Ετήσια Έκθεση ΥΠΠ 2014 : Οι πέντε βασικοί πυλώνες της εκπαιδευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης


«Το 2014 υπήρξε αναμφίβολα μία χρονιά κατά την οποία το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (YΠΠ) διαχειρίστηκε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Κύπρο, καταβάλλοντας την ίδια ώρα τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις σε πολιτικές που για χρόνια λειτουργούσαν αναχρονιστικά και να υλοποιηθούν με αυτό τον τρόπο οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στους προγραμματισμούς της κυβέρνησης, στα θέματα παιδείας πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού».

Αυτά αναφέρονται στην Ετήσια Έκθεση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το 2014:

Πιο κάτω παρατίθενται οι σημαντικότερες πολιτικές και δράσεις που προωθήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μέσα στο 2014 όπως περιλαμβάνονται στην Έκθεση:

Εκπαιδευτική Πολιτική

Η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης εδράζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες, τους οποίους θεωρούμε αλληλένδετους με τη σχολική επιτυχία: (α) την ανάπτυξη – επιμόρφωση και ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Εκπαίδευσης, (β) τον εκσυγχρονισμό των διοικητικών δομών του εκπαιδευτικού συστήματος και των σχολικών μονάδων, (γ) την αναβάθμιση της περιεχομένου και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης, (δ) τη στήριξη και την ενίσχυση του κάθε εκπαιδευομένου με αναγνώριση της διαφορετικότητας και ανάπτυξη της ενεργού πολιτότητας και (ε) την ενίσχυση και την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω:

• Το ΥΠΠ δρομολόγησε τον εκσυγχρονισμό της Εκπαίδευσης κατά τρόπο συστηματικό και μεθοδικό, καταθέτοντας σε δομημένο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (πολιτικά κόμματα, εκπαιδευτικές οργανώσεις, γονείς, νεολαία) τρεις προτάσεις πολιτικής. Πρόκειται για τις προτάσεις για την «Επιμόρφωση και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών», την «Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου» και την εισαγωγή ενός νέου, σύγχρονου και αξιοκρατικού «Συστήματος πρόσληψης των εκπαιδευτικών», με τρόπο που να μην αδικούνται οι παλαιότεροι αλλά να έχουν ευκαιρίες και οι νεότεροι. Για πρώτη φορά τα τρία αυτά θέματα παρουσιάζονται ταυτόχρονα και αντιμετωπίζονται παράλληλα, καθώς αλληλοσυμπληρώνονται και εξυπηρετούν τον ίδιο κοινό σκοπό.

• Σε ό,τι την αφορά την αναβάθμιση του περιεχομένου και της αποτελεσματικότητας της Εκπαίδευσης, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του περιεχομένου των Αναλυτικών Προγραμμάτων, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Στη βάση αυτής της αξιολόγησης έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας με στόχο την οριστικοποίηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων και την υιοθέτηση δεικτών επιτυχίας και επάρκειας σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα.

• Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των Ωρολογίων Προ- γραμμάτων, με ειδική έμφαση στην διαφοροποίηση του Ενιαίου Λυκείου. Ειδική Επιτροπή που όρισε ο ΥΠΠ επεξεργάστηκε το θέμα και η πρότασή της δόθηκε στους εμπλεκόμενους φορείς.

Στήριξη ευάλωτων ομάδων

• Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διασφάλισε, σε συνεργασία με οργανωμένα σύνολα, εθελοντές, την εκκλησία καθώς και τον ιδιωτικό τομέα, την παροχή Προγεύματος σε 13.300 μαθητές και μαθήτριες παγκύπρια.

• Τα Δίδακτρα στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια μειώθηκαν κατά 10%, σε σύγκριση με τις τιμές του 2010.

Ένταξη άνεργων πτυχιούχων στην Εκπαίδευση

• Διασφαλίστηκε σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τον τόπο μας, ο επαναδιορισμός του ίδιου περίπου αριθμού συμβασιούχων εκπαιδευτικών, μέσα από μιασειρά στοχευμένων μέτρων. Ταυτόχρονα, κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 μονιμοποιήθηκαν 492 εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες, οι οποίοι εργάζονταν μεκαθεστώς σύμβασης, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

• Εργοδοτήθηκαν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί στα Ολοήμερα Σχολεία (1.030 εκπαιδευτικοί στα Ολοήμερα Προαιρετικά και 77 στα Ενιαία Ολοήμερα).

• 754 άνεργοι πτυχιούχοι απορροφήθηκαν ως εκπαιδευτικό προσωπικό και ως τοπικοί υπεύθυνοι στα Επιμορφωτικά Κέντρα του ΥΠΠ.

• Πέραν των 300 άνεργων πτυχιούχων εντάχθηκαν σε σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης ως βοηθοί εκπαιδευτικοί, αξιοποιώντας τα προγράμματα της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

• 224 άνεργοι πτυχιούχοι προσλήφθηκαν για τις ανάγκες των σχολείων που εντάσσονται στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ).

• Εγκρίθηκε η δημιουργία 53 επιπρόσθετων θέσεων Σχολικών βοηθών/ Συνοδών παιδιών με ειδικές ανάγκες: 15 στη Δημοτική και 38 στη Μέση Εκπαίδευση.

