Επίσημη πρώτη για το «Αναγέννησις» στο ΤΕΠΑΚ


Την πλήρη στήριξη του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων προς το ευρωπαϊκό ερευνητικό Έργο "Αναγέννησις", εξέφρασε ο Υπουργός Τάσος Μητσόπουλος, κατά την  επίσημη παρουσίαση και εναρκτήρια τελετή του έργου, που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου. Στο Έργο συμμετέχει το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Την εναρκτήρια τελετή παρακολούθησαν πέραν των 120 ατόμων μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι του ΕΤΕΚ, των δημοτικών Αρχών, και του Τμήματος Δημοσίων Έργων, επαγγελματίες μηχανικοί, εργολήπτες, ερευνητές, ακαδημαϊκοί και φοιτητές.

Στην εναρκτήρια τελετή έγινε καλωσόρισμα  από τον Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής καθηγητή Διόφαντο Γλ. Χατζημιτσή. Επίσης περιλάμβανε χαιρετισμό της Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγήτρια Ελπίδα Κεραυνού και  του έντιμου Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσου Μητσόπουλου. Στο τέλος έγινε παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος από τον Καθηγητή Κύπρο Πηλακούτα (Συντονιστή του προγράμματος).

Με διάρκεια 42 μήνες και συνολικό προϋπολογισμό 4,5 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ, το ερευνητικό Έργο "Αναγέννησις", το οποίο χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αναπτύξει καινοτόμες λύσεις για την επαναχρησιμοποίηση όλων των υποπροϊόντων, τα οποία λαμβάνονται από την ανακύκλωση των μεταχειρισμένων  ελαστικών, σε εφαρμογές οπλισμένου σκυροδέματος, οι οποίες θα είναι υψηλής καινοτομίας και θα έχουν χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι κύριοι στόχοι του ερευνητικού Έργου θα επιτευχθούν κυρίως μέσω εργαστηριακών δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη διαφόρων τύπων σκυροδέματος, π.χ. «υψηλά παραμορφώσιμο» περισφιγμένο σκυρόδεμα, «ινοπλισμένο» σκυρόδεμα, και «ελαστικοποιημένο» σκυρόδεμα. Το έργο θα περιλαμβάνει και πιλοτικές δραστηριότητες όπου οι διάφοροι τύποι σκυροδέματος θα χρησιμοποιηθούν σε τουλάχιστον πέντε πιλοτικές κατασκευές. Επίσης, θα αναπτυχθούν οδηγίες σχεδιασμού και θα αποτιμηθεί ο κύκλος ζωής των υλικών και των πιλοτικών κατασκευών.

Το Έργο αποτελεί συνεργασία 17 φορέων από 8 ευρωπαϊκές χώρες (Βοσνία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος και Ρουμανία). Πέραν του ΤΕΠΑΚ, στο Έργο συμμετέχει από κυπριακής πλευράς και η εταιρεία προκατασκευασμένου σκυροδέματος ZebraGeneralConstructionsLtd. Συντονιστής είναι ο Κύπριος καθηγητής Κύπρος Πηλακούτας, ο οποίος κατέχει την έδρα «Κατασκευαστικής Καινοτομίας» στο Τμήμα  Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Sheffield, ενώ στην ερευνητική ομάδα του ΤΕΠΑΚ συμμετέχει ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, καθηγητής Διόφαντος Γλ. Χατζημιτσής και οι Δρ Κυριάκος Θεμιστοκλέους, Δρ Κυριάκος Νεοκλέους και Δρ ΜαρίλιαΠαναγιώτου.

Μετά την τελετήπραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων και αξιωματούχων του Πανεπιστημίου κατά την οποία συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τομείς ανάπτυξης των συνεργασιών μεταξύ των δυο πλευρών. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από πλευράς ΤΕΠΑΚ η Πρύτανης Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού, ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός,  ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας αναπληρωτής καθηγητής Κρίστης Χρυσοστόμου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής καθηγητής Διόφαντος Γλ. Χατζημιτσής, ο εκτελών χρέη Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών κ. Φιλίππος Φιλίππου και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας Δρ. ΖήνωναςΑχιλλίδης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










121