Επιστολή αγωνίας από τους γονείς των μαθητών του Ζ΄ Δημοτικού Πάφου. Τι θα γίνει με τα παιδιά μας;


Κραυγή αγωνίας για το μέλλον των μαθητών-παιδιων τους εκπέμπουν με επιστολή τους στον υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή, ο Πρόεδρος και Μέλη του  Συνδέσμου Γονέων και  Κηδεμόνων Ζ΄ Δημοτικού Σχολείου Πάφου.

Αναφέρουν στην επιστολή τους:

 

«Έντιμε κ. Υπουργέ ,

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Α΄ Λύκειο Πάφου ημερ. 17/6/14 με στόχο την εξεύρεση λύσης για να στεγαστεί το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο Πάφου και στην οποία τόσο οι Σύνδεσμοι Γονέων των Β΄και Ζ΄ Δημοτικών Σχολείων Πάφου όσο και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Πόλης και Επαρχίας Πάφου προσεκλήθησαν μετά από πιέσεις την τελευταία στιγμή νοιώσαμε εξαπατημένοι και με μια αίσθηση ότι βρεθήκαμε προ τετελεσμένων. Οι μεθοδεύσεις της Ομοσπονδίας Μέσης Εκπαίδευσης και της Σχολικής Εφορίας Πάφου θεωρούμε ότι είναι το λιγότερο απαράδεκτες.

Η ακαταλληλότητα του Νικολαΐδειου Γυμνασίου κτιριακά ήταν κάτι που γνώριζαν όλοι οι φορείς και εδώ και χρόνια απέκρυπταν. Ένα ένοχο μυστικό που το γνώριζαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υ.Π.Π, η Σχολική Εφορία, τοπικοί παράγοντες και ο κόσμος της Πάφου.

Επειδή κανένας δεν έκανε αυτό που θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια ψάχνουμε τώρα να λύσουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με προχειρότητες και με μια αίσθηση δικτατορίας από κάποιους του αποφασίζομε και διατάζομε.

Πρώτη λύση που ακούστηκε από κάποιους το κλείσιμο του Β΄ Λυκείου ενός ιστορικού Λυκείου στο κέντρο της Πάφου την στιγμή που το Α΄ Λύκειο εξελίσσεται σε μαμούθ και έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον ορισμό του ιδανικού σχολείου σε μέγεθος. Επειδή υπήρξαν οι δικαιολογημένες αντιδράσεις από τον Σύνδεσμό Γονέων του Β΄ Λυκείου προχώρησαν στην επίσης απαράδεκτη πρόταση για κλείσιμο του Ζ΄ Δημοτικού Σχολείου.

Θα ήταν καλό να ενημερωθείτε κ. Υπουργέ από τους συνεργάτες σας στο Υπουργείο για το πόσες προσπάθειες έχουμε καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια για να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις που είχαν δημιουργηθεί στο Ζ΄ Δημοτικό Σχολείο  και λόγω της αδιαφορίας κάποιων είχαν αφήσει να διαιωνίζονται. Φέτος οι προσπάθειες αυτές είχαν θετικό αποτέλεσμα όπως σας έχει ενημερώσει και η Ομοσπονδία αφού τα τρία γειτονικά σχολεία υιοθέτησαν κοινές θέσεις για επίλυση των προβλημάτων αυτών. Τώρα, που το Ζ΄ Δημοτικό Σχολείο αποκτά ξανά τη δυναμική του, κάποιοι τους οποίους αναφέραμε πιο πάνω, για να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα μεθοδεύουν το κλείσιμο του σχολείου θυματοποιώντας τα παιδιά του Σχολείου μας.

Το κλείσιμο του σχολείου θα ήταν μέγα λάθος και ατόπημα για τους εξής λόγους.

1)    Το κτίριο του Ζ΄ Δημοτικού Σχολείου είναι το μόνο με αντισεισμικές προδιαγραφές -ας γνωματεύσουν γι’ αυτό οι τεχνικές υπηρεσίες του Υ.Π.Π- από τα τρία γειτονικά σχολεία που θα αντέξει σε βάθος χρόνου. Τόσο το Α όσο και το Β΄ Δημοτικό Σχολείο είναι κτίρια πετρόχτιστα και διατηρητέα που μπορεί σε μερικά χρόνια να παρουσιάσουν προβλήματα . Τι θα γίνει τότε, σε μια τέτοια περίπτωση θα μείνει το κέντρο της Πάφου χωρίς δημοτικό σχολείο;

2)    Όλοι εκείνοι που μιλάνε για αποκέντρωση και περιφερειακά σχολεία έχουν διερευνήσει  σε βάθος τις  πραγματικές ανάγκες όλων εκείνων των γονιών που είτε διαμένουν είτε εργάζονται στο κέντρο της πόλης; Στο κέντρο υπάρχουν τα κυβερνητικά κτίρια που στεγάζουν πολλές υπηρεσίες, το δικαστήριο, η Α.ΤΗ.Κ, η αστυνομία και πολλοί άλλοι ιδιώτες και τα τρία σχολεία καλύπτουν τις ανάγκες των γονιών που δουλεύουν εκεί.

