευελιξία, με την έννοια ότι υπάρχει η δυνατότητα ανατροφοδότησης και επανασχεδιασμού.

Κατά την Α΄ Φάση του Προγράμματος (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2011) έχουν προγραμματιστεί Ενημερωτικές συναντήσεις Διευθυντικών Στελεχών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Δημοτικής Εκπαίδευσης, Υποστηρικτών, Διευθυντών Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης και ενημερωτικές συναντήσεις με τις Υπηρεσίες Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, όπως και τη Μονάδα Ειδικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠ. Κατά τη Β΄ Φάση του Προγράμματος (Οκτώβριος - Ιούνιος 2012), έχουν προγραμματιστεί Επιμορφώσεις Επιθεωρητών και Υποστηρικτών. Την ίδια περίοδο, στο πλαίσιο της ΓΦάσης του Προγράμματος θα επιμορφωθεί ο μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών Δημοτικής σε 6 γνωστικά αντικείμενα

και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης σε 12 γνωστικά αντικείμενα, ενώ παράλληλα θα προσφερθεί στήριξη σε επίπεδο σχολικής μονάδας.

Τέλος, καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρόνιας, στο πλαίσιο της Δφάσης του Προγράμματος, προγραμματίζονται ενημερώσεις, συνέδρια, ημερίδες, σε επαρχιακό επίπεδο, των μάχιμων εκπαιδευτικών Δημοτικών και Γυμνασίων στα γνωστικά αντικείμενα στα οποία δεν θα προσφερθεί επιμόρφωση, όπως αναγράφεται πιο πάνω.

 

w Προαιρετικά Σεμινάρια Επιμόρφωσης 2011-2012.

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προσφέρει σειρές προαιρετικών σεμιναρίων που διεξάγονται σε απογευματινό χρόνο και απευθύνονται σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς με σκοπό την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Τα σεμινάρια αυτά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και προσφέρονται σε όσον το δυνατόν περισσότερες επαρχίες. Υπό έμφαση στόχος στα προαιρετικά σεμινάρια είναι φέτος η στήριξη των εκπαιδευτικών σε θέματα που σχετίζονται με τις καινοτομίες και τις διδακτικές εφαρμογές των Ν.Α.Π. Τα προαιρετικά σεμινάρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (διατμηματικά) ή καλύπτουν τις ανάγκες κατά βαθμίδα ή ειδικότητα.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα φιλοξενούνται σε ειδική έντυπη έκδοση και στον ιστοχώρο του Π.Ι. Το βιβλιάριο των Προαιρετικών Σεμιναρίων έχει αποσταλεί στα σχολεία σε έντυπη μορφή. Αιτήσεις γίνονται δεκτές από εν ενεργεία εκπαιδευτικούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα 50 μέρες πριν την προγραμματισθείσα έναρξη του κάθε σεμιναρίου, μέσω της ιστοσελίδας του Π.Ι. www. pi.ac.cy. Τα σεμινάρια αυτά, όπως κάθε χρόνο, ξεκινούν στα μέσα Οκτωβρίου 2011 και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο του 2012.

 

w Σεμινάρια σε σχολική βάση για τη χρονιά 2011-2012.

Γενικός σκοπός των σεμιναρίων είναι τόσο η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όσο και η συνεργασία τους στην ανάπτυξη και εφαρμογή διαφόρων σχεδίων δράσης μέσα στα πλαίσια των αναγκών και στόχων της κάθε σχολικής μονάδας. Τα σεμινάρια διοργανώνονται κατά το χρόνο λειτουργίας των σχολείων, με ομάδες ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών. Οι ομάδες μπορούν να συγκροτηθούν από εκπαιδευτικούς που εργάζονται στο ίδιο σχολείο ή σε γειτονικά σχολεία (στήριξη δικτύων σχολείων).

