Επίσημο καλωσόρισμα στην Οξφόρδη για τους πρώτους Κύπριους φοιτητές της νέας υποτροφίας Κυπριανού


Θερμό καλωσόρισμα επεφύλαξε το Κολέγιο Brasenose του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στους δυο πρώτους φοιτητές από την Κύπρο που θα ακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές στο φημισμένο βρετανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, λαμβάνοντας τη νέα υποτροφία που θέσπισαν ο Ρόμπερτ Κυπριανού και η σύζυγός του Σούλα.
Η υποτροφία θα χρηματοδοτείται εις το διηνεκές από τον κ. Κυπριανού, διακεκριμένο επιχειρηματία στον τομέα των χρηματοοικονομικών, ο οποίος ήταν ο πρώτος Κύπριος που φοίτησε στο συγκεκριμένο κολέγιο (σπουδάζοντας Πολιτική, Φιλοσοφία και Οικονομικά) και πιθανώς ο πρώτος Κύπριος φοιτητής γενικά στην Οξφόρδη.
Οι δύο πρώτοι υπότροφοι είναι η Άντρια Παντελίδου και ο Πιερής Χριστοφή, αμφότεροι από τη Λάρνακα. Οι δύο φοιτητές παρέστησαν σε επίσημο γεύμα παρουσία του Διευθυντή του Κολεγίου Brasenose Τζον Μπάουερς, του Υπάτου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδη Ευρυβιάδη, του κ. Κυπριανού και της συζύγου του, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου, καθώς και άλλων Κύπριων φοιτητών της Οξφόρδης.
Το πρώτο τέκνο της πρώτης γενιάς Κυπρίων μεταναστών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως λέει, ο κ. Κυπριανού πίστευε πάντα ότι το νεανικό έμψυχο δυναμικό της Κύπρου βρίθει ταλέντου και ικανοτήτων. Αποφάσισε λοιπόν να συνδέσει τον τόπο καταγωγής του και την alma mater του χρηματοδοτώντας κάθε χρόνο τις σπουδές και τη διαβίωση τουλάχιστον ενός φοιτητή από την Κύπρο στην Οξφόρδη.
«Είχα αφυπηρετήσει μετά από μια καλή σταδιοδρομία και ήμουν στην ευτυχή θέση να μπορώ να δώσω κάτι πίσω. Είχα ήδη αρχίσει να βοηθώ το Κολέγιο για κάποιον καιρό ως οικονομικός σύμβουλος στο ταμείο δωρεών του Κολεγίου. Το προφανές ήταν να κάνω μια συνεισφορά ακριβώς στο ίδιο ταμείο.
»Άρχισα να σκέφτομαι κάποια κυπριακή διασύνδεση της χορηγίας μου. Σε συζητήσεις με το Κολέγιο, κυρίως με τη δρ Λιζ Μίλερ στο γραφείο Σχέσεων Αποφοίτων συχνά αναλογιστήκαμε αν θα μπορούσε να θεσπιστεί μία υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές μόνο για Κύπριους φοιτητές. Δεν γνωρίζαμε αν κάτι τέτοιο θα γινόταν αποδεκτό από το Κολέγιο και το Πανεπιστήμιο ή αν ήταν καν νόμιμο. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ήρθε η κρίση του 2013 στην Κύπρο, κάτι που με έκανε ακόμα πιο αποφασισμένο να εξασφαλίσω την κυπριακή υποτροφία. Με την υποστήριξη της Λιζ Μίλερ και του πρώην Προέδρου του Κολεγίου, Καθηγητή Άλαν Μπάουμαν, καθώς και του ταμία του Κολεγίου Φίλιπ Μπάρκερ καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη του Κολεγίου και του Πανεπιστημίου. Πείσαμε μάλιστα το Πανεπιστήμιο ότι επρόκειτο για τόσο καλό σκοπό ώστε πρόσφεραν πρόσθετη χρηματοδότηση επιπλέον της δικής μου προσφοράς».
Η υποτροφία απονέμεται με βάση την ακαδημαϊκή αριστεία – πρώτα οι υπότροφοι πρέπει να εξασφαλίσουν θέση στις μεταπτυχιακές σπουδές στην Οξφόρδη μέσω της κανονικής διαδικασίας αίτησης και αξιολόγησης και μόνο τότε μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την υποτροφία στο Brasenose, το οποίο και πάλι επιλέγει τον υπότροφο μεταξύ των πιθανών περισσότερων του ενός υποψηφίων με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια.
Πέρα από την ακαδημαϊκή αξία του υποψηφίου, ο μόνος άλλος όρος είναι να είναι κάτοικος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως φυλετικής προέλευσης, θρησκείας ή φύλου.
