Επιτυχία σημειώνει η επιμόρφωση στην Τοπική Ιστορία στο σχολείο: Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας


«Πάγια πολιτική της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης είναι η συνεχής επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού των δημόσιων σχολείων, διοργανώνοντας πληθώρα σεμιναρίων. Τα επιμορφωτικά σεμινάρια αφορούν θέματα τόσο ειδικής διδακτικής όσο γενικής διδακτική αλλά και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που σημειώνει ότι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πραγματοποιείται ενδοϋπηρεσιακά, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά και ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Κύπρου, αλλά και καταξιωμένους διεθνώς Ακαδημαϊκούς και Πανεπιστημιακούς, οι όποιοι μετακαλούνται από ξένα εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού.

Ένα από τα σημαντικά σεμινάρια επιμόρφωσης των φιλολόγων και όχι μόνο αφορά στο Πρόγραμμα της Τοπικής Ιστορίας με τίτλο «Τοπική Ιστορία στο σχολείο: Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας». Το Πρόγραμμα αυτό οργανώθηκε και λειτούργησε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης. Το Πρόγραμμα άρχισε τη σχολική χρονιά 2010-2011 και συνεχίζεται.

Στα πλαίσια της επιμόρφωσης αυτής πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα και τη συμμετοχή της Διευθύντριας Μέσης Εκπαίδευσης τρία σεμινάρια στα οποία προσκλήθηκαν και παρουσίασαν διάφορες πτυχές του θέματος της τοπικής ιστορίας διακεκριμένοι επιστήμονες όπως οι κ.κ. Γιώργος Γεωργή και Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτές Καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Κύπρου, Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Διευθυντής του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», και Κωστής Κοκκινόφτας, Ερευνητής στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονή Κύκκου. Τα σεμινάρια πέρα από το θεωρητικό πλαίσιο είχαν και τη μορφή εργαστηρίου.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο – εργαστήριο ήταν προαιρετική και μπορούσαν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων από τα σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι είχαν τη διάθεση και το χρόνο να εργαστούν εθελοντικά στη σχολική τους μονάδα σε ένα πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα Τοπικής Ιστορίας της περιοχής τους. Ζητήθηκε από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα συμμετείχαν, να προβληματιστούν πάνω σε ειδικά θέματα Τοπικής Ιστορίας, τα οποία αφορούσαν τις σχολικές τους μονάδες και τις τοπικές κοινωνίες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο ερευνητικού προγράμματος. Κατά τη διάρκεια του εργαστηριακού χρόνου, καθηγητές και μαθητές παρουσίασαν εργασίες τους που εκπονήθηκαν εντός των σχολικών μονάδων στα πλαίσια το εφαρμογής του Προγράμματος. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των συνέδρων στο Τοπικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου.  

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











135