Όσον αφορά στη δομή των σεμιναρίων προσφέρονται: α. σεμινάρια μιας συνάντησης (διάρκειας τουλάχιστον μιας ώρας) η οποία θα έχει ως στόχο μια γενική ενημέρωση πάνω στο θέμα που θα επιλεγεί από τη σχολική μονάδα β. σειρά συναντήσεων, η οποία πέρα από την ενημέρωση θα ως έχει στόχο τη στήριξη και την εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών και σχεδίων δράσης στη θεματική περιοχή που θα επιλέξει η σχολική μονάδα. Σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός των συναντήσεων και πρακτικών εφαρμογών συναποφασίζεται από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και τον/τη λειτουργό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ανάλογα με τις ανάγκες της δράσης και τα χρονοδιαγράμματα που θα τίθενται.

Κατά τη σχολική χρονιά 2011-12, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προώθηση των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων. Το περιεχόμενο και η μορφή του σεμιναρίου συγκεκριμενοποιούνται μετά από συνεννόηση με τον/τη λειτουργό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ανάλογα με τις ανάγκες και προτιμήσεις των εκπαιδευτικών.

 

w Σεμινάρια για γονείς για τη χρονιά 2011-2012.

Ο γενικός σκοπός των σεμιναρίων είναι τόσο η ενημέρωση πάνω σε διάφορα θέματα όσο και η σύνδεση σχολείου και οικογένειας, μέσα από την εμπλοκή και συμμετοχή των γονέων στις διάφορες

εκπαιδευτικές διαδικασίες. Τα σεμινάρια για γονείς διεξάγονται είτε σε απογευματινό - βραδινό χρόνο είτε, σε κάποιες περιπτώσεις, κατά το χρόνο λειτουργίας των σχολείων. Τα σεμινάρια μπορεί να έχουν τη μορφή παρουσίασης, με συζήτηση και δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα, ή μπορεί να διεξάγονται μέσα στην σχολική τάξη, όπου γονείς και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν κοινές εμπειρίες και βιώματα τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους με δυνατότητες επέκτασης.

 

w Προγράμματα Επιμόρφωσης Στελεχών της Εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2011 – 2012.

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προσφέρει Προγράμματα Επιμόρφωσης Στελεχών της Εκπαίδευσης, στα οποία περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: (α) Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Νεοπροαχθέντων Διευθυντών Δημοτικής Εκπαίδευσης (β) Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Νεοπροαχθέντων Διευθυντών Μέσης, Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και (γ) Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Βοηθών Διευθυντών Μέσης, Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Βασικός σκοπός των Προγραμμάτων είναι να καταστήσει το Διευθυντή Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης και το Βοηθό Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης ικανό να ασκήσει αποτελεσματική ηγεσία στη σχολική του μονάδα, καθιστώντας τον φορέα αλλαγής. Μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα επιμόρφωσης τα στελέχη της εκπαίδευσης αναμένεται να αναπτύξουν τις απαραίτητες γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν επάξια στα καθήκοντα που προνοεί ο ρόλος τους. Τα Προγράμματα προσφέρονται κατά το διάστημα Οκτώβριος 2011 - Μάιος 2012 σε Λευκωσία και Λεμεσό.

 

w Πρόγραμμα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Νεοεισερχόμενων Εκπαιδευτικών και Μεντόρων Δημοτικής και Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής/Επαγγελματικής Εκπαίδευσης 2011-12.

Κεντρικός άξονας του Προγράμματος είναι η ενημέρωση και η προετοιμασία των Νεοεισερχομένων στην Εκπαίδευση με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή διαδραματίζουν οι Μέντορες, οι οποίοι επιμορφώνονται στα πλαίσια του Προγράμματος και προσφέρουν μεντορικό έργο σε Νεοεισερχομένους στις σχολικές μονάδες που εργάζονται. Το Πρόγραμμα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης αποτελείται από επιμόρφωση που θα προσφερθεί σε κεντρικό επίπεδο (Φάση Α΄, Φάση Β΄ και Φάση Γ΄), καθώς και στήριξη των Νεοεισερχόμενων Εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα από Μέντορες (Φάση Β΄). Το Πρόγραμμα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης αναμένεται να διαρκέσει από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι και τα τέλη Μαΐου 2012.

