Ερωτήματα ομάδας εκπαιδευτικών αναφορικά με την εγκύκλιο για τις αποσπάσεις


Ομάδα Ενδιαφερομένων Εκπαιδευτικών, με ανακοίνωση τους θέτουν επί τάπητος καυτά ερωτήματα αναφορικά με την εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας για τις με αποσπάσεις εκπαιδευτικών την προσεχή σχολική περίοδο: Αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:  

«Η ανακοίνωση της εγκυκλίου αναφορικά με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικού προσωπικού για τη νέα σχολική χρονιά 2013-2014, προκάλεσε έκπληξη στους εκπαιδευτικούς κύκλους. Αιτία, η εμμονή της διοικητικής ιεραρχίας του Υπουργείου Παιδείας να υιοθετήσει ωράριο Δημόσιας Υπηρεσίας, ακόμα και σε αποσπάσεις που άπτονται εκπαιδευτικών ζητημάτων και που αφορούν μέχρι 2 μέρες τη βδομάδα. Και εξηγούμαι.

Οι αποσπάσεις αφορούν δυο βασικές κατευθύνσεις: (α) τις αποσπάσεις που άπτονται της  διοικητικής δομής του Υπουργείου και (β) τις αποσπάσεις που άπτονται του καθαρά εκπαιδευτικού έργου (Νέα Αναλυτικά Προγράμματα {Ν.Α.Π.} και Σύμβουλοι).

Επιπλέον, οι αποσπάσεις είναι δυο τύπων: (α) οι αποσπάσεις που είναι πέραν των 3/5 και (β) οι αποσπάσεις που είναι 1/5 ή 2/5 του εβδομαδιαίου διδακτικού χρόνου.

Θα μου επιτρέψετε να ασχοληθώ, στο παρόν άρθρο, μόνο με τις αποσπάσεις που αφορούν το εκπαιδευτικό έργο (Ν.Α.Π. και Σύμβουλοι μαθημάτων). Στην παρούσα εγκύκλιο, που υπογράφεται μια μόλις μέρα πριν αναλάβει καθήκοντα ο νέος Υπουργός Παιδείας, ξεκαθαρίζει πλήρως το ωράριο των αποσπασμένων συναδέλφων. Κατά τρόπο αρνητικό, όμως. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, όποιος πάει απόσπαση (είτε μερική, είτε πλήρη απόσπαση) ΘΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΩΡΑΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, δηλαδή το γρηγορότερο θα φεύγει στις 3:30μμ από την εργασία του…

Α. Η νομική υπόσταση της εγκυκλίου

Κατά τη γνώμη μου, ίσως να δημιουργείται νομικό ζήτημα: πώς μπορεί η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, απόλυτα σωστά, να διορίζει εκπαιδευτικό λειτουργό σε απόσπαση για εκπαιδευτικό έργο για π.χ. 5-6 διδακτικές περιόδους τη μέρα, ενώ την ίδια στιγμή του επιβάλλεται από την ιεραρχική δομή του Υπουργείου Παιδείας να εργάζεται από τις 7:30πμ ως τις 3:00μμ ή από τις 8:00πμ ως τις 3:30μμ;;; Έγινε έλεγχος της νομικής υπόστασης της συγκεκριμένης εγκυκλίου;;; Μήπως πρέπει να εγερθεί και ζήτημα πληρωμής υπερωριών;;;

Η οποιαδήποτε απόσπαση δίνεται κατόπιν ανακοίνωσης από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), μέσα από την αναγραφή συγκεκριμένου ωραρίου, βάσει των σχετικών νόμων και κανονισμών. Θα δώσω παράδειγμα: ένας εκπαιδευτικός που είναι απόσπαση 2/5 και έχει διδακτικό χρόνο 29 περιόδων, εργάζεται εβδομαδιαίως ως ακολούθως: 17 διδακτικές ώρες στο σχολείο του (3/5), δυο διδακτικές ώρες για τη μετακίνησή του και 10 διδακτικές ώρες στην απόσπασή του (2/5). Επομένως, στην απόσπαση είναι «υποχρεωμένος» να εργάζεται 10 διδακτικές περιόδους σε δυο εργάσιμες μέρες, συν βεβαίως ακόμα κάποιες διδακτικές ως μη εργάσιμο χρόνο για να συμπληρώνεται ο χρόνος των 38 περιόδων τη βδομάδα.  Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να ξεφεύγει από τις 1:05μμ.

Αντί αυτού, στην εγκύκλιο για τις αποσπάσεις, αναφέρεται ως χρόνος εργασίας το ωράριο δημόσιας υπηρεσίας. Τίθεται, λοιπόν, το νομικό ζήτημα: πώς γίνεται ένας εκπαιδευτικός λειτουργός, διορισμένος από την εκπαιδευτική υπηρεσία, που επιτελεί εκπαιδευτικό και όχι διοικητικό έργο (στα Ν.Α.Π. ή/και ως Σύμβουλος μαθημάτων) ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΩΡΑΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ;;;

Β. Η ηθική διάσταση

Παράλληλα με τα ενδεχόμενα νομικά σημεία που ίσως να εγείρονται, εύλογα διερωτάται κάποιος γιατί η ιεραρχική δομή του Υπουργείου Παιδείας επέλεξε να τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο στην εγκύκλιο.

Ας πάρουμε και την ηθική πλευρά του όλου ζητήματος. Οι αποσπασμένοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με τα Ν.Α.Π ή/και είναι σύμβουλοι μαθημάτων, έχουν το πολλαπλό καθήκον να ασχολούνται με την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, να συνδυάζουν το θεωρητικό υπόβαθρο με την πρακτική εφαρμογή στην εκπαιδευτική αίθουσα των Ν.Α.Π., να επιμορφώνουν και να επιμορφώνονται και να βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τους μάχιμους εκπαιδευτικούς. Με άλλα λόγια, είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει θεωρία και πράξη, που πραγματώνει το περιεχόμενο των Ν.Α.Π. σε εκπαιδευτική πράξη, που στηρίζει και ενισχύει τον ίδιο τον μάχιμο εκπαιδευτικό.

Αντί, λοιπόν, να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, μέσα από την πολιτική κατεύθυνση της εγκυκλίου δίνεται η εντύπωση πως υπάρχει στοχοπροσήλωση προςτη μείωση του ενδιαφέροντος προς τις αποσπάσεις…

Γ. Η λύση του προβλήματος

Πιστεύω ότι ο νέος Υπουργός Παιδείας θα πρέπει να ξαναδεί το περιεχόμενο της εγκυκλίου. Άμεσα να σταλεί διορθωτική επιστολή, αφού συζητηθεί το περιεχόμενό της με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Αναμένουμε..

«Ομάδα Ενδιαφερομένων Εκπαιδευτικών»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










941