Επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του Παν. Frederick: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σύγχρονες Τάσεις - Προοπτικές


Εξαιρετικά πετυχημένη χαρακτηρίστηκε  η εκδήλωση με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σύγχρονες Τάσεις και Προοπτικές» που διοργάνωσε στις 2 Μάρτιου το Τμήμα Νομικής τουΠανεπιστημίου Frederick, με αφορμή τα 55 χρόνια από την κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  και Θεμελιωδών Ελευθεριών, από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η εκδήλωσε τελούσε υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου «Τάσσος Παπαδόπουλος» μίλησαν οι τρεις κορυφαίοι προσκεκλημένοι του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα για το θέμα, που βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και παράλληλα απασχολεί έντονα την κοινωνία των Πολιτών, μίλησαν ο  Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρων Νικολάτος και, ο  Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δρ Γιώργος Σεργίδης. Τα σχόλια που εξέφραζαν στο τέλος όσοι παραβρέθηκαν ήταν κάτι παραπάνω από ευμενή.

Το ακροατήριο, και αυτό υψηλού επιπέδου:  Ανώτατοι Δικαστικοί, πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, εκπρόσωπος του Έλληνα Πρέσβη, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας, ο Πρόεδρος της ΕΔΥ, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του επαρχιακού Συλλόγου Λευκωσίας καθώς και σημαντικός αριθμός εκπροσώπων του νομικού κόσμου, ασκούμενοι δικηγόροι,  πανεπιστημιακοί, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick αλλά και από άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και βεβαίως, σημαντικός αριθμός ενεργών πολιτών.

Την εκδήλωση, άνοιξε ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick Δρ Χρίστος Κληρίδης ο οποίος είχε και την ευθύνη του συντονισμού.

Μετά από μία σύντομη αναφορά στο θεματικό πλαίσιο και την επικαιρότητα που το χαρακτηρίζει στάθηκε για λίγο στο Τμήμα Νομικής, που μέσα σε μόλις 5 χρόνια μπόρεσε να καταξιωθεί στη συνείδηση των φοιτητών και να κερδίσει τον σεβασμό του νομικού κόσμου της χώρας. Αιτίες, η σοβαρή δουλειά, το εξαιρετικά υψηλού επιπέδου διδακτικό προσωπικό,  η φιλοσοφία που διέπει το πρόγραμμα που στοχεύει στην παραγωγή δυναμικών νομικών προσωπικοτήτων. Το Τμήμα Νομικής, λειτουργεί τόσο στη Λευκωσία, όσο και στη Λεμεσό με αξιοσημείωτη επιτυχία και είναι πλήρως αναγνωρισμένο από όλους τους αρμόδιους φορείς σε Κύπρο και Ελλάδα.

Τους προσκεκλημένους ομιλητές, τους επισήμους καθώς και όλους όσους παραβρέθηκαν καλωσόρισε η Κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων καθηγήτρια Ελένη Χατζηκωνσταντίνου.

Αμέσως μετά, στον χαιρετισμό του, ο  Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους  υπογράμμισε πως: «Στη σύγχρονη εποχή τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των εξελίξεων. Η ικανοποίηση διαχρονικών αιτημάτων της διεθνούς κοινότητας, όπως η εξασφάλιση ισονομίας, δικαιοσύνης, ειρήνης και ασφάλειας, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».  Κλείνοντας τόνισε το βαθύ αίσθημα ευθύνης που λειτουργεί ως πυξίδα στην πορεία του Πανεπιστημίου Frederick και τοποθέτησε τη συγκεκριμένη εκδήλωση ως άλλη μία ουσιαστική έκφραση του τρόπου με τον οποίο το Πανεπιστήμιο αντιλαμβάνεται την αποστολή του.

Στην εκδήλωση, διαβάστηκε μήνυμα του GuidoRaimondi, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο υπήρχε εκτενής αναφορά στις Κυπριακές υποθέσεις που έχουν εξεταστεί από το Δικαστήριο και στην άριστη συνεργασία του Θεσμού με την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Στην συνέχεια, οι τρεις κορυφαίοι ομιλητές, ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους, οι οποίες αν και ήταν αυστηρά επιστημονικές κράτησαν το ενδιαφέρον του κοινού αδιάπτωτο μέχρι την τελευταία στιγμή.

