Ερωτήματα και παίγνια για την οικονομία


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ*

Την προηγούμενη μέρα της διάσκεψης του Προέδρου για την οικονομία, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε δημόσιος διάλογος με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπου έθεσα θέματα για την Κύπρο. Επειδή για την οικονομία απαιτείται ένα επίπεδο γνώσης, τα επικοινωνιακά παίγνια με βαρύγδουπους όρους ή φράσεις ευδοκιμούν, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Αλλά, η σχετική συζήτηση με την ΕΚΤ για την κυπριακή οικονομία, είναι πιο ουσιαστική όπως φαίνεται πιο κάτω. 

Με την οικονομική δυσπραγία να συνεχίζεται, η έξοδος από το μνημόνιο παρέχει πλεονεκτήματα που η Κυβέρνηση έκρινε ότι προέχουν από τα μειονεκτήματα και επέλεξε να μην δανειστεί άλλα δις ευρώ στο πλαίσιο του μνημονίου. Με τις ανάγκες δεδομένες (όχι άμεσες), θα πρέπει να τα εξεύρει από αλλού (π.χ. δανεισμό από τις αγορές, φορολογίες, περικοπές κρατικών δαπανών ή κάποιο συνδυασμό) και προκύπτουν τρία κύρια ερωτήματα:

α) Το πρώτο αφορά τον δανεισμό μέσω του μνημονίου όπου το επιτόκιο θα ήταν σαφώς χαμηλότερο παρά εκείνο στις αγορές.

β) Αλληλένδετο με το πρώτο, το δεύτερο ερώτημα αφορά το γεγονός ότι η Κύπρος -παρά την έξοδο της- παραμένει σε βαθμίδα φερεγγυότητας κάτω της βάσης (κατηγορία «σκουπίδια»). Αυτό καθιστά τον δανεισμό από τις αγορές πρακτικά αδύνατο ή ασύμφορο συγκριτικά με το επιτόκιο από το μνημόνιο. Φυσικά, προσδοκία μας είναι οι διεθνείς οίκοι να αναβαθμίσουν γρήγορα την κυπριακή οικονομία, ώστε να δανείζεται με λογικό επιτόκιο από τις αγορές. Είναι όμως συνετό να ρισκάρουμε με τέτοια αβεβαιότητα;

γ) Το τρίτο ερώτημα αφορά την «Ποσοτική Χαλάρωση» της ΕΚΤ με αγορά ομολόγων που αποτελεί έμμεση (όχι απευθείας) μείωση του επιτοκίου, που η ΕΚΤ κατάφερε να λειτουργήσει παρά τις σοβαρές ενστάσεις της Γερμανίας που το θεωρεί έμμεση «επιδότηση». Από τη στιγμή που η Κύπρος είναι εκτός μνημονίου, τα ομόλογα της Κύπρου δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Εν ολίγοις, η Κύπρος χάνει και αυτό το πλεονέκτημα.

Τα πιο πάνω ουσιαστικά στοιχεία αναγνωρίστηκαν στη συζήτηση με την ΕΚΤ με απώτερο σκοπό να βοηθηθεί η Κύπρος.

Στην Κύπρο, οι μεταλλάξεις από όλες τις πλευρές είναι φαινόμενο. Οι σημερινοί κυβερνώντες ζητούν σοβαρότητα από το ΑΚΕΛ με τον Αβ. Νεοφύτου (ΔΗΣΥ) να επικρίνει έντονα την κυβ. Χριστόφια επειδή παρέλαβε μια νοικοκυρεμένη οικονομία (δεν ανέφερε από ποιον παρέλαβε!) με χαμηλή ανεργία και πληθωρισμό, την οποία κατάστρεψε. Πριν περίπου δέκα χρόνια σε ανάποδο ρόλο ενόψει βουλευτικών εκλογών (2006),  «σκιζόταν» για το καλάθι της οικοκυράς που … γινόταν πανάκριβο και άλλα κακά της οικονομίας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν μερικούς μήνες  αναφερόμενος στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες δήλωνε ότι για τους ευάλωτους «θα υπάρξει ευελιξία, προκειμένου να μετατραπούν σε βιώσιμα τα δάνεια τους» και έδωσε κατευθύνσεις! Εάν η κυβέρνηση ήθελε, έπρεπε να πρωτοστατεί στην παραγραφή των καταχρηστικών/παράνομων υπερχρεώσεων που οι τράπεζες ασκούν για δεκαετίες. Αυτά δεν γίνονται με βαρύγδουπες δηλώσεις αλλά με εφαρμογή πρακτικών πολιτικών,  με εποπτικές παρεμβάσεις, με νομοθετικές ρυθμίσεις που συμμορφώνουν υποχρεωτικά το τραπεζικό σύστημα και τις αναδιαρθρώσεις δανείων και άλλα που για χρόνια αναδεικνύουμε πριν την κρίση και η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει. Οι διαφορές είναι θεμιτές αλλά επειδή έχουμε και τώρα βουλευτικές εκλογές, ας εξηγήσει η Κυβέρνηση συγκεκριμένα τα πλεονεκτήματα που υπερτερούν;  

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)  

Σημείωση 1:  Αναμένουμε από τον Αβ. Νεοφύτου να εξηγήσει που άκουσε τον Σουλτς (Πρόεδρο Ευρ. Κοινοβουλίου) να δηλώνει ότι «η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για την επανένωση».

Σημείωση 2: Ο  Α. Κυπριανού (ΑΚΕΛ) ρωτά επικριτικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Αν ο στόχος είναι η λύση του Κυπριακού εντός του 2016, τότε προς τι η βιασύνη για τρίτο γύρο αδειοδότησης;» Όταν ο Α. Κυπριανού ανακοίνωσε την επίσκεψη του στην Τουρκία ήταν για να τους πείσει, αλλά μάλλον τον έπεισαν. Παρεμπιπτόντως, στο Δελτίου Τύπου του ψευδοκράτους (5/4/2016) με ικανοποίηση περιλαμβάνεται ως κύρια είδηση αυτή η κριτική εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη.    




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










171