Εθνική Φρουρά και ο κατάλογος διοριστέων....γιατί πατρίδα συνεχίζεις να μας αδικείς;


ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΩΝ θΕΡΑΠΟΝΤΟΣ* 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα το οποίο απασχολεί τους άρρενες εκπαιδευτικούς Μέσης, Δημοτικής και Τεχνικής εκπαίδευσης είναι και αυτό της Εθνικής Φρουράς. Είναι ένα θέμα το οποίο εμείς σαν άρρενες εκπαιδευτικοί επιλέγαμε μέχρι τώρα να μην φέρνουμε στην δημοσιότητα, αλλά δυστυχώς η απληστία και η ανευθυνότητα πολλών μας αναγκάζει να αντιδράσουμε!

Εμείς, οι άρρενες εκπαιδευτικοί, κληθήκαμε να υπηρετήσουμε την πατρίδα για 26 μήνες, ενώ μερικοί παλαιότεροι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αφού η υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά πιο παλιά ήταν 28 μήνες. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι εργάζονται με σύμβαση, αφού παρακολούθησαν το πρόγραμμα της προϋπηρεσιακής κατάρτισης, απαραίτητο προσόν για μονιμοποίηση,  μερικοί εργάζονται με το καθεστώς του εκτάκτου και άλλοι του αντικαταστάτη. Δυστυχώς, μερικοί εξακολουθούν να είναι άνεργοι, περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά τους. Αυτό συμβαίνει την στιγμή όπου γυναίκες εκπαιδευτικοί, συμμαθήτριες των πιο πάνω εκπαιδευτικών κατάφεραν να μονιμοποιηθούν, αφού κατάθεσαν τα πτυχία τους δύο χρόνια νωρίτερα, οπότε οι συνθήκες ήταν σαφώς καλύτερες και γίνονταν μονιμοποιήσεις. Σε εμάς, με το υφιστάμενο σύστημα διοριστέων, το πτυχίο μας αναγνωρίζεται με δύο χρόνια καθυστέρηση, ενώ η μόνη αναγνώριση που λαμβάνουμε από το κράτος για την υπηρεσία μας στην Εθνική Φρουρά είναι η πίστωσή μας με μία επιπλέον μονάδα στο έτος που καταθέσαμε το πτυχίο μας.  

 

Αυτή τη στιγμή, με το νέο σύστημα διοριστέων που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, καταφέρνει όχι μόνο να συνεχίσει και να μεγαλώσει την αδικία εις βάρος των μεγαλύτερων σε ηλικία αρρένων εκπαιδευτικών που δεν μονιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα, αλλά καταφέρνει μάλιστα να μεταφέρει την αδικία και στις γυναίκες εκπαιδευτικούς, αφού θα έχουν σαφέστατο μειονέκτημα σε σχέση με τους άρρενες εκπαιδευτικούς της ίδιας ηλικίας, οι οποίοι τώρα με το νέο σύστημα διορισμού πριμοτοδούνται με δύο επιπλέον μονάδες. 

