Έτσι ο Κενεβέζος αγνόησε τη δωρεάν προσφορά των εκπαιδευτικών και προτίμησε τον «Αριστοτέλη»


Το Paideia-News παραθέτει σήμερα την επιστολή που έστειλε στις 13 Μαΐου 2013 ο διευθυντής του Λυκείου Ακρόπολης Λοΐζος Σέπος στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Κενεβέζο με την οποία ζητούσε την παραχώρηση σε ηλεκτρονική μορφή όλων εκδόσεων που αφορούν τα διδακτικά βιβλία των τριών τάξεων του Λυκείου με στόχο την καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων στην εκπαίδευση. Ο κ. Κενεβέζος  αντί αυτής της δωρεάν προσφοράς από εκπαιδευτικούς του δημοσίου που θα ήταν και δωρεάν για όλους τους μαθητές, προτίμησε την παραχώρηση και εμπορία των δικαιωμάτων της δημόσιας εκπαίδευσης σε ιδιωτική εταιρία που μας οδήγησε στο σκάνδαλο της ψηφιακής βιβλιοθήκης «Αριστοτέλης» και με την οποία οι μαθητές καλούνται να πληρώσουν 20 ευρώ τον χρόνο στην εταιρία.    

Σημειώνεται ότι η επιστολή Σέπου σχολιάστηκε στην τελευταία Επιτροπή της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής με τους εκπαιδευτικούς να εκφράζουν τη δυσφορία τους για την ενέργεια του υπουργού να τους αγνοήσει και τέσσερις μήνες μετά να επιλέξει προκλητικά ιδιωτική εταιρία, η οποία θα χρεώνει τους μαθητές για να μαθαίνουν:

Ακολουθεί η επιστολή:  

"Λευκωσία, 23 Μαΐου 2013

Κύριο Κυριάκο Κενεβέζο

Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Λευκωσία

Θέμα: Αίτηση για παροχή διδακτικών βιβλίων του Λυκείου σε ηλεκτρονική μορφή

Έντιμε κύριε Υπουργέ,

Είναι στις μέρες μας παραδεχτό ότι η σύγχρονη τεχνολογία συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαδικασία της μάθησης. Ένα μέσο διδασκαλίας ή εποπτικό μέσο όπως είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής με όλες αυτές τις δυνατότητες δεδομένων, βιβλίων σε ψηφιακή μορφή (e-book), γραφικών παραστάσεων, συμβόλων, ήχου, βίντεο, εικόνας, αναπαραστάσεων κ.ά. δεν μπορεί παρά να έχει θετικές επιπτώσεις στη μαθησιακή διαδικασία.

Ο Η/Υ θεωρείται σήμερα ως το πιο πρόσφορο και βοηθητικό μέσο για κάθε εκπαιδευτικό στη διαδικασία της διδασκαλίας και κυριολεκτικά έχει επιφέρει μια νέα διάσταση στα οπτικοακουστικά μέσα. Αποτελεί ένα σύγχρονο και απαραίτητο μαθησιακό εργαλείο και για το μαθητή και για τον καθηγητή. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να μην επηρεαστεί από την επανάσταση της τεχνολογίας της πληροφορικής και τις ραγδαίες αλλαγές και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

 Με βάση τα πιο πάνω παρακαλούμε όπως μας παραχωρηθούν σε ηλεκτρονική μορφή (USB-DVD) όλες οι εκδόσεις που αφορούν τα διδακτικά βιβλία των τριών τάξεων του Λυκείου. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στις εκδόσεις της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων Ελλάδας.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του πιο πάνω υλικού από τους μαθητές μας, η απαλλαγή τους από το βάρος της καθημερινής μεταφοράς τόσων βιβλίων και η συμβολή μας στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος καθώς δε θα χρειάζεται να εκδίδονται τόσα πολλά βιβλία, τα οποία στο τέλος της σχολικής χρονιάς, δυστυχώς, ή αχρηστεύονται ή ανακυκλώνονται. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι πέρσι τρία φορτηγά με βιβλία έχουν σταλεί για ανακύκληση.

Στο νέο σχολικό μας κτήριο όλες οι αίθουσες διαθέτουν εγκαταστάσεις Η/Υ και Διαδικτύου και είμαι σίγουρος πως όλοι οι μαθητές είναι εφοδιασμένοι με Laptop. Όπου διαπιστωθεί αδυναμία το σχολείο και ο Σύνδεσμος Γονέων θα μεριμνήσουν ώστε να μην αποκλείεται κανένας μαθητής.

Το Σχολείο μας δεσμεύεται και αναλαμβάνει την ασφαλή φύλαξη σε προστατευόμενο και ελεγχόμενο χώρο όλου του εξοπλισμού καθώς και τη συντήρηση των Η/Υ των μαθητών.

Ομάδα καθηγητών από πολλές ειδικότητες θα παρακολουθεί την πορεία αυτής της προσπάθειας, θα καταγράφει τυχόν αδυναμίες και προβλήματα και θα προβαίνει σε συμπεράσματα και ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων.

Ένα ηλεκτρονικό βιβλίο έχει πολλές δυνατότητες: δυνατό να περιέχει γραφικά, να είναι εμπλουτισμένο με ήχο και αυτό κάνει την ανάγνωση πιο εύκολη και ενδιαφέρουσα. Μπορεί ακόμη να διαθέτει ενσωματωμένο λεξικό για ερμηνεία άγνωστων λέξεων, μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε το μέγεθος ή τον τύπο των γραμμάτων και να εκτυπώσουμε ό,τι μας ενδιαφέρει.

Είμαι πεπεισμένος πως η έγκριση του αιτήματός μας και η πειραματική εφαρμογή του θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των παιδιών. Η ευχάριστη αφήγηση, η μουσική, οι αναπαραστάσεις, η κίνηση κ.λπ. κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μαθητών και γίνονται κίνητρο για την αναζήτηση, την έρευνα, τη συζήτηση και οδηγούν εν τέλει στη μάθηση. Θα μπορεί να εφαρμοστεί πιλοτικά σ’ ένα τμήμα της Α΄ τάξης και ίσως σ’ ένα τμήμα της Β΄ τάξης. Τα δύο τμήματα αυτά θα χρησιμεύσουν και ως «Δείγμα Ελέγχου» για τα υπόλοιπα τμήματα.

Έτσι, χωρίς αμφιβολία, θα προσφέρει μια διαφορετική πνοή και διάσταση στο μαθήματα που θα εφαρμοστεί με μόνο θετικά αποτελέσματα.

Με εκτίμηση,

Ο Διευθυντής

Λοΐζος Σέπος"




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











264