Επιστολή Δ. Χανδριώτη στην Επ. Παιδείας για τη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων


Ο Διευθυντής Γυμνασίου Ακακίου, κ. Δημήτρης Ε. Χανδριώτης, απέστειλε προς τον Πρόεδρο και Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, την ακόλουθη επιστολή αναφορικά με το  προτεινόμενο από το Υπουργείο Παιδείας  και Πολιτισμού νομοσχέδιο περί Διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων.

«Θέμα: Συναινετική πρόταση στο πλαίσιο του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη, σχετικά με το προτεινόμενο από το Υπουργείο Παιδείας  και Πολιτισμού νομοσχέδιο περί Διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων.

Έντιμε κύριε Πρόεδρε και αξιότιμα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Χωρίς καμιά αμφιβολία η απόφαση της περασμένης Πέμπτης των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για αναβολή της ψήφισης των Νομοσχεδίων σχετικά με τους νέους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης αλλά και της Διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων ήταν μια σοφή απόφαση. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη απόφαση επιτρέπει να γίνουν από όλους τους εμπλεκόμενους στην Εκπαίδευση δεύτερες σκέψεις, μακριά από εμμονές και δογματισμούς, καθώς αυτό που διακυβεύεται, εν τέλει, είναι το μέλλον των παιδιών μας και ασφαλώς των επόμενων γενιών. Ο χρόνος λοιπόν αυτός, έστω και των ελάχιστων ημερών, θα πρέπει να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά, προκειμένου να παρθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις που θα λειτουργήσουν προς όφελος των παιδιών μας και του Δημόσιου Σχολείου. Σε αυτό λοιπόν το παράθυρο διαλόγου που έχει ανοίξει εντάσσεται και η πιο κάτω πρότασή μου, που αφορά τη Διεξαγωγή των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Όπως είναι καλά γνωστό η υφιστάμενη νομοθεσία που προνοεί για τη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων τέθηκε σε εφαρμογή το 2006, επί Προεδρίας του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, και το βασικό σκεπτικό της ήταν ότι απάλλασσε τους μαθητές από τις διπλές εξετάσεις (Ενιαίες και Εισαγωγικές), που ίσχυαν μέχρι τότε, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα που αυτές οι διπλές εξετάσεις προκαλούσαν στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά πρωτίστως στους μαθητές. Έκτοτε παρουσιάστηκαν κάποιες στρεβλώσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν - σε κάποιο βαθμό - με μεταγενέστερο τροποποιητικό νόμο. Ωστόσο, η συγχώνευση των δύο εξετάσεων σε μία έπασχε επιστημονικά, καθώς η μία εξέταση δεν μπορούσε να υπηρετήσει τους διαφορετικούς σκοπούς της απόλυσης και της πρόσβασης.   

Η δική μου λοιπόν πρόταση φιλοδοξεί, κρατώντας τα θετικά της ισχύουσας νομοθεσίας, να την εμπλουτίσει, θεραπεύοντας τη βασική της αδυναμία, η οποία αφορούσε τη μη διάκριση των εξετάσεων σε εξετάσεις απόλυσης και εξετάσεις πρόσβασης. Με τη δική μου λοιπόν πρόταση, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου αντί να παρακάθονται σε δεκατέσσερις (14) εξετάσεις στη διάρκεια ενός σχολικού έτους (πέντε (5) για το Α΄ τετράμηνο, πέντε (5) για το Β΄ τετράμηνο και τέσσερις (4)  εφ’ όλης της ύλης για σκοπούς πρόσβασης) και μάλιστα σε διάστημα ελάχιστων ημερών οι εννέα (9) από τις δεκατέσσερις (14) εξετάσεις, θα παρακάθονται σε μόνο πέντε (5) στο τέλος της σχολικής χρονιάς και - όπως θα εξηγήσω στη συνέχεια – με ειδική φόρμουλα θα επιτυγχάνεται ο διπλός σκοπός της διάκρισης των εξετάσεων σε εξετάσεις απόλυσης και εξετάσεις πρόσβασης.

Είναι γνωστό ότι ο ισχύων νόμος που προνοεί για τη Διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων είναι ο νόμος με αριθμό 22 (I) του 2006 και ο τροποποιητικός νόμος 51 (Ι) του 2007. Σκοπός των Παγκύπριων Εξετάσεων σύμφωνα με τον νόμο 22 (Ι) του 2006 είναι:

  1. «Η χορήγηση απολυτηρίου στους μαθητές της τελευταίας τάξης Λυκειακού Κύκλου Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, εξαιρουμένων των μαθητών της τελευταίας τάξης των Εσπερινών Γυμνασίων και των Εσπερινών Τεχνικών Σχολών […]».
  2. «Η κατανομή των θέσεων στα ΑΑΕΙ Κύπρου και των θέσεων στα Ανώτερα και Ανώτατα Ιδρύματα της Ελλάδας, που ενδεχομένως θα προσφέρει η Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου».
  3. «Η χορήγηση του «πιστοποιητικού πρόσβασης» και του «γενικού βαθμού κατάταξης» στους ενδιαφερόμενους υποψήφιους. Νοείται ότι το «πιστοποιητικό πρόσβασης» και ο «γενικός βαθμός κατάταξης» ισχύουν μόνο για τη χρονιά που διεξάγονται οι Παγκύπριες Εξετάσεις, με βάση τις οποίες τα πιο πάνω χορηγήθηκαν.

Στο σημείο ακριβώς αυτό του ισχύοντος νόμου, με αριθμό 22 (ι) του 2006, προτείνω την προσθήκη της πιο κάτω παραγράφου:

«Νοείται ότι ο «γενικός βαθμός κατάταξης» θα προκύπτει από μία εξέταση με δύο μέρη για όλα τα μαθήματα πρόσβασης, όπως αυτά αναφέρονται στα πλαίσια πρόσβασης. Ειδικότερα, από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 τα εξεταστικά δοκίμια των μαθημάτων πρόσβασης χωρίζονται σε δύο μέρη. Το Μέρος Α΄ του εξεταστικού δοκιμίου αξιοποιείται για σκοπούς απόλυσης αλλά και πρόσβασης, αν το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος, και έχει χρονική διάρκεια 120 λεπτών με βαρύτητα 100% για απόλυση και 60% για πρόσβαση. Το Μέρος Β΄ του εξεταστικού δοκιμίου αξιοποιείται μόνο για σκοπούς πρόσβασης και έχει χρονική διάρκεια 80 λεπτών, με βαρύτητα 0% για απόλυση και 40% για πρόσβαση».

Η πρότασή μου αυτή βελτιώνει την υφιστάμενη νομοθεσία με αριθμό 22 (Ι) του 2006 και καθιστά το προτεινόμενο σήμερα νομοσχέδιο  για τη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης αχρείαστο, αφού υιοθετεί τη βασική του φιλοσοφική αρχή ότι οι εξετάσεις απόλυσης και πρόσβασης θα πρέπει να διαχωρίζονται, από τη στιγμή που υπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς και στόχους. Από την άλλη, αποφεύγονται οι συνεχείς και χρονοβόρες εξετάσεις, που συρρικνώνουν επικίνδυνα τον διδακτικό χρόνο και προκαλούν πλήθος παρενεργειών σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Είναι σαφές ότι το προτεινόμενο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού νομοσχέδιο συντάχθηκε στη λογική των εξετάσεων στο τέλος κάθε τετραμήνου, που για την περίπτωση των μαθητών ειδικά της Γ΄ Λυκείου, θα είναι διπλά λανθασμένη, καθώς αυτή τελικά δε θα μας οδηγήσει απλώς  στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν πριν από το 2006, αλλά σε ακόμα χειρότερη κατάσταση.

Σημειώνεται ότι από το νομοσχέδιο που προτείνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, θα μπορούσε να υιοθετηθεί, πέρα από τη βασική αρχή της διάκρισης των εξετάσεων σε εξετάσεις απόλυσης και πρόσβασης και όλο το μέρος του που αναφέρεται στον τρόπο και στις διαδικασίες σύνταξης των εξεταστικών δοκιμίων.

Η πιο πάνω πρόταση, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ένας καλόπιστος συνομιλητής, είναι ασφαλώς συναινετική, καθώς γεφυρώνει τη διάσταση απόψεων, πρωτίστως όμως εδράζεται σε επιστημονικά ερείσματα παιδαγωγικά και άλλα, τα οποία λειτουργούν προς όφελος των μαθητών αλλά και του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ευελπιστώ ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα λειτουργήσει ως τροφή για προβληματισμό με στόχο οι όποιες αποφάσεις ληφθούν να υπηρετήσουν σε τελική ανάλυση το καλό των παιδιών μας και βεβαίως του Δημόσιου Σχολείου. Τέλος, δηλώνω την ετοιμότητά μου να παραστώ ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, εάν αυτό μου ζητηθεί, προκειμένου να εξηγήσω αναλυτικότερα το σκεπτικό και τις πρόνοιες της συγκεκριμένης πρότασης.    

Η πιο πάνω πρόταση κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, στον Πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, στον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, στον Πρόεδρο της ΟΛΤΕΚ και τέλος στον Πρόεδρο της ΠΣΕΜ».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











155