3)    Κανείς στη σύσκεψη από αυτούς που πρότεινε το κλείσιμο του σχολείου μας απάντησε τι θα γίνει με τα παιδιά του Ζ΄ Δημοτικού Σχολείου. Τόσο το Α΄ όσο και το Β΄ Δημοτικό είναι υπερπλήρη. Τα παιδιά αυτά τα οποία εμείς δεν τα βλέπουμε ως αριθμό είναι σε ποσοστό 80-85% αλλόγλωσσα κατοικούν γύρω από το σχολείο και πηγαινοέρχονται περπατητά. Αντίθετα με την πλειονότητα των παιδιών του Νικολαΐδειου Γυμνασίου.

4)    Υπάρχουν άλλες λύσεις για προσωρινή μεταστέγαση του Νικολαΐδειου οι οποίες έχουν προταθεί λιγότερο ανώδυνες. Η προσωρινή συνύπαρξη του με το Β΄ Λύκειο, ή προσωρινή μεταστέγαση του στο Γυμνάσιο Θεοσκέπαστης.

5)    Υπάρχει και η απόφαση της Γ.Σ του Νικολαΐδειου Γυμνασίου για εγκατάσταση  των μαθητών σε λυόμενες αίθουσες και ανέγερση καινούργιου κτιρίου στον ίδιο χώρο. Αυτή η πρόταση απορρίφθηκε χωρίς συζήτηση και χωρίς να μας δοθούν κάποιες εξηγήσεις. Μήπως χρειάζεται κάποια πολιτική απόφαση αφού αν και ο χώρος ανήκει στο Εβκαφ δεν αλλάζει η χρήση για την οποία προορίστηκε.

6)    Τα μέλη της Σχολική Εφορίας που έκαναν την συγκεκριμένη πρόταση απουσίαζαν από την συνεδρία της Σχολικής Εφορίας ημερ. 12/6/14 όπου πάρθηκε η απόφαση ότι είναι εναντίον της κατάργησης οποιουδήποτε σχολείου; Τις αποφάσεις σας τις απέστειλαν με επιστολή ημερ.13/6/14.

7)    Επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Δημοτικό Σύμβουλο Πάφου και υπεύθυνο της επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου μας ανέφερε ότι ποτέ δεν συναίνεσαν στο κλείσιμο κανενός σχολείου αντίθετα με όσα λανθασμένα κάποιοι μεταφέρουν.

Κύριε Υπουργέ χθες με την παρουσία σας κάνατε τα παιδιά του σχολείου μας περήφανα και ευτυχισμένα. Ήταν κάτι για το οποίο πρόσμεναν και ανυπομονούσαν.

Θα θέλαμε τόσο εσείς όσο και οι τεχνοκράτες του Υ.Π.Π, η Σχολική Εφορία, οι φορείς της Μέσης Εκπαίδευσης και κυρίως όλοι εκείνοι οι γονείς με τις μονόπλευρες ευαισθησίες που αναπτύσσουν μόνο όταν επηρεάζονται τα συμφέροντα των δικών τους παιδιών να είχατε δει από κοντά την κατήφεια που διαδέχτηκε την χαρά της επίσκεψης σας. Ακούγοντας τα παιδιά την πιθανότητα κλεισίματος του σχολείου αποχωρούσαν τα περισσότερα κλαίγοντας και ρωτώντας γιατί ο Υπουργός είναι τόσο άδικος. Εμείς τι να τους απαντήσουμε κ. Υπουργέ; To σκηνικό που έχει δημιουργηθεί μας θυμίζει εισβολή και κατοχή ας μας εξηγήσουν κάποιοι μόνο που θα μπουν τα αντίσκηνα;

 

     

Με εκτίμηση

Προέδρος και Μέλη Συνδέσμου Γονέων & Κηδεμόνων  Ζ΄Δημοτικού Σχολείου Πάφου».

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










143