 

w Πρόγραμμα Καινοτόμων Σχολείων στα πλαίσια της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με την εταιρία Microsoft για τη σχολική χρονιά 2011-12.

Κατόπιν επιλογής από τη διεθνή κριτική επιτροπή της Microsoft 60 σχολεία διεθνώς (συμπεριλαμβανομένου του Β΄Δημοτικού Σχολείου Τσερίου) θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα. Η επιλογή ενός σχολείου από την Κύπρο είναι πολύ σημαντική και αναδεικνύει την καινοτόμο δράση και τη δημιουργική εργασία των εκπαιδευτικών μας. Κριτήρια επιλογής για συμμετοχή στο Πρόγραμμα ήταν η πραγματοποίηση δημιουργικών δράσεων και η εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών σε σχέση με την Τεχνολογία στα σχολεία.

Τα επιλεγέντα σχολεία θα συμμετάσχουν στη διεθνή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Washington DC το Νοέμβριο του 2011. Ακολούθως, κατά τη διάρκεια της χρονιάς τα σχολεία θα συνεργαστούν με άλλα σχολεία άλλων χωρών και, με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων, θα υλοποιήσουν καινοτόμες δράσεις στη σχολική τους μονάδα.

 

w Προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη μαθησιακή διαδικασία.

Το Π.Ι. προκηρύσσει διαγωνισμό για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που αφορά σχεδιασμό και ανάπτυξη εφαρμοσμένης μαθησιακής δραστηριότητας με την ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού θα επιλεγούν τρεις προτάσεις για συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Microsoft που θα διεξαχθεί στη Λισσαβώνα στις 19-22 Μαρτίου 2012. Η επιλογή θα γίνει από τριμελή επιτροπή (εκπρόσωπος της Microsoft, εκπρόσωπος του Π.Ι. και εκπρόσωπος των διευθύνσεων εκπαίδευσης του ΥΠΠ), με βάση κριτήρια που αναδεικνύουν την πρόσθετη αξία της ενσωμάτωσης των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία με έμφαση σε δημιουργικές και καινοτόμες δράσεις που αξιοποιούν τα Ν.Α.Π. Στα πλαίσια του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν σχετικές ενημερωτικές συναντήσεις (στη Λευκωσία στις 28/9/2011 και στη Λεμεσό στις 29/9/2011), όπου παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες για το διαγωνισμό, κριτήρια συμμετοχής και παραδείγματα καλών εφαρμογών.

Όλες οι προτάσεις θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα διοργανώσει το Π.Ι. με θέμα την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία τον Φεβρουάριο του 2012. Για τους 3 νικητές του διαγωνισμού θα καλυφθούν τα έξοδα του κόστους συμμετοχής στο διαγωνισμό, η μεταφορά και η διαμονή στη Λισσαβώνα.

 

w Πρόγραμμα Ταχύρρυθμης Εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στα Δημόσια Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει αναλάβει υποστηρικτικό και παιδαγωγικό ρόλο στα πλαίσια του Προγράμματος Ταχύρρυθμης Εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στα Δημόσια Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, το οποίο αφορά στην ομαλή ένταξη των αλλόγλωσσων μαθητών στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα προσφέρει επιμόρφωση και στήριξη στη σχολική μονάδα, στους/στις εκπαιδευτικούς που έχουν αναλάβει τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε αλλόγλωσσους μαθητές/τριες Μέσης Εκπαίδευσης κατά το τρέχον σχολικό έτος. Η Α΄ Φάση της επιμόρφωσης περιλαμβάνει τρεις επιμορφωτικές συναντήσεις και προσφέρεται κατά το διάστημα Οκτώβριος - Νοέμβριος 2011 σε πρωινό χρόνο (9:00-13:30).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










244