Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει το Γυμνάσιο Παλουριώτισσας, για δεύτερη σχολική χρονιά, φιλοξενήθηκαν από τις 24 μέχρι τις 28 Οκτωβρίου 2016, 14 εκπαιδευτικοί από 5 διαφορετικές χώρες (Λετονία, Πορτογαλία, Ισλανδία, Κροατία, Γερμανία).
Ο Διευθυντής του σχολείου Δαυίδ Δαυίδ, οι εκπαιδευτικοί – μέλη του προγράμματος Χριστίνα Χειμαρίδου και Εύα Αδάμου, καθώς και η διεύθυνση του σχολείου καλωσόρισαν τους καλεσμένους εκπαιδευτικούς με μια ξεχωριστή παραδοσιακή γιορτή. Φορώντας τις παραδοσιακές τους στολές μαθητές και μαθήτριες υποδέχτηκαν τους εκπαιδευτικούς, τους ράντισαν με ροδόσταγμα και τους κάπνισαν με ελιά. Ακόμη, η χορωδία του σχολείου τους τραγούδησε το κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι Ψιντρή Βασιλιτζιά μου. Ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο του σχολείου, συγκεκριμένα στις ειδικές αίθουσες, στις τάξεις και τέλος στην αυλή του σχολείου, όπου οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για το κυπριακό πρόβλημα, αφού το σχολείο μας είναι ακριτικό και βρίσκεται στην πράσινη γραμμή.
Καθημερινά πραγματοποιούνταν συνεδριάσεις στη βιβλιοθήκη του σχολείου. Στόχος των συναντήσεων αυτών ήταν η παρουσίαση καινοτόμων καλών πρακτικών από μέρους όλων των εταίρων, αφού το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουμε φέρει τον τίτλο «Ανάπτυξη και Εκτέλεση καινοτόμων μεθόδων στην διδασκαλία μαθηματικών, επιστημών και γλωσσών σε πολυπολιτισμική ευρωπαϊκή τάξη με στόχο τη βελτίωση της επίδοσης των μαθητών, έτσι ώστε να αποτρέπεται η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου». Το Γυμνάσιο Παλουριώτισσας παρουσίασε δύο καλές πρακτικές. Η πρώτη είχε σαν στόχο να γίνει πιο ελκυστικό προς τους μαθητές το μάθημα της Χημείας. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε μια συνδιδασκαλία Χημείας και Μουσικής. Οι μαθητές χρησιμοποιώντας πληροφορίες για κάποια χημικά στοιχεία έγραψαν ποιήματα και συνέθεσαν μουσική.
Η δεύτερη καλή πρακτική αφορούσε στο μάθημα της Λογοτεχνίας με βασικότερο στόχο οι μαθητές να εξοικειωθούν με διάφορα κοινωνικά ζητήματα και πρακτικές, που σχετίζονται με τη θεματική ενότητα Οικουμενικές Αξίες και Λογοτεχνία. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της Διερευνητικής Δραματοποίησης.
Οι εταίροι μας, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα και βεβαίως να απολαύσουν και να χαρούν την πατροπαράδοτη μας φιλοξενία. Στα πλαίσια αυτά περπάτησαν και ξεναγήθηκαν στην εντός των τειχών Λευκωσία και είδαν από κοντά την τελευταία, διχοτομημένη, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Επιπρόσθετα, ξεναγήθηκαν στο Λεβέντειο Μουσείο. Ακόμη επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο του Κουρίου, στην Οικία του Ευστολίου, στο Μεσαιωνικό Κάστρο του Κολοσσίου, στο Παλιό Λιμάνι και στη Μαρίνα της Λεμεσού.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο μας οι εταίροι μας παρακολούθησαν την εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ έκλεισε με βραδινή εκδήλωση στο χώρο του σχολείου. Μαθητές και μαθήτριες τραγούδησαν acapella τέσσερα κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια, απήγγειλαν κυπριακή ποίηση και χόρεψαν κυπριακούς και ελληνικούς χορούς. Ακολούθησε δείπνο, το οποίο ετοίμασαν καθηγητές του σχολείου μας με κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα.
Οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί έφυγαν από το σχολείο και το μικρό μας νησί αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Η επόμενη διακρατική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας.