Επίσκεψη του υπουργού Παιδείας και ΠΟΕΔ στο Μουσείο Εκπαίδευσης στη Βάσα Κοιλανίου


 Την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013, ο Υπουργός παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος, αξιωματούχοι του Υπουργείου και μέλη της Γραμματείας της ΠΟΕΔ συμμετείχαν σε οργανωμένη επίσκεψη στο Μουσείο Εκπαίδευσης στο χωριό Βάσα Κοιλανίου. Η συγκεκριμένη επίσκεψη εντάχθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων που έχουν οργανωθεί μετά από συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Στις εκδηλώσεις έχουν εμπλακεί σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης με ξεναγήσεις, εικαστικά δρώμενα και εκθέσεις έργων παιδικής τέχνης σε διάφορα μνημεία και χώρους της Κύπρου όπως ο Αρχαιολογικός Χώρος Κάτω Πάφου, το Κάστρο του Κολοσσιού, το Θέατρο του Κουρίου και το Κάστρο της Λάρνακας.

Η θεματική της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων για τη φετινή χρονιά ήταν «Η Κληρονομιά της Εκπαίδευσης», που είχε άμεση σχέση με τη θεματική και το περιεχόμενο του Μουσείου Εκπαίδευσης. Πέρα από την ενημέρωση των συμμετεχόντων, η επίσκεψη στο Μουσείο Εκπαίδευσης προσέδωσε συμβολική σημασία στον εορτασμό. Η επίσκεψη άρχισε στις 11:30 π.μ. και περιλάμβανε παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος με τη συμμετοχή παιδιών από το Δημοτικό Σχολείο Πισσουρίου, ξενάγηση στους χώρους του μουσείου από την κ. Άννα Μαραγκού, παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος από τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς και σύντομη ξενάγηση στο χωριό.

Το Μουσείο Εκπαίδευσης συνδυάζει τη σύγχρονη τεχνολογία της εικόνας με την ιστορική αλήθεια. Οι επισκέπτες ενημερώνονται τόσο για την ιστορία της κοινότητας, όσο και την ιστορία της κυπριακής δημοτικής εκπαίδευσης στην ύπαιθρο την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Αγγλοκρατίας. Η σκηνογραφική προσέγγιση, η διαδραστικότητα των εκθεμάτων (παλιές φωτογραφίες, βιβλία, εικόνες, σχολικά αντικείμενα κτλ), ο μοντέρνος ηλεκτρονικός εξοπλισμός (οθόνες αφής, ήχος και εικόνα) κεντρίζουν το ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή των επισκεπτών.

Το μουσείο αποτελείται από τέσσερις ενότητες – σταθμούς: Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στην ιστορία του χωριού Βάσα, τις ασχολίες των κατοίκων, τη λειτουργία του σχολείου στην κοινότητα μέσα από το πέρασμα των χρόνων, αλλά και στις σημαντικές προσωπικότητες που προσέφεραν στην παιδεία και σχετίζονται με την κοινότητα. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται η ιστορία της εκπαίδευσης στην κυπριακή ύπαιθρο κατά την Τουρκοκρατία, όπου προβάλλεται ο εξέχοντας ρόλος της Εκκλησίας της Κύπρου. Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζεται η δημοτική εκπαίδευση κατά την Αγγλοκρατία, με έμφαση στον εθνικό χαρακτήρα που αναπτύσσει η παιδεία, αλλά και τον έλεγχο που προσπάθησαν να επιβάλλουν σε αυτήν οι Άγγλοι. Η τέταρτη ενότητα – σταθμός ζωντανεύει από το παρελθόν μία παραδοσιακή τάξη ενός αλληλοδιδακτικού σχολείου με ξύλινα θρανία – πάγκους, δασκαλοκαθέδρα, μαυροπίνακα, τηλέγραφους, αμμοδόχη, ημικύκλια και πινακίδες.

Από τον Οκτώβριο του 2012 στο Μουσείο Εκπαίδευσης προσφέρονται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά δημοτικών σχολείων. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται με την αρωγή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο απέσπασε για τη διεξαγωγή των προγραμμάτων δύο εκπαιδευτικούς. Πραγματοποιούνται τρεις μέρες την εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή) με δυνατότητα συμμετοχής μέχρι πενήντα παιδιών την ημέρα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











108