Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το Β’ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Μικροί Ερευνητές για το Περιβάλλον» που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε.) της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού το Σάββατο 9 Ιουνίου, 9:00 - 13:00. Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Δρος Κώστα Χαμπιαούρη, και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κας Ιωάννας Παναγιώτου.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε.) και υποστηρίχθηκε από τους πιο κάτω συνεργαζόμενους φορείς:
Στο συνέδριο 28 μαθητικές ομάδες από 20 Δημοτικά σχολεία από όλη την Κύπρο παρουσίασαν τις περιβαλλοντικές δράσεις που σχεδίασαν και εκπόνησαν κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018. Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 400 μικροί ερευνητές για το περιβάλλον και δεκάδες εκπαιδευτικοί που παρουσίασαν προφορικές εργασίες, ενημερωτικές αφίσες, κατασκευές, τραγούδια, βίντεο, θεατρικά δρώμενα και διάφορες άλλες δημιουργικές εργασίες. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, σχολεία και διάφοροι φορείς παρουσίασαν περιβαλλοντικές κατασκευές και περιβαλλοντικά παιχνίδια.
Την κεντρική ομιλία του συνεδρίου έκανε ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε., Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής, με θέμα «Οικολογικό Αποτύπωμα: Γιατί μας αφορά;». Το συνέδριο χαιρέτησαν με ομιλία τους ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ Κώστας Χαμπιαούρης, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κα Ιωάννα Παναγιώτου, και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, πρώην ΕΔΕ και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου «Το Κρυφό Σχολειό», κ. Γιώργος Γεωργίου. Το δικό του περιβαλλοντικό μήνυμα μετέφερε, επίσης, ο νέος Πρεσβευτής του ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε. για το Περιβάλλον, αθλητής (ποδοσφαιριστής) Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, παραλαμβάνοντας το Χρυσό Αγρινό από τον επίσκοπο Αμαθούντος, κ. Νικόλαο, πρόεδρο του ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε.
Οι εργασίες των «Μικρών ερευνητών για το περιβάλλον» εντάσσονταν σε 15 θεματικές ενότητες: Απορρίμματα, Αστική Ανάπτυξη, Περιβάλλον και Πολιτισμός, Ερημοποίηση, Μέσα Μεταφοράς, Βιοποικιλότητα, Νερό, Φτώχεια, Παραγωγή και Κατανάλωση, Δάσος, Ενέργεια, Περιβάλλον και Υγεία, Κλιματική Αλλαγή, Αειφόρος Διαβίωση και Τουρισμός