Έρευνα και καινοτομία θα δει το κυπριακό κοινό σήμερα στη «Βραδιά του Ερευνητή»


Πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία η «Βραδιά του Ερευνητή» δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, να γίνουν για λίγο ερευνητές και να ζήσουν από κοντά, τη μαγεία της έρευνας και της επιστήμης.

Πέραν των 60 περιπτέρων θα λειτουργούν στη Βραδιά του Ερευνητή, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρατική Έκθεση στη Λευκωσία.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Δρ, Βασίλης Τσάκαλος, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) που διοργανώνει την εκδήλωση, είπε ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι αφενός να φέρει πιο κοντά το κοινό, κάθε ηλικίας, με την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία και αφετέρου να αναδείξει την ερευνητική και καινοτομική δραστηριότητα που υλοποιείται από τα κυπριακά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, καινοτόμες επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
Η βραδιά θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πειράματα, παιχνίδια, συζητήσεις, θεατρικά και μουσικά δρώμενα και διαγωνισμούς.
Η «Βραδιά του Ερευνητή» διοργανώνεται για 11η συνεχή χρονιά από το ΙΠΕ.
Στην εκδήλωση, που φέτος φέρει τον τίτλο «Join the Research Cult», δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της έρευνας και της τεχνολογίας στους τομείς που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά.
Θα πραγματοποιηθούν συνολικά περισσότερες από 70 δραστηριότητες, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων διαδραστικά εργαστήρια σε θέματα όπως η ρομποτική, οι υπολογιστές, η εξερεύνηση της θάλασσας και του σύμπαντος, η υγεία, οι κατασκευές, το περιβάλλον και η γεωλογία, καθώς και η εικονική πραγματικότητα και τα επιστημονικά μυστήρια.
To κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια δημιουργική και ευχάριστη βραδιά μέσα από τη συμμετοχή σε πειράματα, παιχνίδια, συζητήσεις και διαγωνισμούς καθώς και θεατρικά και μουσικά δρώμενα.
Παράλληλα θα λειτουργεί το περίπτερο της «Ευρωπαϊκής Γωνιάς», όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν για την ΕΕ και τις πρωτοβουλίες της στον τομέα της έρευνας. Επίσης, στον εξωτερικό χώρο θα λειτουργεί αστεροσκοπείο και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τα άστρα και τους πλανήτες, με τη χρήση τηλεσκοπίων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, συμπεριλαμβάνει επίσης το διαγωνισμό S FACTOR κατά τον οποίο μαθητές θα παρουσιάσουν ένα επιστημονικό φαινόμενο, με πρωτότυπο τρόπο, διεκδικώντας πλούσια δώρα καθώς και την τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού του ΙΠΕ «Φοιτητές στην Έρευνα - ΦΟΙΤΩ».
Επιπρόσθετα, σε ειδική τελετή, θα απονεμηθεί το «Βραβείο Επιτευγμάτων Ζωής στην Έρευνα» του ΙΠΕ στον νομπελίστα, Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη για τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά του επιτεύγματα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, θα απευθύνει ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η «Βραδιά του Ερευνητή» αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Χορηγοί Επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και για άλλες χρήσιμες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www.research.org.cy και τη σελίδα στο Facebook: www.facebook.com/researchersnightcyprus/

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










119