Δημιουργία προοπτικών απασχόλησης των νέων - Τριτοβάθμια εκπαίδευση

• Ξεκίνησε και από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα προσφέρεται στο σύνολό της δέσμη προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα με τη μέθοδο της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και όλα τα υπόλοιπα Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου), με πολλαπλά οικονομικά, ακαδημαϊκά, ερευνητικά, κοινωνικά και εθνικοπολιτικά οφέλη.

• Αυξήθηκε ο αριθμός των προσφερομένων θέσεων σε νεοεισερχόμενους προπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο.

• Προσφέρθηκαν θέσεις για μετεγγραφές φοιτητών μας από το εξωτερικό στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση των σπουδών για τους φοιτητές που αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες.

• Το ποσοστό των προσφερόμενων θέσεων που κατανεμήθηκε σε Κύπριους φοιτητές στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας, κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014 αυξήθηκε από 8% σε 10%.

• Προχώρησε και σήμερα βρίσκεται σε καταληκτικό στάδιο η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, ο οποίος θα ελέγχει την ποιότητα των προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα πανεπιστήμια αναβαθμίζοντας, συνεπώς, το κύρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο μας.

• Τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού και Άμυνας, σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέπτυξαν από κοινού πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα στους Εθνοφρουρούς να παρακολουθούν μαθήματα προπτυχιακού επιπέδου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας, με τη μέθοδο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης.

• Εκπονήθηκε Στρατηγική Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στον τομέα των Υδρογονανθράκων, συνδέοντας έτσι τις ιδιαίτερες ανάγκες της αγοράς εργασίας με τηνεκπαίδευση.

• Αποφασίστηκε η θεσμοθέτηση των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Μ.Ι.Ε.Ε.Κ.) ως Δημόσιας Σχολής Τριτοβάθμιας Εκ- παίδευσης εξασφαλίζοντας αναγνώριση του επιπέδου σπουδών τους στο επίπεδο διπλώματος τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης διετούς διάρκειας. Παράλληλα, διευρύνθηκε η προσφορά προγραμμάτων σπουδών, από τα Μ.Ι.Ε.Ε.Κ., τα οποία έχουν άμεση συνάφεια με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και εξασφαλίζουν εργοδότηση στους απόφοιτους τους σε ποσοστά πέραν του 80%.

• Εγκρίθηκε έργο του ΥΠΠ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) για θέσπιση μηχανισμού Επικύρωσης της Τυπικής, Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης και πιλοτική εφαρμογή του θεσμού (έργο ύψους 1,517 εκ.). Η επικύρωση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης, η οποία επιτρέπει στους πολίτες να αποκτήσουν προσόντα βάσει των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που αποκτούνται εκτός του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος, έχει ιδιαίτερη σημασία υπό το φως των σημερινών συνθηκών της αυξανόμενης ανεργίας - που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους.

Εκσυγχρονισμός διοικητικών δομών – Εξοικονόμηση πόρων

• Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά ολοκληρωμένος Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Παιδεία και τον Πολιτισμό ο οποίος συνδέθηκε με τον Προϋπολογισμό του ΥΠΠ για το 2015. Επιτεύχθηκε με αυτό τον τρόπο η διαμόρφωση ενός πλάνου παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των δράσεων και προτεραιοτήτων του ΥΠΠ, με τρόπο που οι δαπάνες του θα ελέγχονται αποτελεσματικά και αποδοτικά.

• Δρομολογήθηκαν τα σχέδια για την Αναδιάρθρωση και Εκσυγχρονισμό του ΟΝΕΚ, του ΘΟΚ και του ΚΟΑ, με βάση τις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας, καιυλοποιούνται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

• Συστάθηκαν και λειτουργούν η Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΠ και η Επιτροπή για παρακολούθηση των παρατηρήσεων που καταγράφονται στην Ετήσια Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για χρηστή διοίκηση.

Πολιτισμός

• Εξορθολογίστηκαν οι Διαδικασίες Χρηματοδότησης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, μέσα από την υιοθέτηση απόλυτα διάφανων διαδικασιών στις σχετικές προκηρύξεις.

• Ολοκληρώθηκε η μεταστέγαση της Αποθήκης Έργων Τέχνης σε μόνιμο χώρο καθώς και η διαδικασία προσφορών για έναρξη κατασκευαστικών εργασιών για μετατροπή της ΣΠΕΛ σε εκθεσιακό χώρο της Κρατικής Πινακοθήκης.

• Προχώρησε η διαδικασία χωροθέτησης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης.

• Ξεκίνησε η διαδικασία για την ανάπλαση του Δημοτικού Θεάτρου.

• Ολοκληρώθηκε η μετατροπή της Δημοτικής Αγοράς του Αγίου Ανδρέα σε Στέγη

Σύγχρονου Χορού Λευκωσίας.

• Υλοποιήθηκε η συγκρότηση της Ψηφιακής Πλατφόρμας της Κυπριακής Βιβλιοθήκης.

Έργα υποδομής

• Παραλήφθηκαν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες 21 έργα που είχαν ξεκινήσει πριν το 2014.

• Παραλήφθηκαν 9 έργα που ξεκίνησαν μέσα στο 2014.

• Ξεκίνησαν 12 έργα που θα ολοκληρωθούν μετά το 2014.

• Οριστικοποιήθηκαν τα σχέδια ανακαίνισης του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2015.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











239