Επιμορφωτικό Σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς των Εσπερινών Σχολείων


Μετά από ένα σύντομο Καλωσόρισμα από την κ. Γεωργία Κούμα, Επιθεωρήτρια Φιλολογικών μαθημάτων, η Δρ Ζήνα Πουλλή, Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης απηύθυνε το δικό της Χαιρετισμό. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις: Βελτίωση σχολικού κλίματος και επικοινωνίας, από τον κ. Χρίστο Σωκράτους, Φιλόλογο – Συνδετικό Λειτουργό Αλφαβητισμού, Μοντέλο μικτής μάθησης στα εσπερινά σχολεία από την Ελένη Παπαϊωάννου, Φιλόλογο, Χρήση της γλώσσας από ενήλικες μαθητές, από τον Γιώργο Γεωργίου, Φιλόλογο – Γλωσσολόγο και Προτάσεις – εισηγήσεις εύρυθμης λειτουργίας εσπερινού σχολείου, από τον Δρα Γιώργο Κάκουρα, Διευθυντή του Εσπερινού Λάρνακας.

Οι τέσσερις εισηγητές, που συνόδευαν τις εισηγήσεις τους με σχετικές διαφάνειες, στήριξαν όχι μόνο θεωρητικά διάφορες πτυχές προσέγγισης, επικοινωνίας και διδασκαλίας – μάθησης των ενηλίκων, καθώς και την ιδιομορφία και ιδιαίτερη κουλτούρα των εσπερινών σχολείων, αλλά παρουσίασαν και καλές πρακτικές αντιμετώπισης προβλημάτων που στοχεύουν στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, χωρίς να παραβιάζονται η νομοθεσία και οι Κανονισμοί λειτουργίας των εσπερινών σχολείων.

Στα ενδιάμεσα των εισηγήσεων αναπτύχθηκε ένας ζωντανός και γόνιμος διάλογος μεταξύ των συνέδρων. Τη συζήτηση κατηύθυναν η Δρ Ζήνα Πουλλή και ο Δρ Παναγιώτης Μαύρος, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί κατέθεσαν τις θέσεις και απόψεις τους επί πολλών θεμάτων που τους ταλανίζουν και τους προβληματίζουν, ευχαριστώντας συνάμα τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης για την ευαισθησία και το συνεχές ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων των εσπερινών σχολείων. Μεταξύ άλλων, οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν τροποποίηση κάποιων Κανονισμών λειτουργίας των Εσπερινών Σχολείων, εκσυγχρονισμό των Προγραμμάτων Σπουδών, των σχολικών εγχειριδίων, των Κλάδων, μελέτη - αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, παροχή στήριξης σε εκπαιδευόμενους/ες, τοποθέτηση Συμβούλων, δημιουργία τάξεων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας (ενισχυτικά, εντατικά μαθήματα), λήψη μέτρων καλύτερης αντιμετώπισης των απουσιών των εκπαιδευομένων.

Τονίστηκε εμφαντικά ότι οι Διευθύνσεις και οι Καθηγητικοί Σύλλογοι μπορούν να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και να υιοθετούν καινοτομίες που στοχεύουν στην προσφορά ποιοτικής μάθησης προς ενηλίκους, να εμπλέκονται δημιουργικά σε προγράμματα που θα διευρύνουν τις γνώσεις των εμπλεκομένων και να αναπτύσσουν περαιτέρω δεξιότητες και ικανότητες που θεωρούνται κομβικής σημασίας στον 21ο αι., να καλλιεργούν διαχρονικές αξίες και αρχές, να κάνουν αισθητή την παρουσία και προσφορά τους εντός και εκτός της σχολικής τους μονάδας. Επιπλέον, η αξιοποίηση των γνώσεων και εμπειριών των εκπαιδευομένων, ο ζήλος με τον οποίο εργάζονται οι εκπαιδευτικοί των εσπερινών σχολείων, η γνώση και κατανόηση -μέσα σε λελογισμένα όρια - των ποικίλων προβλημάτων του κάθε εκπαιδευόμενου και της κάθε εκπαιδευόμενης, θα συμβάλουν στη βελτίωση της κουλτούρας του σχολείου και στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων.

Οι σύνεδροι ζήτησαν από το Υπουργείο όπως συνεχίσει τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων, εκ των οποίων μερικά μπορεί να γίνονται και σε σχολική βάση.

Η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης ανέφερε πως κάποια χρόνια προβλήματα των Εσπερινών έχουν ήδη επιλυθεί και παίνεψε όλες τις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς που έχουν επιδείξει πλούσια δράση (π.χ. διοργάνωση Συνεδρίων, έκδοση εφημερίδας/περιοδικού, ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων) βγαίνοντάς έξω από τον «μικρόκοσμό» τους, δηλώνοντας συνάμα πως τα προβλήματα που αναφύονται μπορούν να γίνουν πρόσκληση - πρόκληση για επιτυχή αντιμετώπισή τους. Τελειώνοντας, ανέφερε πως με την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, η πορεία των εσπερινών σχολείων θα είναι ανοδική.

*Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










180