Πιο συγκεκριμένα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης επικεντρώθηκε στο θέμα  «Ο ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα στη διασφάλιση και ενδυνάμωση των Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων στην Κύπρο όπως αυτά διαμορφώνονται µε τις σύγχρονες αντιλήψεις».  Ο κ. Κληρίδης ανέδειξε τον θεσμικό ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τις εξουσίες που παρέχει το Σύνταγμα στον Θεσμό, τη συνεχή τριβή του με το ΕΔΑΔ και την διαρκή διαδικασία εναρμόνισης της Εθνικής Νομοθεσίας με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο.  Πρόβαλλε το ρόλο του Θεσμού ως «governmentagent» υπογραμμίζοντας πως:  «Η ιδιότητα του εκπροσώπου της Κυβέρνησης (governmentagent) έχει ως συνέπεια όλες οι ατομικές προσφυγές που αφορούν την Κύπρο, να  διαβιβάζονται από το ΕΔΑΔ στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και να τυγχάνουν χειρισμού από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας κάτω από την εποπτεία του.   Αυτός και μόνο ο τομέας λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας της δίδει μια ιδιαίτερα ευρεία προοπτική να συμμετέχει ενεργά και να συμβάλλει στην  εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης, του Χάρτη και της νομολογίας του ΕΔΑΔ και του ΔΕΕ όπως αυτή μετεξελίσσεται διαχρονικά, ανάλογα και με τις σύγχρονες αντιλήψεις

Ο κ. Μύρων Νικολάτος, Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, από την πλευρά του,  μίλησε για την  «Εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα πλαίσια του Κράτους Δικαίου». Ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση ««ένας άνθρωπος, μια ψήφος, μια αξία», με αναφορά στην αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας, δίνοντας έτσι το μοναδικό πλαίσιο στο οποίο μπορούν να διαφυλαχθούν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που δεν μπορεί να είναι άλλο από τη Δημοκρατία. Υπενθύμισε, πως ο  Νόμος είναι ο υπέρτατος ρυθμιστής της λειτουργίας του πολιτεύματος, γι’ αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες έκαμαν αναφορά στον «Δεσπότη Νόμο» και έκανε με σαφήνεια διακριτή τη διαφορά της Δημοκρατίας από τις αυθαιρεσίες που εγκυμονούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, λέγοντας: «Η διοίκηση, στα δημοκρατικά πολιτεύματα, δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει στη σφαίρα της ελευθερίας του ατόμου, κατά παράβαση του Νόμου (contralegem) η χωρίς η επέμβασή της να βρίσκει έρεισμα σε αυτόν (praeterlegem / ultralegem), σε αντίθεση με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπου δεν παρέχεται καμία εγγυημένη ασφάλεια στους πολίτες από την κρατική αυθαιρεσία

Ο Δρ Γιώργος Σεργίδης - Δικαστής Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων ανέπτυξε το θέμα « Η Αρχή της αποτελεσματικότητας, όπως αυτή εφαρμόζεται κατά την ερμηνεία, εφαρμογή και εκτέλεση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωµάτων του Ανθρώπου».   Με μία αναφορά στον Αριστοτέλη σύμφωνα με την οποία «μία πρόταση πρέπει πάντα να έχει νόημα και πως οι λέξεις σε ένα κείμενο πρέπει να διαβάζονται σε συνδυασμό με τα συμφραζόμενα ώστε να γίνεται  κατανοητό το σύνολο» εκτίμησε πως σε αυτόν τον Αριστοτελικό ορισμό, βρίσκονται οι δύο βασικές πτυχές της Αρχής της Αποτελεσματικότητας. Με πλήθος παραδειγμάτων από τη διεθνή ιστορική εμπειρία και ανατρέχοντας σε μεγάλες προσωπικότητες της Νομικής Επιστήμης, ανέδειξε και απέδειξε την διαρκή εξέλιξη αυτής της Επιστήμης η οποία εξελίσσεται κάθε στιγμή προσαρμοζόμενη στις μεταβαλλόμενες ανάγκες που προκύπτουν προσομοιάζοντας αυτή τη ζωντανή διεργασία με τη Δαρβινική Θεωρία της εξέλιξης.

Το Πανεπιστήμιο Frederick  νιώθει την ανάγκη να εκφράσει την ικανοποίησή του για το αγκάλιασμα από το κοινό και αυτής της εκδήλωσης.  Θα συνεχίσει να υλοποιεί την πάγια αρχή του, για παρεμβάσεις ανοιχτές τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία, με γνώμονα την διάχυση των σύγχρονων προβληματισμών και την δραστική ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου λόγου στη χώρα μας.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











138