Αυτό που μας προκαλεί μεγαλύτερη απογοήτευση, είναι η στάση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού έναντι στο σύνολο των χρόνια μάχιμων εκπαιδευτικών και ειδικότερα σε εμάς, τους άρρενες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουμε αδικηθεί ήδη μια φορά. Συγκεκριμένα, μέσα στο νέο σχέδιο διορισμών το οποίο εισηγείται το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αναγνωρίζει τη προσφορά μας στο δημόσιο σχολείο και την ανάγκη να γίνουν προσπάθειες διασφάλισής μας, αναφέροντας: «.... η πολιτική θέση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι ότι γι’ αυτές τις ομάδες εκπαιδευτικών θα πρέπει να επιδειχθεί κοινωνική ευαισθησία, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στο δημόσιο σχολείο. Η πρόταση που κατατέθηκε στη συνάντηση συνδέεται με το καθεστώς αορίστου χρόνου για τους εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν 30 μήνες προϋπηρεσίας ως έκτακτοι στη δημόσια εκπαίδευση...». Τονίζεται επίσης ότι η συγκεκριμένη πρόταση που δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού συγκρούεται με το Άρθρο 28 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου όλοι είναι ίσοι έναντι του νόμου, της διοίκησης και της δικαιοσύνης και δικαιούνται να τύχουν ίσης προστασίας και μεταχείρισης και δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση δυσμενής διάκριση σε βάρος οποιουδήποτε ατόμου. Συνέπεια αυτού, όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί που υπηρετήσαμε την πατρίδα για 26 ή και 28 μήνες στην Εθνική Φρουρά, αλλά και τα σχολεία για πολλά χρόνια, να παίρνουμε 2  μονάδες για τη θητεία μας στην Εθνική Φρουρά, οι οποίες σαφέστατα δεν μας διασφαλίζουν, δεν μας μονιμοποιούν και σαφέστατα δεν άρουν την αδικία και παρανομία που έχει γίνει εις βάρος μας όλα αυτά τα χρόνια.

Εάν όντως το πιο πάνω Άρθρο 28 του Συντάγματος εφαρμόζεται στην Κυπριακή κοινωνία, γιατί δεν εφαρμόζεται και στην περίπτωσή μας, αν λάβουμε υπόψη ότι οι άρρενες εκπαιδευτικοί μεγαλύτερης ηλικίας ούτε είχαμε τις ίδιες ευκαιρίες ούτε τύχαμε της ίδιας μεταχείρισης με τις συμμαθήτριές μας, οι οποίες αυτή την στιγμή είναι μόνιμες; Φαίνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διαχωρίζει τις περιπτώσεις εφαρμογής του πιο πάνω άρθρου ανάλογα με τα συμφέροντα του Υπουργείου ή τα συμφέροντα άλλων παραγόντων. Παραδείγματα πολλά: α) τέσσερις ξεχωριστοί κατάλογοι διορισμού σε Μέση και Τεχνική εκπαίδευση [1], β) εθνοφρουροί με σαφέστατο πλεονέκτημα έναντι άλλων [2].

Υπάρχουν φυσικά περιπτώσεις συναδέλφων που κινήθηκαν νομικά, έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η αδικία που γίνεται έναντι των αρρένων εκπαιδευτικών. Μάλιστα, σε μία περίπτωση το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε ένα συνάδελφο στην αγωγή του έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας για το λόγο ότι οι άρρενες υποψήφιοι εκπαιδευτικοί αδικούνται σε σχέση με τις γυναίκες συνομήλικές τους, γιατί εγγράφονται στους καταλόγους διοριστέων με δύο χρόνια καθυστέρηση λόγω Εθνικής Φρουράς. Η μεγάλη αυτή αδικία τονίζεται για χρόνια και από την Επίτροπο Διοικήσεως.[3].

Σαφέστατα, αυτή την χρονική στιγμή δεν θέλουμε οι άρρενες εκπαιδευτικοί να κινηθούμε ομαδικά προς διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων μας, αφού σε περίπτωση δικαίωσής μας, αυτό θα σήμαινε πιθανότατα απόλυση των γυναικών συναδέλφων. Επιλέγουμε να μένουμε απαθείς, αναγνωρίζοντας πως και οι γυναίκες συνάδελφοι έχουν δημιουργήσει αντίστοιχες υποχρεώσεις με εμάς. Σε περίπτωση όμως που τελικά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προχωρήσει με το νέο σύστημα διορισμού, χωρίς όμως πρώτα να εξαιρέσει και να εξασφαλίσει ΟΛΟΥΣ εμάς, ΆΡΡΕΝΕΣ και ΓΥΝΑΙΚΕΣ εκπαιδευτικούς με χρόνια υπηρεσίας πριν την εφαρμογή του νέου καταλόγου, τότε η νομική οδός φαίνεται να είναι η μοναδική λύση!

*Συμβασιούχος Εκπαιδευτικός Μέσης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











102