Επιστολή ΑΚΕΛ προς Καδή: Σε τι συνίσταται η συμφωνία Κυβέρνησης-Τρόικας για μέτρα στην παιδεία;


Το ΑΚΕΛ έστειλε σήμερα επιστολή στον υπουργό Παιδείας μες την οποία ζητεί να πληροφορηθεί επακριβώς σε τι συνίσταται αυτή η συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικας για τη λήψη μέτρων στο χώρο της παιδείας. Αυτό δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης μετά από συνάντηση που είχε με τη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ.  
«Χθες είχαμε επίσης, συνέχισε, τις δηλώσεις Βερκουλέσκου η οποία με πολύ ξεκάθαρο τρόπο έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη δική της νεοφιλελεύθερη άποψη για περικοπές στο χώρο της παιδείας» πρόσθεσε.
Εμείς θεωρούμε, είπε ο κ. Χριστοφίδης, ότι μια τέτοια προσέγγιση εν μέσω σοβαρής οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, κρίσης θα ήταν ακόμη ένα σοβαρό πισωγύρισμα για την Κύπρο και  ότι έγκαιρα θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα από τους Κυβερνώντες ότι η προσέγγιση της τρόικας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, δεν μπορεί να υιοθετηθεί.
“Η νέα χρονιά θα είναι μια φοβερά δύσκολη χρονιά για τα σχολεία μας. Οι προαγωγές, οι οποίες αναμένονται τέλη του Αυγούστου, η καθυστέρηση που υπήρξε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής δημιουργεί ένα σκηνικό μέσα στο οποίο θα τρέχουμε αρχές του Σεπτέμβρη να κάνουμε τοποθετήσεις και διορισμούς. Δεν υπάρχει πιθανότητα με αυτά τα δεδομένα να προλάβει το κάθε σχολείο να καταρτίσει το δικό του πρόγραμμα και φοβούμαστε πολύ ότι η ομαλότητα στα σχολεία θα αποκατασταθεί πολλές ημέρες, για να μην πω εβδομάδες μετά την επίσημη έναρξη των σχολείων”, πρόσθεσε
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, είπε, να λάβει όλα τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν – παρόλο που σημαντική ζημιά έχει ήδη γίνει – ούτως ώστε να μειωθούν οι σοβαρές επιπτώσεις στα σχολεία. Φοβούμαστε, σημείωσε, το ενδεχόμενο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να παρατηρηθεί ένα χάος στα σχολεία μας.
“Θέλω επίσης να στηρίξω με όλη την δύναμη που έχουμε ως ΑΚΕΛ, την άποψη που λέει ότι θα ήμασταν εντελώς άδικοι μετά τις περικοπές μισθών τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και ευρύτερα στους δημοσίους υπαλλήλους με στόχο να μην μείνει κανένας εκπαιδευτικός αδιόριστος έχοντας ως δεδομένο ότι από πέρσι ένας αριθμός κατά την άποψη μας σημαντικός έμεινε αδιόριστος, φέτος να έχουμε ακόμα λυπούμαι να προβλέψω αρκετούς που θα μείνουν εκτός σχολείων”, επισήμανε.
Είπε πως υπάρχουν μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν και θα πρέπει έγκαιρα να ληφθούν και στην βάση των εισηγήσεων της ΟΕΛΜΕΚ ούτως ώστε να αποτραπεί η αποστολή ακόμη μερικών δεκάδων τουλάχιστον εκπαιδευτικών στην ανεργία.
“Η περίοδος θα είναι ενδιαφέρουσα και υπό μια άλλη οπτική γωνία έχει ήδη εξαγγελθεί διάλογος για σημαντικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο σύστημα διορισίμων, στο σύστημα αξιολόγησης, επιμόρφωσης. Το μήνυμα μας είναι ένα – θα πρέπει ο  διάλογος να είναι διάλογος και να μην είναι ανακοίνωση αποφάσεων ή να μην είναι διάλογος για το θεαθήναι πέριξ του Δεκαπενταύγουστου διότι φαίνεται κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται τον Αύγουστο όταν η Βουλή και ο κόσμος  δεν είναι επικεντρωμένος στα ζητήματα της επικαιρότητας”, κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











129