Η υποτροφία καλύπτει πλήρως το κόστος των διδάκτρων και προσφέρει πρόσθετα κονδύλια για να καλύπτονται λογικά έξοδα διαβίωσης. Συνολικά το ποσό της υποτροφίας ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 35-37.000 λίρες (50-53.000 ευρώ) ανά φοιτητή κάθε έτος. Αν δεν υπάρχει επιτυχής υποψήφιος, τότε το ποσό παραμένει διαθέσιμο ώστε να προσφερθεί μία πρόσθετη θέση υποτρόφου τον επόμενο χρόνο.
Ο Πιερής Χριστοφή τελείωσε την Αμερικανική Ακαδημία της Λάρνακας και μετά τη στρατιωτική του θητεία ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Warwick στα μαθηματικά. Στην Οξφόρδη θα κάνει το μεταπτυχιακό του στην εφαρμοσμένη στατιστική, ενώ έχει συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων.
«Είμαι πάρα πολύ περήφανος που είμαι στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πιερής. «Η ευκαιρία να σπουδάσω με υποτροφία είναι καταπληκτική και είμαστε πολύ ευγνώμονες στην οικογένεια Κυπριανού και στο Κολέγιο του Brasenose. Οι ευκαιρίες που έρχονται με τη φοίτηση είναι σίγουρα πολύ σημαντικές, όχι μόνο για την εντυπωσιακή ποιότητα εκπαίδευσης αλλά και για το δίκτυο αποφοίτων που διαθέτει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης».
Η Άντρια μετά το Παγκύπριο Λύκειο αποφοίτησε με Άριστα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου με σπουδές Νομικού Δικαίου, λαμβάνοντας και το Βραβείο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Κατέχει επίσης δίπλωμα Νομικών και Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το μεταπτυχιακό της στην Οξφόρδη θα είναι πάνω στο Νομικό Δίκαιο και τα Χρηματοοικονομικά.
«Είμαι πολύ περήφανη που παρακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Η συγκεκριμένη υποτροφία μου έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσω ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διεπιστημονικό πρόγραμμα που συνδυάζει τη νομική με τα χρηματοοικονομικά. Επίσης, η υποτροφία μας δίνει τη δυνατότητα να φοιτήσουμε στο Brasenose, το οποίο έχει σημαντική ιστορία και παράδοση με τους νομικούς, με αποφοίτους όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον. Είμαστε και οι δύο ευγνώμονες στον Ρόμπερτ και τη Σούλα Κυπριανού για την υποτροφία», είπε η Κύπρια φοιτήτρια.
Αναφερόμενος στου δύο αποδέκτες της υποτροφίας του, ο Ρόμπερτ Κυπριανού έκανε λόγο για δύο «υπέροχους» φοιτητές. «Αισθάνθηκα υπερήφανος όταν τους γνώρισα, αυτούς και τις οικογένειές τους, που η Κύπρος μπορεί να παράγει τόσο ακαδημαϊκά προικισμένους νέους ανθρώπους, ώριμους και προσγειωμένους. Κάνουν και την Κύπρο υπερήφανη».
Ο κ. Κυπριανού θα ήθελε η πρωτοβουλία του πέρα από την ωφέλεια που θα έχει για τους τυχερούς φοιτητές που θα την πάρουν να έχει πολλαπλό αντίκτυπο, παρακινώντας ενδεχομένως και άλλους Κύπριους σε ανάλογες κινήσεις. «Όταν η οικονομία ήταν δυνατή και το τραπεζικό σύστημα λειτουργούσε καλά ήμασταν ικανοί να δίνουμε καλή εκπαίδευση στα παιδιά μας χωρίς πολλή πρόσθετη βοήθεια. Τώρα όμως έχουμε ένα ζήτημα στην Κύπρο και σκέφτομαι ότι υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης της ανώτερης εκπαίδευσης. Και σκέφτομαι ότι αν ένα τέτοιο κολέγιο παρέχει την ευκαιρία σε φοιτητές να έρθουν να σπουδάσουν στην Οξφόρδη ίσως να προσφέρει κάποια έμπνευση και σε άλλους που ενδεχομένως θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά μας να αποκτήσουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Είναι πολύ σημαντικό – χρειαζόμαστε τη γενιά μας να παίξει το ρόλο της στο μέλλον. Ελπίζω ότι αυτή η υποτροφία θα καταστήσει γνωστό ότι υπάρχει ανάγκη και να κάνουν και άλλοι ένα βήμα μπροστά και να σκεφτούν τις ευρύτερες ανάγκες των Κυπρίων φοιτητών, όχι μόνο όσων μπορούν να έρθουν σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα σαν κι αυτό».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










367