Πρόταση Δίπλαρου-Τάσου συζητείται την Τρίτη στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής
Η τροποποίηση του σχετικού άρθρου της περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας νόμου ώστε να μην προκληθεί αναστάτωση στα σχολεία μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Καζέλη βρίσκεται στην ατζέντα της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωαν εμ πληροφρίες του Paideia-News η Επιτροπή θα συζητήσει πρόταση των βουλευτών του ΔΗΣΥ Ευθύμιου Δίπλαρου και Γεώργιου Τάσου.
Τίτλος του θέματος προς συζήτηση είναι:
«Η ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 28Β του περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας νόμου που αφορά τη σύνταξη του πίνακα διοριστέων και τον τρόπο υπολογισμού της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας ώστε αν νομιμοποιηθεί η πρακτική που εφαρμόστηκε επί σειρά ετών από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και έτσι να αποφευχθούν πιθανές ανατροπές και μεγάλες αδικίες στον υφιστάμενο πίνακα διοριστέων».
Στην πρόταση γίνεται εισήγηση όπως ισχύει: «Εκπαιδευτική προϋπηρεσία: 0,5 μονάδα για κάθε 12 μήνες συνολικής προϋπηρεσίας».
Επίσης προτείνεται να αντικατασταθούν τα ακόλουθα εδάφια ως εξής: (με μαύρα γράμματα η προτεινόμενη αλλαγή του άρθρου:
(α) προϋπηρεσία ως αντικαταστατής σε δημόσια σχολεία της Δημοκρατίας αναγνωρίζεται ως ακολούθως:
(ι) συνολική προϋπηρεσία άνω των 6 μηνών και μέχρι 12 μηνών αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία 1 σχολικού έτους-
(i) 0,5 μονάδα για συνολική προϋπηρεσία άνω των 6 μηνών και μέχρι 12 μηνών·
(ιι) συνολική προϋπηρεσία άνω των 12 μηνών και μέχρι 18 μηνών αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία 2 σχολικών ετών·
(ii) 1,0 μονάδα για συνολική προϋπηρεσία άνω των 12 μηνών και μέχρι 18
μηνών·
(ιιι) συνολική προϋπηρεσία άνω των 18 μηνών αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία 3 σχολικών ετών
(iii) 1,5 μονάδα για συνολική προϋπηρεσία 18 μηνών και μιας ημέρας και έκτοτε 0,5 επιπλέον μονάδα για κάθε επιπρόσθετη προϋπηρεσία 6 μηνών
Δηλαδή αφαιρείται ο όρος «1 σχολικό έτος» που προκάλεσε το πρόβλημα.
Επιπρόσθετα γίνεται προσπάθεια βάσει της πρότασης, οι νέος νόμος να έχει αναδρομική ισχύ από το 1987. Αναφέρεται στην πρόταση:
«Το άρθρο 2 του παρόντος Νόμου θεωρείται ως να έχει τεθεί σε ισχύ από 31.7.1987 και η οποιαδήποτε απόδοση μονάδας που έγινε πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου θεωρείται ως να έχει αποδοθεί με βάση το άρθρο 28Β του βασικού νόμου ως έχει τροποποιηθεί με βάση το άρθρο 2 του παρόντος Νόμου».
Με αυτό τον τρόπο και μέσω της πρότασης αποφεύγεται η αναστάτωση στα σχολεία αφού με βάση την απόφαση του Ανωτάτου, η προϋπηρεσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών θα έπρεπε να διαφοροποιηθεί με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα.
Στη συνεδρία κληθηκαν να παστουν εκπροσωποι του Υπουργείου Παιδείας της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ.